Ostre zapalenie trzustki najczęściej jest następstwem kamicy żółciowej oraz nadużycia alkoholu. Gdy poczujesz przeszywający ból w nadbrzuszu biegnący do kręgosłupa, to znak, że trzeba zadbać o oba organy. Co zrobić w przypadku ataku OZT?
Z każdym rokiem lekarze odnotowują większą ilość ostrych zapaleń trzustki – tzw. OZT. Szacuje się, że w aż 80 proc. przypadków choroba jest następstwem kamicy żółciowej i spożycia nadmiernej ilości alkoholu. Naukowcy nie poznali jeszcze tego mechanizmu, ale zauważyli, że atak zwykle następuje po zjedzeniu obfitego, tłustego posiłku, zwłaszcza jeśli „dla lepszego trawienia” wypijemy alkohol. Należy wtedy koniecznie zatroszczyć się zarówno o trzustkę, jak i o woreczek.
✔ Do brzucha przyłóż na 15 min ciepły termofor. Powtórz po ok. 2 godzinach.
✔ Wypij szklankę napoju z goryczki (10 zł/50 g), który złagodzi ból: łyżkę suszonego korzenia zalej szklanką wody i zagotuj. Od zawrzenia gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Odcedź i pij ciepły (do 2 szkl. w ciągu dnia).
Uwaga! Gdy bólowi towarzyszą nudności, wymioty i gorączka, dzwoń po pogotowie.
Po pierwszym ataku trzustki trzeba bezwzględnie zmienić dietę, by nie doprowadzić do następnych. Dieta według zaleceń opisanych poniżej powinna trwać ok. 2 miesięcy. Potem można pozwolić sobie na odstępstwa (3-4 razy w miesiącu).
Jedz 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Najlepsze są potrawy gotowane lub pieczone, niewskazane są smażone.
Produkty, które wspierają trzustkę:
✔ Warzywa kapustne: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka.
✔ Nabiał dobrej jakości: jogurt, maślanka, kefir, chudy twaróg.
✔ Delikatne mięso: indyk, kura (nie można jeść czerwonego).
✔ Do picia tylko ciepłe napoje: przegotowaną wodę z plasterkiem cytryny, zieloną herbatę, lekki kompot.
✔ Chleb razowy, graham.
✔ Aromatyczne przyprawy: cynamon, goździki, kardamon.
✔ Zamiast słodyczy – suszone owoce w małych ilościach: 4 morele, 2 kawałki ananasa lub 5 daktyli dziennie (nie więcej!).
✔ Lekkie dania obiadowe, np: ziemniaki z wody, buraki gotowane, drób pieczony w folii.