Co jeść, a czego unikać przy niedoczynności tarczycy? Przepisy na zdrowe dania
Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna zawierać produkty bogate m.in. w jod, cynk, selen, żelazo i kwasy omega-3
Fot. 123rf.com

Co jeść, a czego unikać przy niedoczynności tarczycy? Przepisy na zdrowe dania

W niedoczynności tarczycy kluczowe jest regularne przyjmowanie leków. Jednak to nie wszystko, bo pracę tego ważnego gruczołu można, a nawet trzeba, wspierać odpowiednią dietą. Jak się odżywiać, by złagodzić objawy i skutki choroby? Sprawdź, jakie produkty są zalecane przy chorej tarczycy, a jakich należy unikać i wypróbuj nasze przykładowe przepisy na proste i zdrowe dania. 

Kluczowe jest stosowanie urozmaiconej diety, której kaloryczność jest dobrana do pacjenta. Substancje odżywcze dostarczane z jedzeniem przyczyniają się do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i nie powodują powiększania wola.

Zasady diety przy niedoczynności tarczycy

Wielu chorych na tarczycę ma zaparcia, dlatego trzeba pamiętać o warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. Dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczała cynku, selenu, jodu, żelaza, witamin. 

Jedz ryby morskie 3-4 razy w tygodniu po ok. 120 g, aby dostarczyć kwasów omega-3.

Niewielkie posiłki jedz co 3-4 godziny. Stały dopływ energii nie spowolni metabolizmu.

Ogranicz cukier i produkty z pszenicy, które wzmagają stany zapalne w organizmie. Zrezygnuj z soi, orzeszków ziemnych i warzyw kapustnych na surowo, ponieważ mają właściwości wolotwórcze.

Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

W diecie sprzyjającej tarczycy powinno się znaleźć wiele produktów bogatych w jod, selen, cynk, żelazo i kwasy omega-3. Gdzie możemy je znaleźć?

Produkty zalecane:

  • Makrela,
  • łosoś,
  • dorsz,
  • śledź,
  • sardynki
  • Otręby,
  • kasza gryczana,
  • jęczmienna,
  • ryż brązowy,
  • amarantus,
  • orkisz
  • Wołowina,
  • królik,
  • indyk,
  • kurczak
  • Ser twarogowy,
  • jogurt,
  • kefir
  • Czosnek,
  • marchew,
  • seler,
  • cebula,
  • pomidory,
  • kiszonki,
  • natka pietruszki,
  • por
  • Jabłka,
  • gruszki,
  • cytryny,
  • mango
  • Ciecierzyca,
  • soczewica
  • Orzechy,
  • nasiona lnu,
  • mak,
  • sezam
  • Suszone morele,
  • śliwki,
  • żurawina
  • Oliwa,
  • olej rzepakowy,
  • lniany

Czego nie jeść przy niedoczynności gruczołu tarczycowego?

Kapusta biała, czerwona, pekińska, brukselka, brokuły, kalafior zawierają tioglikozydy. Substancja ta ogranicza przyswajanie jodu i przyczynia się do powstawania wola. Zatem osoby chorujące na niedoczynność tarczycy powinny unikać warzyw kapustnych. Jeżeli trudno ci z nich zrezygnować to jedz je koniecznie po ugotowaniu lub upieczeniu i nie częściej niż 3 razy w tyg. Z czego jeszcze powinnaś zrezygnować?

Produkty niewskazane:

  • Kapusta,
  • kalafior,
  • brokuły,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • rzepa,
  • brukiew
  • Napój sojowy,
  • soja,
  • tofu
  • Żywność wysoko przetworzona, zawierająca sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty, np. zupki i sosy z proszku,
  • kolorowe słodycze i napoje
  • Pieczywo głęboko mrożone
  • Słodycze,
  • pieczywo cukiernicze,
  • biała mąka i pieczywo,
  • biały ryż
  • makaron
  • Mleczne desery słodzone cukrem
  • Alkohol,

Przepisy w diecie dla tarczycy

Makrela z salsą paprykową i kaszą jęczmienną pęczak

Makrela zawiera jod i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do produkcji hormonów tarczycy.

Składniki:

Ryba z kaszą:

  • filet z makreli, 150 g
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta chili
  • 2 łyżki suchej kaszy pęczak, 30 g

Salsa:

  • pomidor, 120 g
  • papryka żółta, 140 g
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka liści kolendry
  • po szczypcie chili, estragonu, soli i pieprzu
  • łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj rybę oliwą, sokiem z cytryny, chili i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Na oliwie podsmaż drobno pokrojony pomidor i paprykę, przyprawy, zioła, sok z cytryny i duś 20 min. Rybę piecz przez 10-15 minut w 180 st.
  3. Rybę podawaj z ugotowanym pęczakiem i salsą. 

Wołowina z grzybami i brązowym ryżem

Grzyby, mięso i czosnek są źródłem selenu, który poprawia wytwarzanie hormonów i przyswajanie jodu.

Składniki:

  • marchew, 45 g
  • 1/2 cukinii, 150 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • ząbek czosnku
  • 4-5 pieczarek lub grzybów shitake, 100 g
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • mięso wołowe, 150 g
  • szczypta majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 suszone śliwki, 14 g
  • garść kiełków fasoli, 15 g
  • łyżka orzechów pistacjowych, 15 g
  • 2 łyżki suchego brązowego ryżu, 30 g

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodaj pokrojone na ćwiartki grzyby i smaż 3-4 minuty. Dodaj mięso pokrojone w paski i smaż, aż będzie złote.
  2. Wlej sos sojowy, dodaj pokrojone w paski warzywa, posiekane orzechy i śliwki, majeranek. Smaż 5-6 minut.
  3. Wołowinę podawaj z ugotowanym ryżem i kiełkami.

 

Czytaj więcej