W niedoczynności tarczycy kluczowe jest regularne przyjmowanie leków. Jednak to nie wszystko, bo pracę tego ważnego gruczołu można, a nawet trzeba, wspierać odpowiednią dietą. Jak się odżywiać, by złagodzić objawy i skutki choroby? Sprawdź, jakie produkty są zalecane przy chorej tarczycy, a jakich należy unikać i wypróbuj nasze przykładowe przepisy na proste i zdrowe dania.
Kluczowe jest stosowanie urozmaiconej diety, której kaloryczność jest dobrana do pacjenta. Substancje odżywcze dostarczane z jedzeniem przyczyniają się do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i nie powodują powiększania wola.
Zasady diety przy niedoczynności tarczycy
Wielu chorych na tarczycę ma zaparcia, dlatego trzeba pamiętać o warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. Dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczała cynku, selenu, jodu, żelaza, witamin.
Jedz ryby morskie 3-4 razy w tygodniu po ok. 120 g, aby dostarczyć kwasów omega-3.
Niewielkie posiłki jedz co 3-4 godziny. Stały dopływ energii nie spowolni metabolizmu.
Ogranicz cukier i produkty z pszenicy, które wzmagają stany zapalne w organizmie. Zrezygnuj z soi, orzeszków ziemnych i warzyw kapustnych na surowo, ponieważ mają właściwości wolotwórcze.
Co jeść przy niedoczynności tarczycy?
W diecie sprzyjającej tarczycy powinno się znaleźć wiele produktów bogatych w jod, selen, cynk, żelazo i kwasy omega-3. Gdzie możemy je znaleźć?
Produkty zalecane:
- Makrela,
- łosoś,
- dorsz,
- śledź,
- sardynki
- Otręby,
- kasza gryczana,
- jęczmienna,
- ryż brązowy,
- amarantus,
- orkisz
- Wołowina,
- królik,
- indyk,
- kurczak
- Ser twarogowy,
- jogurt,
- kefir
- Czosnek,
- marchew,
- seler,
- cebula,
- pomidory,
- kiszonki,
- natka pietruszki,
- por
- Jabłka,
- gruszki,
- cytryny,
- mango
- Ciecierzyca,
- soczewica
- Orzechy,
- nasiona lnu,
- mak,
- sezam
- Suszone morele,
- śliwki,
- żurawina
- Oliwa,
- olej rzepakowy,
- lniany
Czego nie jeść przy niedoczynności gruczołu tarczycowego?
Kapusta biała, czerwona, pekińska, brukselka, brokuły, kalafior zawierają tioglikozydy. Substancja ta ogranicza przyswajanie jodu i przyczynia się do powstawania wola. Zatem osoby chorujące na niedoczynność tarczycy powinny unikać warzyw kapustnych. Jeżeli trudno ci z nich zrezygnować to jedz je koniecznie po ugotowaniu lub upieczeniu i nie częściej niż 3 razy w tyg. Z czego jeszcze powinnaś zrezygnować?
Produkty niewskazane:
- Kapusta,
- kalafior,
- brokuły,
- jarmuż,
- kalarepa,
- rzepa,
- brukiew
- Napój sojowy,
- soja,
- tofu
- Żywność wysoko przetworzona, zawierająca sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty, np. zupki i sosy z proszku,
- kolorowe słodycze i napoje
- Pieczywo głęboko mrożone
- Słodycze,
- pieczywo cukiernicze,
- biała mąka i pieczywo,
- biały ryż
- makaron
- Mleczne desery słodzone cukrem
- Alkohol,
Przepisy w diecie dla tarczycy
Makrela z salsą paprykową i kaszą jęczmienną pęczak
Makrela zawiera jod i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do produkcji hormonów tarczycy.
Składniki:
Ryba z kaszą:
- filet z makreli, 150 g
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta chili
- 2 łyżki suchej kaszy pęczak, 30 g
Salsa:
- pomidor, 120 g
- papryka żółta, 140 g
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka liści kolendry
- po szczypcie chili, estragonu, soli i pieprzu
- łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania:
- Natrzyj rybę oliwą, sokiem z cytryny, chili i wstaw do lodówki na godzinę.
- Na oliwie podsmaż drobno pokrojony pomidor i paprykę, przyprawy, zioła, sok z cytryny i duś 20 min. Rybę piecz przez 10-15 minut w 180 st.
- Rybę podawaj z ugotowanym pęczakiem i salsą.
Wołowina z grzybami i brązowym ryżem
Grzyby, mięso i czosnek są źródłem selenu, który poprawia wytwarzanie hormonów i przyswajanie jodu.
Składniki:
- marchew, 45 g
- 1/2 cukinii, 150 g
- 1/2 cebuli, 50 g
- ząbek czosnku
- 4-5 pieczarek lub grzybów shitake, 100 g
- łyżeczka oleju rzepakowego
- mięso wołowe, 150 g
- szczypta majeranku
- łyżka sosu sojowego
- 2 suszone śliwki, 14 g
- garść kiełków fasoli, 15 g
- łyżka orzechów pistacjowych, 15 g
- 2 łyżki suchego brązowego ryżu, 30 g
Sposób przygotowania:
- Na oleju zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodaj pokrojone na ćwiartki grzyby i smaż 3-4 minuty. Dodaj mięso pokrojone w paski i smaż, aż będzie złote.
- Wlej sos sojowy, dodaj pokrojone w paski warzywa, posiekane orzechy i śliwki, majeranek. Smaż 5-6 minut.
- Wołowinę podawaj z ugotowanym ryżem i kiełkami.