Hashimoto – co jeść, a czego unikać, by złagodzić objawy choroby i uniknąć tycia
Agata Domańska
15.03.2023 15:20
W chorobie Hashimoto dieta, poza kuracją farmakologiczną, bardzo pomaga w łagodzeniu objawów. Posiłki cierpiących na Hashimoto powinny dostarczać składników potrzebnych tarczycy do prawidłowej pracy, czyli do produkcji hormonów. Najważniejsze to jod, selen, cynk. Jak komponować codzienny jadłospis, żeby ich nie zabrakło?
Na chorobę Hashimoto cierpi coraz więcej osób, szczególnie kobiet. W leczeniu tego schorzenia tarczycy bardzo ważna jest dieta. Lekarze zalecają znaczne ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, produktów z wysoką zawartością glutenu (mąka pszenna), warzyw krzyżowych. Jakie są objawy choroby Hashimoto i co jeść, aby złagodzić dolegliwości?
Co to jest choroba Hashimoto
Choroba Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to skutek błędu w pracy układu odpornościowego. Komórki, które powinny zwalczać wirusy, traktują tarczycę jak wroga i atakują ją. Odczuwa to cały organizm. Rozwija się stan zwany niedoczynnością, który wpływa na przemianę materii. Zaczyna brakować energii i jesteś wiecznie zmęczona. Ciągle Ci zimno. Męczą Cię zaparcia. Możesz mieć depresyjne nastroje, przybrać na wadze.
Odpowiednia dieta, zgodna z zaleceniami lekarzy i dietetyków, pomoże wyciszyć reakcje zapalne i złagodzić objawy choroby: zaparcia, zatrzymywanie wody w organizmie, przybieranie na wadze i podwyższony poziom cholesterolu.
Tarczyca potrzebuje bardzo konkretnych minerałów. Jakich?
Minerały, których potrzebuje tarczyca
Jod
Znajdziesz go oczywiście w soli kuchennej. Bogatym źródłem tego pierwiastka są ryby oraz algi morskie. Pewne ilości znajdują się też w jajach i nabiale. Bądź jednak ostrożna. Za mała ilość jodu w diecie utrudnia pracę tarczycy i bywa przyczyną rozrostu wola, ale za duża może pogłębiać stany zapalne. Zatem: morskie ryby lub sushi nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
Selen
Naukowcy z Departamentu Endokrynologii i Chorób Metabolicznych we Francji zauważyli, że ludzie, których dieta obfitowała w ten pierwiastek, mieli mniejszą liczbę przeciwciał atakujących tarczycę. Selen sprzyja zachowaniu równowagi hormonalnej. Znajdziesz go w jajach, wieprzowinie, sardynkach, tuńczyku, grzybach, gryce. Ale najwięcej mają go orzechy brazylijskie – wystarczy jeden, by pokryć 100 proc. naszego dobowego zapotrzebowania.
Cynk
Badania wykazały, że jego wysoka podaż w diecie podnosi poziom hormonów tarczycy we krwi. Jeśli nie chcesz martwić się o jego niedobory, sięgaj po wołowinę, owoce morza, kurczaka, fasolę i soczewicę oraz mleko.
Zasady diety przy w chorobie Hashimoto
Jedz regularne posiłki. Pierwszy spożywaj w ciągu godziny po przebudzeniu. Jeśli przyjmujesz leki, pamiętaj o odczekaniu 30 minut po ich połknięciu. Kolejne posiłki powinny być niewielkie, za to częste, co 3-4 godziny. Ostatni zjedz 2-3 godziny przed snem i nie później niż o godzinie 21:00.
Jedz dużo warzyw. Są nie tylko źródłem witamin i różnych substancji przeciwzapalnych, ale też dostarczają błonnika koniecznego dla prawidłowej pracy jelit.
Uważaj na kawę. Może osłabiać wchłanianie hormonów tarczycy, gdy je bierzesz w tabletkach. Jeśli lubisz ten aromatyczny napój, możesz go pić, ale upewnij się, że między nim a zażyciem tabletki miną co najmniej dwie godziny! Podobnie działa zielona herbata.
Unikaj głodówek oraz diet niskokalorycznych i niskobiałkowych. Zamiast schudnąć, możesz doprowadzić do spowolnienia metabolizmu, a także zahamowania wydzielania hormonów tarczycy.
Unikaj warzyw krzyżowych. Należą do nich kalafior, brokuł, jarmuż, brukselka i różne gatunki kapust. Choć są bardzo zdrowe, to mają jeden składnik, którego tarczyca nie lubi: goitrogeny. To substancje, które utrudniają wchłanianie przez ten gruczoł jodu. Unikaj soi, ona też je zawiera, podobnie jak nabiał, bo krowy zwykle karmione są obficie właśnie soją. Jeśli jesz te warzywa tylko od czasu do czasu – nic się nie stanie.
Odstaw tłuszcze zwierzęce. Osoby z Hashimoto często zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów, a w konsekwencji chorobami serca i naczyń krwionośnych. Tłuste mięso, masło, żółte sery – to wszystko powinno znaleźć się na cenzurowanym. Wyjątkiem są morskie ryby: ich tłuszcz działa przeciwzapalnie, więc jest w Hashimoto wręcz zalecany.
Lepiej ograniczyć pokarmy z wysoką zawartością glutenu. Naukowcy z Palermo we Włoszech zauważyli, że nadwrażliwość na niego i schorzenia tarczycy często idą w parze. Uważają, że nietolerancja glutenu może być przyczyną rozwoju chorób z autoagresji – a do takich należy Hashimoto. Spróbuj więc wyeliminować ze swojej diety produkty z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej (czyli makarony, bułki, chleby, ciasta, pierogi, naleśniki). Możesz je zastąpić mąką ryżową, gryczaną i jaglaną – coraz łatwiej je dostać w sklepach.