Hashimoto – co jeść, a czego unikać, by złagodzić objawy choroby i uniknąć tycia
Agata Domańska
2 tygodnie temu
W chorobie Hashimoto dieta, poza kuracją farmakologiczną, bardzo pomaga w łagodzeniu objawów. Posiłki cierpiących na Hashimoto powinny dostarczać składników potrzebnych tarczycy do prawidłowej pracy, czyli do produkcji hormonów. Najważniejsze to jod, selen, cynk. Jak komponować codzienny jadłospis, żeby ich nie zabrakło?
Na chorobę Hashimoto cierpi coraz więcej osób, szczególnie kobiet. W leczeniu tego schorzenia tarczycy bardzo ważna jest dieta. Lekarze zalecają znaczne ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, produktów z wysoką zawartością glutenu (mąka pszenna), warzyw krzyżowych. Jakie są objawy choroby Hashimoto i co jeść, aby złagodzić dolegliwości?
Co to jest choroba Hashimoto
Choroba Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to skutek błędu w pracy układu odpornościowego. Komórki, które powinny zwalczać wirusy, traktują tarczycę jak wroga i atakują ją. Odczuwa to cały organizm. Rozwija się stan zwany niedoczynnością, który wpływa na przemianę materii. Zaczyna brakować energii i jesteś wiecznie zmęczona. Ciągle Ci zimno. Męczą Cię zaparcia. Możesz mieć depresyjne nastroje, przybrać na wadze.
Zaburzenia pracy tarczycy negatywnie wpływają na samopoczucie, zdrowie i sylwetkę123rf.com
Odpowiednia dieta, zgodna z zaleceniami lekarzy i dietetyków, pomoże wyciszyć reakcje zapalne i złagodzić objawy choroby: zaparcia, zatrzymywanie wody w organizmie, przybieranie na wadze i podwyższony poziom cholesterolu.
Tarczyca potrzebuje bardzo konkretnych minerałów. Jakich?
Minerały, których potrzebuje tarczyca
Jod
Znajdziesz go oczywiście w soli kuchennej. Bogatym źródłem tego pierwiastka są ryby oraz algi morskie. Pewne ilości znajdują się też w jajach i nabiale. Bądź jednak ostrożna. Za mała ilość jodu w diecie utrudnia pracę tarczycy i bywa przyczyną rozrostu wola, ale za duża może pogłębiać stany zapalne. Zatem: morskie ryby lub sushi nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
Selen
Naukowcy z Departamentu Endokrynologii i Chorób Metabolicznych we Francji zauważyli, że ludzie, których dieta obfitowała w ten pierwiastek, mieli mniejszą liczbę przeciwciał atakujących tarczycę. Selen sprzyja zachowaniu równowagi hormonalnej. Znajdziesz go w jajach, wieprzowinie, sardynkach, tuńczyku, grzybach, gryce. Ale najwięcej mają go orzechy brazylijskie – wystarczy jeden, by pokryć 100 proc. naszego dobowego zapotrzebowania.
Cynk
Badania wykazały, że jego wysoka podaż w diecie podnosi poziom hormonów tarczycy we krwi. Jeśli nie chcesz martwić się o jego niedobory, sięgaj po wołowinę, owoce morza, kurczaka, fasolę i soczewicę oraz mleko.
Co należy jeść przy chorobie Hashimoto?123rf.com
Zasady diety przy w chorobie Hashimoto
Jedz regularne posiłki. Pierwszy spożywaj w ciągu godziny po przebudzeniu. Jeśli przyjmujesz leki, pamiętaj o odczekaniu 30 minut po ich połknięciu. Kolejne posiłki powinny być niewielkie, za to częste, co 3-4 godziny. Ostatni zjedz 2-3 godziny przed snem i nie później niż o godzinie 21:00.
Jedz dużo warzyw. Są nie tylko źródłem witamin i różnych substancji przeciwzapalnych, ale też dostarczają błonnika koniecznego dla prawidłowej pracy jelit.
Uważaj na kawę. Może osłabiać wchłanianie hormonów tarczycy, gdy je bierzesz w tabletkach. Jeśli lubisz ten aromatyczny napój, możesz go pić, ale upewnij się, że między nim a zażyciem tabletki miną co najmniej dwie godziny! Podobnie działa zielona herbata.
Unikaj głodówek oraz diet niskokalorycznych i niskobiałkowych. Zamiast schudnąć, możesz doprowadzić do spowolnienia metabolizmu, a także zahamowania wydzielania hormonów tarczycy.
Unikaj warzyw krzyżowych. Należą do nich kalafior, brokuł, jarmuż, brukselka i różne gatunki kapust. Choć są bardzo zdrowe, to mają jeden składnik, którego tarczyca nie lubi: goitrogeny. To substancje, które utrudniają wchłanianie przez ten gruczoł jodu. Unikaj soi, ona też je zawiera, podobnie jak nabiał, bo krowy zwykle karmione są obficie właśnie soją. Jeśli jesz te warzywa tylko od czasu do czasu – nic się nie stanie.
Odstaw tłuszcze zwierzęce. Osoby z Hashimoto często zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów, a w konsekwencji chorobami serca i naczyń krwionośnych. Tłuste mięso, masło, żółte sery – to wszystko powinno znaleźć się na cenzurowanym. Wyjątkiem są morskie ryby: ich tłuszcz działa przeciwzapalnie, więc jest w Hashimoto wręcz zalecany.
Lepiej ograniczyć pokarmy z wysoką zawartością glutenu. Naukowcy z Palermo we Włoszech zauważyli, że nadwrażliwość na niego i schorzenia tarczycy często idą w parze. Uważają, że nietolerancja glutenu może być przyczyną rozwoju chorób z autoagresji – a do takich należy Hashimoto. Spróbuj więc wyeliminować ze swojej diety produkty z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej (czyli makarony, bułki, chleby, ciasta, pierogi, naleśniki). Możesz je zastąpić mąką ryżową, gryczaną i jaglaną – coraz łatwiej je dostać w sklepach.
Chorzy na tarczycę powinni sięgać po produkty bezglutenowe123rf.com
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.