Chorujesz na cukrzycę? Napary i nalewki z tych ziół obniżą poziom cukru we krwi. Zrobisz je sama w domu
Napary z liści morwy białej obniżą poziom cukru we krwi.
Fot. 123rf.com

Chorujesz na cukrzycę? Napary i nalewki z tych ziół obniżą poziom cukru we krwi. Zrobisz je sama w domu

Obniżenie poziomu cukru jest bardzo ważne dla diabetyków. W profilaktyce i leczeniu cukrzycy warto wykorzystać naturalne zioła. Sprawdź, jak przygotować domowe nalewki, napary, mieszanki i olej, które wspomogą działanie insuliny i obniżą poziom cukru we krwi.

Cukrzyca, jak wszystkie choroby metaboliczne, jest trudna w leczeniu. Kluczowe znaczenie ma odżywianie – dieta bogata w warzywa i owoce, a uboga w tłuszcze i cukier. A co z ziołami?

Naturalna ziołowa profilaktyka cukrzycy

Zioła są szczególnie pomocne w początkowych okresach choroby, ale tylko w leczeniu cukrzycy typu II. Obniżają łagodnie poziom cukru we krwi, pomagają zapobiec takim konsekwencjom cukrzycy, jak miażdżyca, infekcje dróg moczowych i nerek czy otyłość. Pamiętaj, by podjęcie ziołowych kuracji zawsze skonsultować z lekarzem.

Napar z owocni fasoli

2 łyżki surowca (ok. 4 zł/50 g) zalej 1 szklanką wody i ogrzewaj do wrzenia. Utrzymuj pod przykryciem w stanie delikatnego wrzenia przez 5­-10 minut. Przecedź, lekko ostudź. Pij 1-3 razy dziennie po 1 szklance ciepłego, świeżo przygotowanego, odwaru.

Uwaga! Dobowa dawka nie powinna przekraczać 5-15 g owocni fasoli, czyli 1-3 szklanek naparu.

Mieszanka z rutwicą

33528247_m
Rutwica lekarska wspomaga działanie insuliny. Dodaj ją do mieszanki ziołowej
123rf.com

Działanie lecznicze mają naziemne części rośliny. Zawierają sole chromu, które wspomagają działanie insuliny.

Wymieszaj po 50 g: ziela rutwicy, owocni fasoli, liści borówki czernicy, kwiatu i korzenia mniszka lekarskiego. 2 łyżki ziół zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez 3 minuty. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie po 1 szklance.

Napar z morwy białej

Łyżeczkę suszu (ok. 5 zł/50 g) zalej szklanką gorącej wody, zaparzaj przez 10 minut. Pij po szklance naparu 20 minut po posiłku 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Zamiast naparu możesz stosować zawiesinę z proszku. Rozdrobnij 3 łyżki ziela na proszek, przesyp do słoiczka. 1/2 łyżeczki proszku zmieszaj z 2 łyżkami przegotowanej, wystudzonej wody. Zawiesinę pij 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Kuracje możesz stosować zamiennie, ale nie częściej niż raz na półtora miesiąca.

Uwaga! Nie przekraczaj dawki 2 g liści morwy dziennie (czyli 2 łyżeczek ziela albo 1 łyżeczki proszku).

Napar, wino i nalewka z kokoryczki wonnej obniżą poziom cukru

123275426_m
Kokoryczka wonna ma właściwości obniżające cukier. Zrób z niej nalewkę, wino czy napar
123rf.com

Napar: 1 łyżkę rozdrobnionego ziela zalej 1 szklanką wrzącej wody. Po 30 minutach napar przecedź. Zażywaj rano i wieczorem po 1/2 szklanki naparu przez miesiąc. W razie nudności dawkę zmniejsz do 3 łyżek naparu 2 razy dziennie.

Wino: 100 g świeżego lub suchego rozdrobnionego kłącza kokoryczki zalej 0,5 l ciepłego wytrawnego wina. Maceruj w słoju 14 dni, przefiltruj. Zażywaj 15-25 ml 1-2 razy dziennie.

Nalewka: 1/2 szklanki rozdrobnionych, przegotowanych kłączy kokoryczki zalej 250 ml wódki. Przelej do butelki, zakręć. Odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltruj (np. przez filtr do kawy). Pij raz dziennie po łyżeczce przez 2 miesiące. Rób miesięczne przerwy między kuracjami.

Leczniczy olej szałwiowy ureguluje wydzielanie insuliny

Ziele szałwii reguluje wydzielanie insuliny i wydłuża czas podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

Napełnij litrowy słoik w 1/3 świeżymi liśćmi szałwii i zalej 500 ml oleju rzepakowego. Zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsaj). Odcedź przez gazę, odciśnij zioła.

Olej stosuj do sałatek, i do smażenia. Możesz nim też smarować chleb zamiast masłem. Zdrową przekąską są również listki świeżej szałwii usmażone w cieście naleśnikowym (z pełnoziarnistej mąki).

 

Czytaj więcej