Niektóre zioła lecznicze zawierają cenne związki, które normalizują poziom cukru. Sprawdź proste domowe sposoby, które pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi. Podpowiadamy, jak przygotować z nich lecznicze napary, odwary, nalewki dla diabetyków, i w jaki sposób je stosować.
W trakcie kuracji ziłami, które wspomagają leczenie cukrzycy, częściej niż zwykle powinniśmy mierzyć poziom glukozy we krwi we krwi. Chodzi o to, by kontrolować, czy nasza glikemia nie spadła zbyt mocno. Jakie zioła są najczęściej polecane cukrzykom przez fitoterapeutów, czyli specjalistów ziołolecznictwa?
Szałwia reguluje wydzielanie insuliny i wydłuża czas podnoszenia poziomu glukozy we krwi (zawiera m.in. tujon, diterpeny, flawonoidy, garbniki). Jest wskazana i dla chorych na cukrzycę typu II (łykających leki), i osób, które mają podwyższony poziom cukru.
Co można przygotować z szałwii?
Napar z szałwią: płaską łyżkę suszonej szałwii (70 g/4,90 zł) zalej szklanką gorącej wody (odczekaj 5 minut po zagotowaniu). Przykryj spodeczkiem i odstaw na 15 minut. Przecedź.
Ocet szałwiowy: szklankę świeżej lub suszonej szałwii wsyp do słoika i zalej 2 szklankami octu jabłkowego. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 14 dni (raz na dwa dni wstrząśnij naczyniem). Po tym czasie ocet przecedź, np. przez papierowy filtr do kawy. Następnie przelej go do butelki, zakorkuj i przechowuj w szafce (maksymalnie do 9 miesięcy).
Olej z szałwii: świeżymi liśćmi szałwii napełnij litrowy słój do 1/3 i zalej 500 ml oleju rzepakowego. Zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsaj). Odcedź przez gazę, odciskając zioła.
Jak stosować szałwię, kiedy masz cukrzycę lub stan przedcukrzycowy?
Uwaga! Szałwia to oczywiście też aromatyczna przyprawa (do mięsa, serów, ryb). Ale ma gorzkawy posmak, dlatego dodajemy ją w małych ilościach (ma wtedy słabsze działanie lecznicze).
Pomoże też kąpiel
4 garści ziela zalej 1,5 l wody. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Następnego dnia przecedź i wlej do wanny napełnionej wodą (o takiej temp., by czuć, że woda jest bardzo ciepła). Kąp się ok. godzinę. Stosuj raz w tygodniu.
Liście morwy białej zawierają alkaloidy, które hamują aktywność enzymów jelitowych. Dzięki temu cukry są znacznie wolniej wchłaniane.
Jak przygotować napar i proszek z morwy białej?
Napar: łyżeczkę suszu (50 g/4 zł) zalej szklanką gorącej wody, zaparzaj przez 10 min.
Proszek: 3 łyżki ziela rozdrobnij na proszek. Przesyp do słoiczka. Przechowuj w ciemnej szafce do 4 tygodni.
Jak stosować morwę białą?
Pij po szklance naparu 20 min po posiłku 2 razy dziennie przez 1,5 do 2 tygodni. Zamiast naparu możesz stosować zawiesinę z proszku: 1/2 łyżeczki proszku zmieszaj z 2 łyżkami przegotowanej, wystudzonej wody. Zawiesinę pij 2 razy dziennie przez 1-2 tyg. Kuracje możesz stosować zamiennie nie częściej niż raz na 1,5 m-ca.
Uwaga! Nie przekraczaj dawki 2 g liści morwy dziennie (czyli 2 łyżeczki ziela albo 1 łyżeczki proszku).
Jej kłącza zawiera glikokininy, które pomagają uregulować poziom cukru we krwi. Suszone kłącza kokoryczki kupisz w sklepie zielarskim (ok. 4 zł/50 g).
Przepis na nalewkę z kokoryczki
1/2 szkl. rozdrobnionych, przegotowanych wcześniej kłączy kokoryczki zalewamy 250 ml wódki. Przelewamy do butelki, zakręcamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrowujemy (np. przez filtr do kawy). Pijemy raz dziennie po łyżeczce (5 ml) przez 2 miesiące. Robimy miesięczne przerwy między kuracjami.
Regularnie stosowany korzeń żeń-szenia (9 zł/100 g) pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w normie.
Jak przygotować napar i tzw. gumę z żeń-szenia?
Napar: łyżeczkę korzeni zalej 2 szkl. zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Pij po szklance, po ostudzeniu 2 razy dziennie po posiłku.
„Guma żeńszeniowa”: korzeń opłucz w przegotowanej wodzie i żuj, kiedy ogarnia cię znużenie. Możesz go na koniec połknąć (nie przekraczaj łyżeczki na dzień).
Uwaga! Napar albo „gumę żeńszeniową” stosuj zamiennie przez minimum miesiąc, ale nie dłużej niż przez 3 miesiące. Nie stosuj przy nadciśnieniu, gorączce, gdy pijesz dużo kawy lub łykasz leki przeciwzakrzepowe.
Mniszek lekarski zawiera aż 4 substancje (np. kwas chlorogenowy i inulinę) zapobiegające „skokom” cukru i spowalniające jego wchłanianie.
Herbatka: łyżeczkę suszonych liści (3 zł/50 g) zalewaj szklanką gorącej wody (odczekaj 5 min od chwili, gdy się zagotuje). Parz pod przykryciem przez ok. 10 minut, odcedź.
Wino: ok. 50 g korzenia (4 zł/50 g) rozdrobnij i zalej 0,75 l białego wina. Odstaw na 2 tygodnie (codziennie potrząsaj). Przecedź przez gazę.
Jak stosować mniszek lekarski?
Herbatkę pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki godzinę przed posiłkiem, a wino po małym kieliszku (ok. ćwierć szklanki)15 min przed posiłkiem (też 2-3 razy dziennie). Stosuj zamiennie przez 2 tyg. Możesz powtórzyć kurację, ale zrób najpierw miesiąc przerwy.
W początkowej fazie cukrzycy strąki fasoli spowalniają jej rozwój, a w późniejszym okresie pomagają regulować poziom cukru. Stosuj po konsultacji z diabetologiem.
Odwar ze strąków fasoli
Składniki:
Zioła zmieszaj i trzymaj w ciemnej szafce (w słoiku). Łyżkę mieszanki zalej w garnku szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przykryj na 10 min, przecedź. Pij 3 razy dziennie po szkl. przez 10 dni. Po tygodniu ponów kurację.
Napar spowalnia wchłanianie cukru do krwi, dzięki czemu obniża jego poziom, a także pomaga zmniejszyć apetyt.
Składniki:
Przygotuj po 5 g:
Sposób przygotowania:
Zioła zmieszaj i przechowuj w słoiku w ciemnej szafce (unikaj metalowych puszek, ponieważ osłabiają one lecznicze działanie ziół). Łyżkę stołową mieszanki zalej szklanką gorącej wody (odczekaj ok. 5 minut po zagotowaniu), przykryj, a następnie odstaw na 15-20 min. Po tym czasie napar przecedź i pij po 1 szklance na 20 min przed posiłkiem 3 razy dziennie przez 2-3 tygodnie. Jeśli po zakończeniu kuracji poziom cukru nadal jest wysoki, zrób 2 tygodnie przerwy i powtórz ją ponownie.
Uwaga! Pij w przerwach między innymi kuracjami.