Najlepsze zioła na obniżenie poziomu cukru – przepisy na lecznicze napary, nalewki, oleje
Mniszek lekarski zawiera substancje spowalniające wchłanianie cukru.
Fot. 123RF

Najlepsze zioła na obniżenie poziomu cukru – przepisy na lecznicze napary, nalewki, oleje

Niektóre zioła lecznicze zawierają cenne związki, które normalizują poziom cukru. Sprawdź proste domowe sposoby, które pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi. Podpowiadamy, jak przygotować z nich lecznicze napary, odwary, nalewki dla diabetyków, i w jaki sposób je stosować.

W trakcie kuracji ziłami, które wspomagają leczenie cukrzycy, częściej niż zwykle powinniśmy mierzyć poziom glukozy we krwi we krwi. Chodzi o to, by kontrolować, czy nasza glikemia nie spadła zbyt mocno. Jakie zioła są najczęściej polecane cukrzykom przez fitoterapeutów, czyli specjalistów ziołolecznictwa?

Szałwia dla diabetyków

szałwia
Z szałwii można przygotować napar, olej i ocet
Fot. 123rf

Szałwia reguluje wydzielanie insuliny i wydłuża czas podnoszenia poziomu glukozy we krwi (zawiera m.in. tujon, diterpeny, flawonoidy, garbniki). Jest wskazana i dla chorych na cukrzycę typu II (łykających leki), i osób, które mają podwyższony poziom cukru.

Co można przygotować z szałwii?

Napar z szałwią: płaską łyżkę suszonej szałwii (70 g/4,90 zł) zalej szklanką gorącej wody (odczekaj 5 minut po zagotowaniu). Przykryj spodeczkiem i odstaw na 15 minut. Przecedź.

Ocet szałwiowy: szklankę świeżej lub suszonej szałwii wsyp do słoika i zalej 2 szklankami octu jabłkowego. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 14 dni (raz na dwa dni wstrząśnij naczyniem). Po tym czasie ocet przecedź, np. przez papierowy filtr do kawy. Następnie przelej go do butelki, zakorkuj i przechowuj w szafce (maksymalnie do 9 miesięcy).

Olej z szałwii: świeżymi liśćmi szałwii napełnij litrowy słój do 1/3 i zalej 500 ml oleju rzepakowego. Zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsaj). Odcedź przez gazę, odciskając zioła.

Jak stosować szałwię, kiedy masz cukrzycę lub stan przedcukrzycowy?

  • Jeżeli już masz cukrzycę, pij szklankę naparu lub łyżkę octu (popijając szklanką wody) 2-3 razy dziennie 10 min po posiłku przez 10 dni.
  • W stanie przedcukrzycowym najlepiej pić szklankę naparu lub łyżkę octu szałwiowego dziennie co drugi dzień przez 2 tygodnie.
  • I wtedy gdy chorujesz, i jeżeli dopiero grozi ci cukrzyca, stosuj olej szałwiowy zarówno do sałatek, jak i do smażenia. Możesz nim też smarować chleb zamiast masła. Zdrową przekąską są również listki świeżej szałwii usmażone w cieście naleśnikowym (z pełnoziarnistej mąki).

Uwaga! Szałwia to oczywiście też aromatyczna przyprawa (do mięsa, serów, ryb). Ale ma gorzkawy posmak, dlatego dodajemy ją w małych ilościach (ma wtedy słabsze działanie lecznicze).

Pomoże też kąpiel

4 garści ziela zalej 1,5 l wody. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Następnego dnia przecedź i wlej do wanny napełnionej wodą (o takiej temp., by czuć, że woda jest bardzo ciepła). Kąp się ok. godzinę. Stosuj raz w tygodniu.

Jak morwa biała wspomaga leczenie cukrzycy

Liście morwy białej zawierają alkaloidy, które hamują aktywność enzymów jelitowych. Dzięki temu cukry są znacznie wolniej wchłaniane.

Jak przygotować napar i proszek z morwy białej?

Napar: łyżeczkę suszu (50 g/4 zł) zalej szklanką gorącej wody, zaparzaj przez 10 min.

Proszek: 3 łyżki ziela rozdrobnij na proszek. Przesyp do słoiczka. Przechowuj w ciemnej szafce do 4 tygodni.

Jak stosować morwę białą?

Pij po szklance naparu 20 min po posiłku 2 razy dziennie przez 1,5 do 2 tygodni. Zamiast naparu możesz stosować zawiesinę z proszku: 1/2 łyżeczki proszku zmieszaj z 2 łyżkami przegotowanej, wystudzonej wody. Zawiesinę pij 2 razy dziennie przez 1-2 tyg. Kuracje możesz stosować zamiennie nie częściej niż raz na 1,5 m-ca.

Uwaga! Nie przekraczaj dawki 2 g liści morwy dziennie (czyli 2 łyżeczki ziela albo 1 łyżeczki proszku).

Nalewka z kokoryczki wonnej dla diabetyków

Jej kłącza zawiera glikokininy, które pomagają uregulować poziom cukru we krwi. Suszone kłącza kokoryczki kupisz w sklepie zielarskim (ok. 4 zł/50 g).

Przepis na nalewkę z kokoryczki

1/2 szkl. rozdrobnionych, przegotowanych wcześniej kłączy kokoryczki zalewamy 250 ml wódki. Przelewamy do butelki, zakręcamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrowujemy (np. przez filtr do kawy). Pijemy raz dziennie po łyżeczce (5 ml) przez 2 miesiące. Robimy miesięczne przerwy między kuracjami.

Niezawodny żeń-szeń pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

żeń-szeń
Korzeń żeń-szenia reguluje poziom cukru
Fot. 123rf

Regularnie stosowany korzeń żeń-szenia (9 zł/100 g) pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w normie.

Jak przygotować napar i tzw. gumę z żeń-szenia?

Napar: łyżeczkę korzeni zalej 2 szkl. zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Pij po szklance, po ostudzeniu 2 razy dziennie po posiłku.

„Guma żeńszeniowa”: korzeń opłucz w przegotowanej wodzie i żuj, kiedy ogarnia cię znużenie. Możesz go na koniec połknąć (nie przekraczaj łyżeczki na dzień).

Uwaga! Napar albo „gumę żeńszeniową” stosuj zamiennie przez minimum miesiąc, ale nie dłużej niż przez 3 miesiące. Nie stosuj przy nadciśnieniu, gorączce, gdy pijesz dużo kawy lub łykasz leki przeciwzakrzepowe.

Herbatka i wino z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski zawiera aż 4 substancje (np. kwas chlorogenowy i inulinę) zapobiegające „skokom” cukru i spowalniające jego wchłanianie.

Herbatka: łyżeczkę suszonych liści (3 zł/50 g) zalewaj szklanką gorącej wody (odczekaj 5 min od chwili, gdy się zagotuje). Parz pod przykryciem przez ok. 10 minut, odcedź.

Wino: ok. 50 g korzenia (4 zł/50 g) rozdrobnij i zalej 0,75 l białego wina. Odstaw na 2 tygodnie (codziennie potrząsaj). Przecedź przez gazę.

Jak stosować mniszek lekarski?

Herbatkę pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki godzinę przed posiłkiem, a wino po małym kieliszku (ok. ćwierć szklanki)15 min przed posiłkiem (też 2-3 razy dziennie). Stosuj zamiennie przez 2 tyg. Możesz powtórzyć kurację, ale zrób najpierw miesiąc przerwy.

Użyj strąków fasoli!

strąki fasoli
Strąki fasoli można stosować tylko po konsultacji z diabetologiem
Fot. 123rf

W początkowej fazie  cukrzycy strąki fasoli spowalniają jej rozwój, a w późniejszym okresie pomagają regulować  poziom cukru. Stosuj po konsultacji z diabetologiem.

Odwar ze strąków fasoli

Składniki:

  • 16 łyżek suszonych strąków fasoli (do kupienia w sklepach zielarskich, 50 g/4 zł) ●  7 łyżek kozłka lekarskiego (100 g/7,30 zł)
  • 7 łyżek liści poziomki (25 g/3,20 zł)

Zioła zmieszaj i trzymaj w ciemnej szafce (w słoiku). Łyżkę mieszanki zalej w garnku szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przykryj na 10 min, przecedź. Pij 3 razy dziennie po szkl. przez 10 dni. Po tygodniu ponów kurację.

Mieszanka ojca Klimuszki dla cukrzyków

Napar spowalnia wchłanianie cukru do krwi, dzięki czemu obniża jego poziom, a także pomaga zmniejszyć apetyt.

Składniki:

Przygotuj po 5 g:

  • korzenia mniszka lekarskiego
  • kozłka lekarskiego
  • liści borówki czernicy
  • kwiatów czarnego bzu
  • liści brzozy
  • szałwii
  • fiołka trójbarwnego
  • owoców jałowca
  • pokrzywy

Sposób przygotowania:

Zioła zmieszaj i przechowuj w słoiku w ciemnej szafce (unikaj metalowych puszek, ponieważ osłabiają one lecznicze działanie ziół). Łyżkę stołową mieszanki zalej szklanką gorącej wody (odczekaj ok. 5 minut po zagotowaniu), przykryj, a następnie odstaw na 15-20 min. Po tym czasie napar przecedź i pij po 1 szklance na 20 min przed posiłkiem 3 razy dziennie przez 2-3 tygodnie. Jeśli po zakończeniu kuracji poziom cukru nadal jest wysoki, zrób 2 tygodnie przerwy i powtórz ją ponownie.

Uwaga! Pij w przerwach między innymi kuracjami.

Przyprawy, które pomagają trzymać cukier w ryzach

przyprawy zioła
Zioła, które obniżają poziom cukru to: rozmaryn, oregano, bazylia, kminek, estragon, majeranek, kolendra i tymianek
Fot. 123rf
  • Ziołami, które obniżają poziom cukru, są również: rozmaryn, oregano, bazylia, kminek, estragon, majeranek, kolendra i tymianek.
  • Zwykle jeśli używamy suszonych ziół, dodajemy ich mniej niż świeżych. Gdy mają obniżyć cukier – jest odwrotnie, bo suszone mają mniej olejków eterycznych.
  • Zioła w doniczkach od razu po przyniesieniu ze sklepu przesadź do większej doniczki (ziemia może być taka do kwiatów) – będą lepiej rosły. Kupując suszone, sprawdzaj datę produkcji (a nie przydatności do spożycia) – leczniczo działają do roku.
  • Używaj po łyżeczce suszonych (i ile chcesz świeżych) do każdego z 3 głównych posiłków przez pół roku (następnie zrób 3 miesiące przerwy). Uwaga! Tymianku używaj po łyżeczce dziennie w cyklu miesiąc stosowania, miesiąc przerwy. Zawiera on tymol, którego nadmiar jest szkodliwy.

 

Czytaj więcej