Czujesz, że po świętach i sylwestrowej zabawie przydałby ci się detoks? Na szczęście nie jest to trudne i nie wymaga skomplikowanych kuracji. Oto, co jeść i pić, aby pobudzić naturalne mechanizmy oczyszczające i odtruwające organizm.
W czasie świąt i karnawału mamy wiele okazji, żeby jeść przepyszne dania i raczyć się winem czy drinkami. Czasem jemy i pijemy za dużo. A ruszamy się w tym czasie za mało. Ma to swoje konsekwencje: okazuje się, że ważymy 3, a nawet 5 kg więcej, dokuczają nam problemy trawienne, niestrawność, zgaga, bóle brzucha, czasem też mamy kaca – boli nas głowa, mamy nudności i czujemy silne pragnienie. Co możemy zrobić? Najlepiej pobudzić naturalne mechanizmy oczyszczające i odtruwające organizm: pracę wątroby, nerek, trawienie. Trzeba się też nawadniać.
Gingerol, który znajduje się w kłączu imbiru przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie. W ten sposób wspomaga naturalny detoks organizmu.
Warto cały dzień popijać ciepłą herbatę imbirową. Kroimy kawałek korzenia imbiru, ok. 1 cm, na plasterki i zalewamy 150 ml (3/4 kubka) gorącej wody. Pozostawiamy do zaparzenia na około dziesięć minut. Można do naparu dodać sok cytrynowy i nieco miodu (wg uznania). Pierwszy kubek herbaty najlepiej wypić rano, na czczo.
Zioła, takie jak cząber, koper, trybula, majeranek i mięta pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wspomagają pracę wątroby, nerek i jelit. Przyśpieszają usuwanie produktów przemiany materii, czyli detoks organizmu.
Najlepiej przyprawiać posiłki mieszanką świeżych ziół. Jeśli to możliwe, uprawiajmy je (w ogródku, na balkonie albo na parapecie) lub kupujmy w doniczkach, aby zawsze móc zebrać tyle, ile potrzebujemy. Zioła doskonale zastąpią sól, która pogarsza pracę nerek, zatrzymuje wodę w organizmie, sprzyja obrzękom, przez co hamuje proces detoksykacji.
Te dwa warzywa zawierają wiele cennych minerałów oraz mnóstwo witaminy C, chroniącej komórki przed wolnymi rodnikami. Są źródłem działającego przeciwzapalnie i antynowotworowo sulforafanu, który wspiera także pracę wątroby i detoks organizmu.
Te zdrowe warzywa zachowują szczególnie wysoki poziom substancji odżywczych, jeśli są delikatnie gotowane na parze (lub w niewielkiej ilości wody) przez pięć do ośmiu minut. Długo gotowane lub smażone tracą cenne witaminy i składniki odżywcze.
Smoczy owoc (pitahaya), który pochodzi z Ameryki Środkowej, należy do rodziny kaktusów. Ma jajowaty kształt, słodko-kwaśny smak, niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. Przyśpiesza przemianę materii, zawiera także związki, które pomagają w detoksykacji wątroby, a w efekcie wspierają detoks organizmu.
Smoczy owoc można kupić w supermarketach (ok. 30 zł/szt.). Mocno schłodzony owoc myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy. Następnie wystarczy przekroić go na pół, a słodki miąższ wybrać łyżeczką.
Zawarte w nim gorzkie substancje działają moczopędnie i w ten sposób – detoksykująco, ponieważ wspomagają pracę nerek. Mają pozytywny wpływ na cały układ pokarmowy i metabolizm, a tym samym ułatwiają detoks organizmu.
Najlepiej pić herbatkę z mniszka lekarskiego. 2 łyżeczki suszonego ziela (kupimy w aptece) zalewamy 250 ml (szklanką) gorącej wody, przykrywamy i pozostawiamy do zaparzenia na około 15 minut, następnie przecedzamy. Pijemy szklankę naparu raz dziennie, po głównym posiłku. Wiosną dodatkowo można młode listki mniszka dodawać do sałatek.
Te smaczne bulwy zawierają potas, który pobudza pracę nerek i wspomaga usuwanie nadmiaru wody oraz toksyn z organizmu. Ziemniaki są również lekkostrawne.
Najlepiej jeść ziemniaki na zimno, w sałatce. W ugotowanych i przechowywanych w lodówce kartoflach powstaje skrobia oporna, która wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, a tym samym ułatwia detoks organizmu. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną cebulę, kiszonego ogórka i polewamy oliwą z octem winnym. Doprawiamy natką pietruszki. Mieszamy.
Nic tak nie pobudza trawienia i pracy wątroby jak tzw. substancje gorzkie (goryczki). Jest ich mnóstwo w rukoli, która jest idealna w diecie wspomagającej detoks organizmu.
Włączajmy rukolę do swojej diety tak często, jak to możliwe. Rukola nadaje się na przykład jako dodatek do sałatek, przygotowywania pesto, smoothie i makaronów.
Przydatne zwłaszcza wówczas, gdy chcemy oczyścić organizm z etanolu, czyli wypiliśmy zbyt dużo alkoholu. Jajka są bogate w taurynę, która wspomaga pracę wątroby. Zawierają także cysteinę, która z kolei ułatwia wydalanie kwasu mlekowego z organizmu. Kwas mlekowy powoduje kaca, dlatego trzeba się go jak najszybciej pozbyć.
Jajecznica na drugi dzień po upojnej zabawie świetnie się sprawdzi. Najlepiej zjeść ją z ciemnym pieczywem, w którym jest magnez wypłukany poprzedniej nocy przez alkohol.
Woda pobudza przemianę materii, wspomaga trawienie i wspiera usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii (detoksykuje). Dlatego jest polecana zarówno przy przejedzeniu, jak i po przepiciu.
Warto dodać do wody sok lub żel z aloesu, ponieważ aloes zwiększa metabolizm alkoholu nawet o 30 proc. Ma też wiele elektrolitów (tak jak woda z kokosa). Oba te napoje dostarczą niezbędnych minerałów i nawodnią organizm. Można również sięgnąć po napój izotoniczny, który jest bogaty w różne składniki mineralne i witaminy, w zależności od rodzaju.