Wielkanocna sałatka z ryżem, jajkiem i pieczarkami.
Fot. Fot. dar1930/123 RF/Picsel
Świąteczny stół
5 najsmaczniejszych sałatek na Wielkanoc. Jak je przygotować i doprawić, by wydobyć z nich najlepszy smak
01.03.2023 09:36
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatki, ale wcale nie musi to być sałatka jarzynowa! Wypróbuj pyszne sałatki z dodatkiem jajek, wędliny, ryżu, ziemniaków, pieczarek, doprawione aromatycznymi ziołami. Oto przepisy na słynną sałatkę Oliviera, wielkanocną sałatkę z czosnkiem niedźwiedzim, świąteczną sałatkę z pora, sałatkę z awokado oraz wyjątkowo smakowitą sałatkę z ryżem, jajkiem i pieczarkami. Radzimy, jak przygotować i doprawić świąteczną sałatkę, by wydobyć z niej najlepszy smak.
Sałatki są obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Na polskich stołach od lat gości sałatka jarzynowa, która w czasach PRL-u była królową polskiej gastronomii. Nie jest to wbrew pozorom nasze rodzime danie. Jedna z teorii mówi, że przepis na nią jest modyfikacją receptury słynnej sałatki Oliviera.
Od sałatki Oliviera do swojskiej sałatki jarzynowej
W latach 60. XIX w. Lucien Olivier, szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitaż, skomponował sałatkę, która była spełnieniem marzeń każdego smakosza. W jej skład wchodziły m.in. ozorki cielęce, mięso z cietrzewia, szyjki rakowe, kapary, pikle, kawior oraz sos na bazie oliwy, octu francuskiego i musztardy. Sos nadawał smak całemu daniu i był pilnie strzeżoną tajemnicą Oliviera. W pierwotnym przepisie nie było ziemniaków. Dla tej sałatki każdy, kogo było na to stać, rezerwował stolik w restauracji Hermitaż. Przepis na nią wykradł uczeń, który terminował u Oliviera, i sprzedał go wydawnictwu, które wydawało książki kucharskie. I w ten sposób sałatka Oliviera trafiła na stoły całej Europy.
Receptura sałatki Oliviera była modyfikowana, drogie i trudno dostępne składniki zastąpiono tańszymi i łatwo dostępnymi produktami: zamiast mięsa cietrzewia dawano kiełbasę albo rybę, zamiast kaparów - zielony groszek, szyki rakowe zastąpiono marchewką.
Druga teoria mówi, że nasza sałatka jarzynowa jest pochodną sałatki madecońskiej, składającej się z ryb, homarów, kapłonów, jajek na twardo, szyjek rakowych, pikli, kawioru i warzyw pokrojonych w kostkę. Przepis na nią dotarł do Polski na początku XX wieku i z czasem został zmodyfikowany i uproszczony. Jego podstawowymi składnikami zastały warzywa, jajka, kiszone ogórki, jabłka i majonez.
Jeśli znudziła się nam sałatka jarzynowa, możemy przygotować na Wielkanoc inne sałatki, równie proste, tanie i smaczne, bazujące oczywiście na jajkach.
Sekret smacznej sałatki
Świąteczna sałatka będzie miała idealny smak, jeśli:
warzywa będą ugotowane w mundurkach al dente. Do sałatki nie należy dawać warzyw z rosołu;
dodamy odpowiednią ilość majonezu, który powinien tylko oblepiać składniki;
składniki nie powinny być zbyt drobno pokrojone, ponieważ mogą się zlepić;
jeśli dodajemy ogórki kiszone, należy odcisnąć z nich nadmiar soku, by zapobiec zmianie konsystencji sałatki;
przyprawimy ją tylko pieprzem i solą.
Sałatka Olivier na Wielkanoc
Sałatka Oliver z szynką, jajkami i marynowanymi pieczarkami.fot. olyasolodenko/123 RF/Picsel
Składniki:
2 marchewki
1 mały seler
2 małe ziemniaki
4 jajka ugotowane na twardo
20 dag szynki w kawałku
20 dag marynowanych pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pokroić w kostkę ugotowane warzywa, jajka, szynkę, odcedzone pieczarki (zostawić kilka do dekoracji). Posiekać natkę pietruszki i koperek.
Majonez wymieszać z musztardą, posolić, dodać pieprz, wymieszać.
Do metalowej obręczy lub do dużej miski nakładać warstwami: pokrojone ziemniaki wymieszane z selerem, jajka z dodatkiem natki pietruszki, szynkę, marchewkę wymieszaną z pieczarkami, jajka.
Na każdą warstwę należy nałożyć majonez wymieszany z musztardą.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.