5 najsmaczniejszych sałatek na Wielkanoc. Jak je przygotować i doprawić, by wydobyć z nich najlepszy smak
Wielkanocna sałatka z ryżem, jajkiem i pieczarkami.
Fot. Fot. dar1930/123 RF/Picsel

5 najsmaczniejszych sałatek na Wielkanoc. Jak je przygotować i doprawić, by wydobyć z nich najlepszy smak

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatki, ale wcale nie musi to być sałatka jarzynowa! Wypróbuj pyszne sałatki z dodatkiem jajek, wędliny, ryżu, ziemniaków, pieczarek, doprawione aromatycznymi ziołami. Oto przepisy na słynną sałatkę Oliviera, wielkanocną sałatkę z czosnkiem niedźwiedzim, świąteczną sałatkę z pora, sałatkę z awokado oraz wyjątkowo smakowitą sałatkę z ryżem, jajkiem i pieczarkami. Radzimy, jak przygotować i doprawić świąteczną sałatkę, by wydobyć z niej najlepszy smak.

Sałatki są obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Na polskich stołach od lat gości sałatka jarzynowa, która w czasach PRL-u była królową polskiej gastronomii. Nie jest to wbrew pozorom nasze rodzime danie. Jedna z teorii mówi, że przepis na nią jest modyfikacją receptury słynnej sałatki Oliviera.

Od sałatki Oliviera do swojskiej sałatki jarzynowej

W latach 60. XIX w. Lucien Olivier, szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitaż, skomponował sałatkę, która była spełnieniem marzeń każdego smakosza. W jej skład wchodziły m.in. ozorki cielęce, mięso z cietrzewia, szyjki rakowe, kapary, pikle, kawior oraz sos na bazie oliwy, octu francuskiego i musztardy. Sos nadawał smak całemu daniu i był pilnie strzeżoną tajemnicą Oliviera. W pierwotnym przepisie nie było ziemniaków. Dla tej sałatki każdy, kogo było na to stać, rezerwował stolik w restauracji Hermitaż. Przepis na nią wykradł uczeń, który terminował u Oliviera, i sprzedał go wydawnictwu, które wydawało książki kucharskie. I w ten sposób sałatka Oliviera trafiła na stoły całej Europy.

Receptura sałatki Oliviera była modyfikowana, drogie i trudno dostępne składniki zastąpiono tańszymi i łatwo dostępnymi produktami: zamiast mięsa cietrzewia dawano kiełbasę albo rybę, zamiast kaparów - zielony groszek, szyki rakowe zastąpiono marchewką.

Druga teoria mówi, że nasza sałatka jarzynowa jest pochodną sałatki madecońskiej, składającej się z ryb, homarów, kapłonów, jajek na twardo, szyjek rakowych, pikli, kawioru i warzyw pokrojonych w kostkę. Przepis na nią dotarł do Polski na początku XX wieku i z czasem został zmodyfikowany i uproszczony. Jego podstawowymi składnikami zastały warzywa, jajka, kiszone ogórki, jabłka i majonez.

Jeśli znudziła się nam sałatka jarzynowa, możemy przygotować na Wielkanoc inne sałatki, równie proste, tanie i smaczne, bazujące oczywiście na jajkach.

Sekret smacznej sałatki

Świąteczna sałatka będzie miała idealny smak, jeśli:

  • warzywa będą ugotowane w mundurkach al dente. Do sałatki nie należy dawać warzyw z rosołu;
  • dodamy odpowiednią ilość majonezu, który powinien tylko oblepiać składniki;
  • składniki nie powinny być zbyt drobno pokrojone, ponieważ mogą się zlepić;
  • jeśli dodajemy ogórki kiszone, należy odcisnąć z nich nadmiar soku, by zapobiec zmianie konsystencji sałatki;
  • przyprawimy ją tylko pieprzem i solą.

Sałatka Olivier na Wielkanoc

139465888_m
Sałatka Oliver z szynką, jajkami i marynowanymi pieczarkami.
fot. olyasolodenko/123 RF/Picsel

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 małe ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 20 dag szynki w kawałku
  • 20 dag marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1.  Pokroić w kostkę ugotowane warzywa, jajka, szynkę, odcedzone pieczarki (zostawić kilka do dekoracji). Posiekać natkę pietruszki i koperek.
  2. Majonez wymieszać z musztardą, posolić, dodać pieprz, wymieszać.
  3. Do metalowej obręczy lub do dużej miski nakładać warstwami: pokrojone ziemniaki wymieszane z selerem, jajka z dodatkiem natki pietruszki, szynkę, marchewkę wymieszaną z pieczarkami, jajka.
  4. Na każdą warstwę należy nałożyć majonez wymieszany z musztardą.
  5. Wierzch sałatki posmarować majonezem, posypać pokrojoną natką pietruszki i koperkiem, nałożyć marynowane pieczarki.

Wielkanocna sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

13162407_m
Czosnek niedźwiedzi jest doskonałym dodatkiem do sałatek.
fot. malivan/123 RF/Picsel

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 160 g)
  • 1 łyżka  śmietany
  • 2  łyżki majonezu
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

1. Pokroić liście czosnku i jajka. Połączyć śmietanę z majonezem.

2. Do pokrojonych jajek i liści czosnku dodać odsączoną kukurydzę, posolić, dodać pieprz, wymieszać.

3. Do składników sałatki dodać sos majonezowy, wymieszać i przełożyć do miski.

Sałatka z porem na Wielkanoc

147333470_m
Sałatka z porem przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom.
fot. zhuravlevaanna/123 RF/Picsel

Składniki:

  • 1 por
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pora pokroić w krążki, ziemniaki i jajka w kostkę, posiekać koperek (zostawić gałązkę do dekoracji).
  2. Połączyć majonez i śmietanę.
  3. Składniki delikatnie wymieszać, posolić, dodać pieprz i sól oraz sos majonezowy.
  4. Udekorować koperkiem.

Sałatka z ryżem, jajkiem i pieczarkami idealna na Wielkanoc

112851706_m
Sałatka z ryżem, jajkami i pieczarkami jest sycąca.
fot. elenahramova/123 RF/Picsel

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 160 g)
  • 20 dag pieczarek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki i rzodkiewka do dekoracji
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować, ostudzić.
  2. Pieczarki podsmażyć, odcedzić kukurydzę, jajka i szczypiorek pokroić.
  3. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, delikatnie wymieszać.
  4. Przełożyć do miski, udekorować rozkrojoną rzodkiewką i listkami natki pietruszki.

Sałatka z awokado na wielkanocny stół

179275068_m
Dzięki awokado sałatka ma aksamitny smak.
fot. yelenayemchuk/123 RF/Picsel

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • roszponka
  • 1 świeży ogórek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • garść zblanszowanego zielonego groszku
  • kilka różyczek ugotowanego brokuła
  • olej
  • sezam
  • prażone siemię lniane
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jajka i ogórek pokroić na ćwiartki, awokado w kostkę.
  2. Do jajek, ogórka, awokado dodać zielony groszek, brokuła. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Dodać sezam i prażone siemię lniane.
  4. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i skropić obficie sałatkę.

Czytaj więcej