Dolegliwości trawienne dotykają nas bardzo często po obfitym, ciężkostrawnym lub niezdrowym posiłku. W zależności od tego, czy odczuwasz bóle żołądka, jelit, zgagę czy zaparcia, w złagodzeniu bólu pomogą ci różne zioła o leczniczych właściwościach. Zobacz 10 najskuteczniejszych ziół na problemy z trawieniem i przygotuj z nich napary, odwary, nalewkę lub mikstury.
Najczęściej można sobie poradzić z nimi samodzielnie. Pomogą naturalne sposoby, wyciągi, napary i odwary. Warto wiedzieć, po jakie zioła sięgnąć i co z nich przygotować.
Najcenniejszym składnikiem nasion lnu, niezwykle ważnym dla zdrowia żołądka i jelit, jest kwas tłuszczowy ALA. Działa on ochronnie na śluzówkę, pomaga osobom cierpiącym na chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz zmniejsza stan zapalny jelit. Ważne są też śluzy znajdujące się w łupinie nasiennej. Osłaniają one i chronią błonę śluzową.
Odwar z siemienia lnianego
Łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem 15 min. Odstawiamy, by odwar przestygł, przecedzamy. Pijemy po 1/2 szklanki odwaru 2 razy dziennie.
W tarczycy bajkalskiej najważniejszymi substancjami leczniczymi są flawonoidy, zwłaszcza bajkalina, bajkaleina, wogonozyd i wogonina. Mają one wielokierunkowe działanie, poprawiają m.in. trawienie, łagodzą dolegliwości trawienne spowodowane alergią.
Napar z tarczycy bajkalskiej
Łyżeczkę suszu zalewamy 1/4 l wrzącej wody i parzymy ok. 5 min. Przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po szklance naparu.
Wśród substancji zwalczających zaparcia znajdują się m.in. błonnik (w 100 g nasion babki jest go aż 68 g), ksyloza, arabinoza, tłuszcze roślinne, a także aukubina (o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym i przeciwwirusowym).
Mielone nasiona babki płesznik
Mielemy 8 łyżeczek nasion babki płesznik. Dodajemy do potraw: jogurtów, sałatek. Stosujemy 2-3 razy w tygodniu Dodatkowo pijemy ok. 1,5 l wody.
Roślina ta znana jest przede wszystkim z właściwości łagodzących kaszel. Ale dzięki zawartości śluzów ma też działanie rozkurczowe, przeciwzapalne, powlekające oraz osłaniające układ pokarmowy, zwłaszcza żołądek.
Odwar z podbiału
2 łyżki liści podbiału (może być suszony) zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy 5 min. Przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po szklance odwaru w razie dolegliwości.
Owoce ostropestu plamistego zawierają flawonolignany, zwane sylimaryną. W skład tej substancji wchodzą sylibina, sylichrystyna i sylidionina. Sylimaryna odtruwa i ochrania miąższ wątroby, pobudza jej zdolności regeneracyjne. Sylibina chroni komórki wątroby przed działaniem toksyn, działa też żółciopędnie.
Odwar z ostropestu
Łyżeczkę rozdrobnionych owoców zalewamy szklanką gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5 min. Odstawiamy na 15 min. Przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Zgaga, czyli pieczenie w przełyku, spowodowane jest cofaniem się treści żołądka. Przyczyną może być m.in. stres i napięcie. Rumianek dzięki zawartości pochodnych kumaryny i flawonoidów działa rozkurczowo i uspokajająco.
Napar z rumianku
Łyżeczkę suszonego rumianku zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy ok. 10 min, pod przykryciem. Przecedzamy. Pijemy szklankę naparu po posiłku, małymi łykami.
Kminek swoje właściwości zawdzięcza m.in. kumarynie, olejkowi eterycznemu, flawonoidom i fenolokwasom. Regulują one dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy, dzięki temu poprawiają trawienie i pomagają przy uczuciu ciężkości po posiłku.
Mikstura z owoców kminku
Miksujemy łyżkę stołową owoców kminku ze szklanką gorącej wody. Pozostawiamy pod przykryciem na 20-30 min, przecedzamy. Dodajemy łyżeczkę miodu. Zażywamy łyżeczkę przed posiłkiem.
Lawendę charakteryzuje zawartość dużej ilości garbników, triterpenów, kumaryny, fitosteroli, antocyjanów. Substancje te łagodzą kolki, wzdęcia oraz niwelują objawy niestrawności.
Nalewka z lawendy
4 garście świeżej lawendy zalewamy taką ilością 40-proc. wódki, aby je całkowicie zakryła. Odstawiamy na 2 tygodnie. Przecedzamy. Pijemy łyżeczkę po posiłku, w razie wzdęć.
Mięta pieprzowa zawiera największą ilość przeciwutleniaczy spośród powszechnie znanych ziół. Olejek eteryczny występujący w jej liściach ma działanie rozkurczowe. Dlatego przynosi ulgę w bólach brzucha spowodowanych skurczami żołądka i jelit, likwiduje też uczucie ciężkości.
Napar z liści mięty
Łyżeczkę świeżych liści mięty (mogą być też suszone) zalewamy szklanką gorącej wody. Parzymy pod przykryciem 10 min. Pijemy szklankę naparu w wypadku bólu brzucha.
Nie zwlekamy z wizytą, gdy: