Kanapka z chleba lnianego to propozycja na pożywne śniadanie
Fot. 123RF
Przepisy
Dieta lniana oczyszcza jelita i przyspiesza odchudzanie. Wypróbuj przykładowy jadłospis
Dorota Mikłaszewicz
Małgorzata Wilkowska
25.03.2021 12:33
Dieta lniana jest polecana przy odchudzaniu, wspomaga też jelita i serce, jednak intensywnej siemieniem lnianym lepiej nie stosować dłużej niż 2-3 dni. Po kuracji wystarczy łyżka nasion dziennie.
Nasza dieta powinna być różnorodna – czyli składać się z różnych pokarmów. Siemię lniane, uważane za polską superżywność, to rzeczywiście źródło wielu witamin, składników mineralnych i fitozwiązków. Powinno jednak być dodatkiem do zdrowej diety, a nie jej podstawą i głównym elementem każdego posiłku. Spożywanie siemienia lnianego w dużej ilości może powodować wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zaparcia czy biegunki, a jeżeli ktoś pije za mało wody – przyczynić się do odwodnienia.
Dlaczego siemię lniane uznaje się za superfood?
To skarbnica składników odżywczych. Zawiera m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, lignany, witaminy z grupy B oraz E, C, kwas foliowy, wapń, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Lignany mają m.in. właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszają uciążliwe objawy menopauzy, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, leczą więc miażdżycę i zapobiegają zawałom. Mielone siemię skleja wypieki, może więc zastąpić jajka w diecie bezjajecznej lub wegańskiej. Len działa osłaniająco na błonę przewodu pokarmowego, jest stosowany w leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Śluz, który wytwarzają nasionka siemienia, nie tylko leczy nabłonek jelit, ale i sprzyja ich oczyszczeniu. Dlatego pomagają schudnąć.
W jakiej formie spożywać siemię lniane?
By organizm mógł w pełni wykorzystać chroniące przed miażdżycą kwasy tłuszczowe omega-3 z nasionek, muszą one zostać zmielone lub pogryzione (inaczej przejdą przez przewód pokarmowy, nie otwierając się). Najlepiej mleć je tuż przed spożyciem.
Musimy popijać siemię lniane wodą! 8 szklanek dziennie to minimum.
Warto wzbogacić jadłospis także o antymiażdżycowy olej lniany, który reguluje ciśnienie krwi.
Siemię lniane na podwieczorek
Kisiel owocowy z siemieniem (ok. 170 kcal)
2 łyżki siemienia lnianego zalej 200 ml wrzątku.
Odstaw do przestygnięcia.
Dodaj 200 g miękkich owoców, np. żurawin, malin, borówek.
200 ml mleka roślinnego, np. migdałowego, sojowego lub owsianego z kartonu.
Zdrowy nawyk: Namocz 1 łyżkę siemienia w 1/2 szkl. wody. Połowę wypij rano, resztę wieczorem. To zapobiega zaparciom. Uwaga! Siemię zawiera trochę związków cyjanku. Pilnuj, aby nie jeść więcej niż 50 g ziarenek dziennie (1 łyżka zawiera ok. 7 g).
Przykładowy jadłospis diety lnianej
Dzień 1. (1260 kcal)
Śniadanie (ok. 380 kcal):
Kanapki z chlebem lnianym
2 kromki chleba z siemieniem,
60 g chudego twarogu,
1/2 łyżeczki masła,
1 pomidor,
ulubione zioła.
Obiad (ok. 550 kcal):
Kurza pierś w panierce
Pokrojoną w plastry kurzą pierś (ok. 150 g) oprósz solą i pieprzem, obtocz w jajku i mielonym siemieniu (1 łyżka).
Usmaż na 1 łyżce oleju.
Zjedz z 1 gotowanym ziemniakiem i mizerią z 1 ogórka i 1 łyżki chudego jogurtu.
Kolacja ok. 330 kcal:
Sałatka z brokułem
Pokrój 1/2 awokado, kiszonego ogórka, 50 g sera feta.
Wymieszaj z 150 g blanszowanego brokułu i 1 łyżką szczypioru.
Polej sosem z soku z 1/2 cytryny i 1 łyżeczki oliwy, dopraw solą, pieprzem. Posyp 1 łyżką prażonego siemienia
Dzień 2. (1200 kcal)
Śniadanie (ok. 350 kcal):
Lniana owsianka
Zagotuj: 1 i 1/2 szkl. „mleka” roślinnego, po 2 łyżki płatków ows. i siemienia, 3 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu.
Posyp 100 g dowolnych owoców.
Obiad (ok. 500 kcal):
Zupa gulaszowa
150 g piersi indyka pokrój, oprósz papryką i tymiankiem.
1 szalotkę posiekaj, podsmaż z mięsem na 1 łyżce oleju.
Wlej 1/2 l wody, dodaj 1 ziele angielskie i 1 listek laurowy