Przepis na zrazy wołowe po włosku. Nowoczesna wersja tradycyjnego dania
Zrazy wołowe po włosku to nowoczesna wersja klasycznego dania
Fot. 123rf.com

Przepis na zrazy wołowe po włosku. Nowoczesna wersja tradycyjnego dania

Zrazy to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych form przygotowywania wołowiny. Tradycyjne polskie danie w naszej wersji miesza się z przepyszną kuchnią włoską. Zamiast nadzienia z boczku, cebuli i ogórka kiszonego w mięso zawijamy suszone pomidory, cebulę i oliwki. Takie danie doskonale sprawdzi się na obiad. 

Zrazy to bardzo popularne danie o iście szlacheckim pochodzeniu. W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej, chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości.

Charakterystyczna cecha zrazów, czyli ich zawinięcie, nie jest pierwszą formą przygotowywania tej potrawy.  Tradycyjne zrazy staropolskie (tzw. suropieki) rzadko były zawijane, niekiedy po prostu plastry mięsa duszono w specjalnym garnku w sosie własnym z cebulą lub w sosie grzybowym, wtedy często duszono je poprzekładane warstwami grzybów i przypraw.

Jak zrobić najlepsze zrazy wołowe?

Obecnie zrazy wykonuje się z różnych gatunków mięsa, zazwyczaj ciętego w plastry, niekiedy mielonego, a następnie podsmażanego i duszonego z dodatkiem tłuszczu, cebuli, musztardy, czerstwego pieczywa, ogórków kiszonych, grzybów leśnych (często w postaci farszu), śmietany itp. Jak je zrobić, by były najsmaczniejsze?

Podstawą do przygotowania idealnych zraz jest najlepszy rodzaj mięsa. Najlepsze mięso na zrazy to udziec, rostbef lub pierwsza krzyżowa. Mięso warto rozbijać przykrywszy je wcześniej folią spożywczą. Mięso najlepiej przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, a następnie posmarować łyżką musztardy.

Tradycyjne zrazy wołowe przyrządza się z dodatkiem cebuli, ogórka oraz boczku lub słoniny. Oryginalny smak osiągniesz, zastępując te składniki parówką i prażoną cebulką. Zamiast ogórka możesz wykorzystać kiszoną kapustę.

Zrazy wołowe po włosku

160320514_m
Zrazy wołowe po włosku
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 plastrów wołowiny na zrazy
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • mąka
  • 2 cebule
  • po kilka czarnych i zielonych oliwek
  • 6 łyżeczek czerwonego pesto
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz, rozbij na płaty. Natrzyj je solą oraz pieprzem. Posiekaj osączone pomidory oraz obrane cebule. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj łyżeczkę pesto. Zrazy obłóż pomidorami, oliwkami i cebulą, zroluj. Obwiąż.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zrazy oprósz mąką, obsmaż z każdej strony na złoto. Dodaj pozostałą cebulę, chwilę smaż razem. Wrzuć resztę oliwek i pomidorów oraz kilka gałązek tymianku.
  3. Zrazy podlej wodą. Duś pod przykryciem 90 min. Powstały sos dopraw do smaku.

 

 

Czytaj więcej