Cielęcina duszona w winie z sosem z tuńczyka. Przepis na wykwintne i oryginalne danie na obiad
Cielęcina duszona w winie z sosem z tuńczyka to doskonała propozycja na wykwintny obiad
Fot. 123rf.com

Cielęcina duszona w winie z sosem z tuńczyka. Przepis na wykwintne i oryginalne danie na obiad

Cielęcina duszona w winie z sosem z tuńczyka to ciekawe i oryginalne połączenie smaku cielęcego mięsa i ryby. Delikatnie przyprawiona i duszona w białym winie smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdzi się na wykwintny świąteczny obiad. Sprawdź, jak przygotowywać cielęcinę, by zawsze była pyszna i delikatna oraz wypróbuj nasz przepis. 

Delikatna cielęcina duszona w białym winie z sosem z tuńczyka doskonale będzie się komponować z puree ziemniaczanym oraz delikatną surówką. Nietuzinkowy smak zapewnia połączenie cielęciny z rybą. To danie wcale nie jest trudne do przygotowania, a z pewnością zachwyci wszystkich niebanalnym smakiem. 

Jak przygotowywać cielęcinę?

Cielęcina to bardzo smaczne i delikatne mięso, więc należy się z nim obchodzić w odpowiedni sposób. Najsmaczniejszą częścią cielęcego mięsa jest udziec przedni lub tylny, polędwica oraz comber. Cielęcinę  przyrządza się na wiele różnych sposobów: może być smażona, gotowana, pieczona, grillowana, nadziewana. Przyrządza się z niej potrawki, nóżki cielęce się często panieruje. Mielone mięso cielęce jest suche, dobrze więc jest je łączyć z bardziej tłustymi mięsami.

Cielęcina nie wymaga intensywnego przyprawiania. Ostre dodatki oraz ich nadmiar zdominują smak tego delikatnego mięsa. Cielęcinę wystarczy lekko posolić i popieprzyć. Inne przyprawy, które pasują do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek. Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną pietruszką lub szczypiorkiem. 

Cielęcina jest delikatnym mięsem, więc nie wymaga długiej obróbki termicznej. Co więcej, nawet nie jest ona wskazana, ponieważ cielęcina jako chude mięso łatwo ulega wysuszeniu. Nie wrzucamy zimnego mięsa cielęcego do piekarnika lub na rozgrzany olej. Lepiej odczekać chwilę, by nabrało temperatury zbliżonej do pokojowej. Do pieczenia wybieramy kawałek mięsa zawierający trochę tłuszczu, dzięki czemu nie będzie wysuszony. Specjaliści zalecają również, aby cielęcinę owinąć plastrem boczku. To również świetny sposób na uniknięcie jej wysuszenia.

 Mięso cielęce wystarczy smażyć na patelni po zaledwie 3,5 minuty z każdej strony.

Cielęcina duszona w winie z sosem z tuńczyka

67523824_m
Cielęcina duszona w winie z sosem z tuńczyka
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 700 g cielęciny z udźca
  • po 2 liście laurowe i łodygi selera naciowego
  • 1/2 l białego wina
  • czosnek
  • 2 żółtka
  • 200 ml oleju
  • 100 g tuńczyka z oleju
  • cytryna
  • kapary
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 fileciki anchois

Sposób przygotowania:

  1. Mięso obsmaż na oliwie. Posól, popieprz, podlej wytrawnym winem. Dodaj liście laurowe, seler naciowy i ząbek czosnku. Duś 50 min.
  2. Żółtka ubij z olejem na majonez. Dodaj sok z cytryny, tuńczyka, 2 łyżki kaparów i posiekane anchois, zmiksuj. Zimne mięso pokrój w plasterki, posmaruj sosem. Ozdób kaparami.

 

Czytaj więcej