Mrożona kawa na 7 pysznych sposobów: orzeźwi, doda energii, zachwyci smakiem
Mrożona kawa orzeźwia i świetnie smakuje, ale ma też właściwości zdrowotne
Fot. Adobe Stock

Mrożona kawa na 7 pysznych sposobów: orzeźwi, doda energii, zachwyci smakiem

Gdy żar leje się z nieba, a termometr nie zna litości, szukamy sposobów na ochłodę — najlepiej takich, które łączą przyjemne z jeszcze przyjemniejszym. Mrożona kawa to idealna odpowiedź na letnie upały: pobudza, orzeźwia i smakuje wyśmienicie. 

Latem zmieniamy nie tylko garderobę, ale i codzienne rytuały — zwłaszcza te związane z piciem kawy. Klasyczne espresso czy cappuccino ustępują miejsca lodowatym wersjom tego aromatycznego napoju. Mrożona kawa podbija serca nie tylko kawoszy — to szybki, prosty i efektowny sposób na ochłodzenie organizmu i dodanie sobie energii. Sprawdź, jak przygotować idealną kawę mrożoną w domu i poznaj najlepsze przepisy na lato!

Właściwości zdrowotne kawy

Umiarkowane picie kawy, tj. ok. szklankę mocnego naparu dziennie, wzmacnia wydajność, poprawia sprawność umysłową, zwiększa koncentrację i usuwa zmęczenie wywołane wysoką temperaturą. Badania przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pokazują, że picie kawy obniża też ryzyko cukrzycy. Dlatego nawet połączoną z owocami, a nie słodzoną, mogą bez obaw pić osoby, które mają problemy z cukrem.

Kawa działa lekko moczopędnie, dzięki czemu przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie i powstaniu obrzęków (np. na nogach). Jednocześnie, zwłaszcza taka z sokiem z owoców, nie zaburza równowagi wodno-elektrolitowej.

Mrożona kawa po koreańsku

AdobeStock_347767044
Mrożona kawa po koreańsku
ADOBE STOCK
  • 3 łyżki ulubionej kawy instant
  • 3 łyżki białego lub brązowego cukru
  • 3 łyżki wrzątku
  • 300 ml mleka
  • lód w kostkach

 

Przygotowanie:

Kawę i cukier umieść w wysokim pojemniku, zalej wrzącą wodą. Ubijaj mikserem lub trzepaczką, aż powstanie sztywna piana (taka, jak z ubijanych białek). Szklanki napełnij zimnym mlekiem oraz kostkami lodu (lub lodem kruszonym). Na wierzchu rozłóż słodką kawową piankę. Podawaj od razu, ze słomką lub łyżeczką. Taka kawa orzeźwia i zastępuje deser.

Mrożona kawa z truskawkami 

62100147_m
Kawa mrożona z truskawkami
Fot. 123rf.com

Z truskawkami obniża poziom złego cholesterolu.

Składniki:

  • 5 dag truskawek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 ml mocnego naparu kawowego 
  • 5-6 kostek lodu
  • łyżka miodu lub cukru (jeśli słodzimy)

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy z łyżką wody i cukru. Wlewamy do szklanki. Chłodzimy godzinę. Dodajemy kostki lodu. Wlewamy mleko (najlepiej spienione) i powoli, po ściance, kawowy napar.

Kawa mrożona z jagodami, lodami i syropem czekoladowym

142190881_m
Kawa mrożona z jagodami, lodami i sosem czekoladowym
Fot. 123rf.com

Z jagodami działa antyoksydacyjnie, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.

Składniki:

  • 50 ml zimnej mocnej kawy
  • 5 dag jagód
  • 20 ml sosu lub syropu czekoladowego
  • 180 ml mleka
  • gałka lodów 

Sposób przygotowania:

Jagody miksujemy, przekładamy na dno filiżanki. Wlewamy na nie syrop czekoladowy i kawę. Mleko spieniamy i powoli wlewamy na kawę. Delikatnie wkładamy lody.

Kawa mrożona z wiśniami i czerwonym winem

71916757_m
Kawa mrożona z wiśniami i czerwonym winem
Fot. 123rf.com

Z wiśniami poradzi sobie z bólem głowy i mięśni oraz wspomoże pracę serca.

Składniki:

  • 10 dag wiśni
  • 1/4 szkl. czerwonego wina
  • 1 szkl. mleka
  • 4 kostki lodu
  • 80 ml mocnego naparu kawy

Sposób przygotowania:

Wiśnie drylujemy i gotujemy w winie do zagęszczenia. Studzimy. Przekładamy do szklanki, zalewamy mlekiem i kawą.

Kawa mrożona z arbuzem i limonką

Z arbuzem zwiększa krążenie krwi, działając przeciwzakrzepowo. 

Składniki:

  • 2 plastry arbuza
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 kostki lodu
  • 50 ml mocnego naparu kawowego
  • łyżka miodu 

Sposób przygotowania:

Z arbuza usuwamy pestki i skórę. Miąższ miksujemy z sokiem, miodem, lodem. Wlewamy do szklanki. Dodajemy napar.

Kawa mrożona z malinami

170619765_m
Kawa mrożona z malinami
Fot. 123rf.com

Z malinami poprawia trawienie i metabolizm.

Składniki:

  • garść malin
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru pudru
  • 50 ml naparu kawy
  • kostki lodu
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

Maliny miksujemy z lodem, mlekiem i naparem. Wlewamy do szklanki. Cukier, kawę i łyżkę wrzątku ubijamy na pianę i układamy na wierzchu.

Kawa mrożona z porzeczkami 

Z porzeczkami podnosi odporność organizmu.

Składniki:

  • garść porzeczek
  • szklanka zimnego mleka (krowie lub roślinne)
  • 70 ml mocnego naparu kawowego
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Porzeczki smażymy z miodem, przecieramy przez sitko. Przetarty, ostudzony miąższ wkładany na dno szklanki. Zalewamy spienionym mlekiem. Na wierzch po łyżeczce wlewamy zimną kawę.

Czytaj więcej