Kawa mrożona orzeźwia i dodaje energii. A z dodatkiem owoców nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale także dostarcza witamin i minerałów oraz ochładza organizm. Jakie są właściwości zdrowotne kawy? Sprawdź jak działa na organizm oraz wypróbuj 6 naszych przepisów na pyszną kawę mrożoną: z truskawkami, jagodami, malinami, wiśniami, arbuzem i porzeczkami.
Co może być lepszego w upalny dzień od pysznej, orzeźwiającej kawy mrożonej z owocami? Skutecznie ochładza organizm i świetnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowa.
Umiarkowane picie kawy, tj. ok. szklankę mocnego naparu dziennie, wzmacnia wydajność, poprawia sprawność umysłową, zwiększa koncentrację i usuwa zmęczenie wywołane wysoką temperaturą. Badania przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pokazują, że picie kawy obniża też ryzyko cukrzycy. Dlatego nawet połączoną z owocami, a nie słodzoną, mogą bez obaw pić osoby, które mają problemy z cukrem.
Kawa działa lekko moczopędnie, dzięki czemu przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie i powstaniu obrzęków (np. na nogach). Jednocześnie, zwłaszcza taka z sokiem z owoców, nie zaburza równowagi wodno-elektrolitowej.
Z truskawkami obniża poziom złego cholesterolu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Truskawki miksujemy z łyżką wody i cukru. Wlewamy do szklanki. Chłodzimy godzinę. Dodajemy kostki lodu. Wlewamy mleko (najlepiej spienione) i powoli, po ściance, kawowy napar.
Z jagodami działa antyoksydacyjnie, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jagody miksujemy, przekładamy na dno filiżanki. Wlewamy na nie syrop czekoladowy i kawę. Mleko spieniamy i powoli wlewamy na kawę. Delikatnie wkładamy lody.
Z wiśniami poradzi sobie z bólem głowy i mięśni oraz wspomoże pracę serca.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wiśnie drylujemy i gotujemy w winie do zagęszczenia. Studzimy. Przekładamy do szklanki, zalewamy mlekiem i kawą.
Z arbuzem zwiększa krążenie krwi, działając przeciwzakrzepowo.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z arbuza usuwamy pestki i skórę. Miąższ miksujemy z sokiem, miodem, lodem. Wlewamy do szklanki. Dodajemy napar.
Z malinami poprawia trawienie i metabolizm.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Maliny miksujemy z lodem, mlekiem i naparem. Wlewamy do szklanki. Cukier, kawę i łyżkę wrzątku ubijamy na pianę i układamy na wierzchu.
Z porzeczkami podnosi odporność organizmu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Porzeczki smażymy z miodem, przecieramy przez sitko. Przetarty, ostudzony miąższ wkładany na dno szklanki. Zalewamy spienionym mlekiem. Na wierzch po łyżeczce wlewamy zimną kawę.