Gdy żar leje się z nieba, a termometr nie zna litości, szukamy sposobów na ochłodę — najlepiej takich, które łączą przyjemne z jeszcze przyjemniejszym. Mrożona kawa to idealna odpowiedź na letnie upały: pobudza, orzeźwia i smakuje wyśmienicie.
Spis treści
Latem zmieniamy nie tylko garderobę, ale i codzienne rytuały — zwłaszcza te związane z piciem kawy. Klasyczne espresso czy cappuccino ustępują miejsca lodowatym wersjom tego aromatycznego napoju. Mrożona kawa podbija serca nie tylko kawoszy — to szybki, prosty i efektowny sposób na ochłodzenie organizmu i dodanie sobie energii. Sprawdź, jak przygotować idealną kawę mrożoną w domu i poznaj najlepsze przepisy na lato!
Umiarkowane picie kawy, tj. ok. szklankę mocnego naparu dziennie, wzmacnia wydajność, poprawia sprawność umysłową, zwiększa koncentrację i usuwa zmęczenie wywołane wysoką temperaturą. Badania przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pokazują, że picie kawy obniża też ryzyko cukrzycy. Dlatego nawet połączoną z owocami, a nie słodzoną, mogą bez obaw pić osoby, które mają problemy z cukrem.
Kawa działa lekko moczopędnie, dzięki czemu przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie i powstaniu obrzęków (np. na nogach). Jednocześnie, zwłaszcza taka z sokiem z owoców, nie zaburza równowagi wodno-elektrolitowej.
Przygotowanie:
Kawę i cukier umieść w wysokim pojemniku, zalej wrzącą wodą. Ubijaj mikserem lub trzepaczką, aż powstanie sztywna piana (taka, jak z ubijanych białek). Szklanki napełnij zimnym mlekiem oraz kostkami lodu (lub lodem kruszonym). Na wierzchu rozłóż słodką kawową piankę. Podawaj od razu, ze słomką lub łyżeczką. Taka kawa orzeźwia i zastępuje deser.
Z truskawkami obniża poziom złego cholesterolu.
Składniki:
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy z łyżką wody i cukru. Wlewamy do szklanki. Chłodzimy godzinę. Dodajemy kostki lodu. Wlewamy mleko (najlepiej spienione) i powoli, po ściance, kawowy napar.
Z jagodami działa antyoksydacyjnie, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jagody miksujemy, przekładamy na dno filiżanki. Wlewamy na nie syrop czekoladowy i kawę. Mleko spieniamy i powoli wlewamy na kawę. Delikatnie wkładamy lody.
Z wiśniami poradzi sobie z bólem głowy i mięśni oraz wspomoże pracę serca.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wiśnie drylujemy i gotujemy w winie do zagęszczenia. Studzimy. Przekładamy do szklanki, zalewamy mlekiem i kawą.
Z arbuzem zwiększa krążenie krwi, działając przeciwzakrzepowo.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z arbuza usuwamy pestki i skórę. Miąższ miksujemy z sokiem, miodem, lodem. Wlewamy do szklanki. Dodajemy napar.
Z malinami poprawia trawienie i metabolizm.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Maliny miksujemy z lodem, mlekiem i naparem. Wlewamy do szklanki. Cukier, kawę i łyżkę wrzątku ubijamy na pianę i układamy na wierzchu.
Z porzeczkami podnosi odporność organizmu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Porzeczki smażymy z miodem, przecieramy przez sitko. Przetarty, ostudzony miąższ wkładany na dno szklanki. Zalewamy spienionym mlekiem. Na wierzch po łyżeczce wlewamy zimną kawę.