Mrożone cappuccino jak z najlepszej kawiarni. Przygotuj je sama w domu! [WIDEO]
Mrożone cappuccino nazywane jest także ice cappuccino lub frappuccino. Ta ostatnia nazwa jest jednak zastrzeżona przez koncern Starbucks
Fot. 123rf.com

Mrożone cappuccino jak z najlepszej kawiarni. Przygotuj je sama w domu! [WIDEO]

Czy może być coś lepszego w upalny dzień niż mrożone cappuccino z kostkami lodu? Nie! Szczególnie jeśli akurat nie jesteś na diecie i możesz sobie pozwolić na odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci gałki lodów śmietankowych lub puszystej bitej śmietany... Taka mrożona kawa nie tylko chłodzi, ale też rozpieszcza podniebienia. Zobacz, jak przygotować najlepsze ice cappuccino w domowym zaciszu!

Czy wiesz, że nazwa tej popularnej kawy z mlekiem pochodzi od brązowego habitu Braci Kapucynów (po włosku "cappuccini")? Dziś, z racji licznej modyfikacji receptury, ten kolor może się znacznie różnić. Klasyczne cappuccino składa się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o objętości 125 ml. Przed spienianiem mleko powinno mieć 100 ml objętości. Co ciekawe, zgodnie z wytycznymi pianka na cappuccino musi mieć 1–2 cm grubości i charakteryzować się kremową, ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy powietrza.

Taki przepis na prawdziwe włoskie cappuccino opracowano już w 1950 roku. Od tego czasu stało się jedną z najpopularniejszych kaw na świecie. Klasyczną recepturę wielokrotnie przerabiano i wzbogacano dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami, sosami czy aromatami. Z czasem zaczęto przygotowywać też mrożoną wersję kawy z dodatkiem kostek lodu jako ochłodę na gorące, letni dni. Tak powstało mrożone cappuccino lub z angielskiego - ice cappuccino. 

Mrożone cappuccino nazywane jest także frappuccino jako połączenie słów "frappe" i "cappuccino". Nazwa ta została wymyślona i zastrzeżona przez koncern kawiarni Starbucks. 

Nie musisz jednak wybierać się do kawiarni, by skosztować idealnego mrożonego cappuccino. Zobacz, jak łatwo przygotować je samodzielnie!

Mrożone cappuccino

 

Składniki:

  • świeżo zaparzona kawa
  • pół szklanki mleka
  • szklanka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej szklanki z kostkami lodu wlej zaparzoną czarną kawę. Następnie dodaj mleko i zamieszaj.
  2. Cappuccino możesz też podawać z gałką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną. Do dekoracji możesz posypać płatkami czekoladowymi. 

Czytaj więcej