Czy może być coś lepszego w upalny dzień niż mrożone cappuccino z kostkami lodu? Nie! Szczególnie jeśli akurat nie jesteś na diecie i możesz sobie pozwolić na odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci gałki lodów śmietankowych lub puszystej bitej śmietany... Taka mrożona kawa nie tylko chłodzi, ale też rozpieszcza podniebienia. Zobacz, jak przygotować najlepsze ice cappuccino w domowym zaciszu!
Czy wiesz, że nazwa tej popularnej kawy z mlekiem pochodzi od brązowego habitu Braci Kapucynów (po włosku "cappuccini")? Dziś, z racji licznej modyfikacji receptury, ten kolor może się znacznie różnić. Klasyczne cappuccino składa się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o objętości 125 ml. Przed spienianiem mleko powinno mieć 100 ml objętości. Co ciekawe, zgodnie z wytycznymi pianka na cappuccino musi mieć 1–2 cm grubości i charakteryzować się kremową, ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy powietrza.
Taki przepis na prawdziwe włoskie cappuccino opracowano już w 1950 roku. Od tego czasu stało się jedną z najpopularniejszych kaw na świecie. Klasyczną recepturę wielokrotnie przerabiano i wzbogacano dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami, sosami czy aromatami. Z czasem zaczęto przygotowywać też mrożoną wersję kawy z dodatkiem kostek lodu jako ochłodę na gorące, letni dni. Tak powstało mrożone cappuccino lub z angielskiego - ice cappuccino.
Mrożone cappuccino nazywane jest także frappuccino jako połączenie słów "frappe" i "cappuccino". Nazwa ta została wymyślona i zastrzeżona przez koncern kawiarni Starbucks.
Nie musisz jednak wybierać się do kawiarni, by skosztować idealnego mrożonego cappuccino. Zobacz, jak łatwo przygotować je samodzielnie!
Składniki:
Sposób przygotowania: