Choć zioła na odporność zażywamy od lat, zdarza się, że popełniamy błędy w ich przygotowaniu i przyjmowaniu. Przez to nie działają tak, jak powinny i nieskutecznie wzmacniają naszą odporność. Sprawdź, jakich zasad przestrzegać, by zioła były skuteczne i przygotuj najlepsze ziołowe kuracje, które zapobiegną infekcjom.
Spis treści
Lecznicze napary z ziół stymulujących odporność działają, ale tylko, jeśli stosujemy je odpowiednio. Uzbrójmy się też w cierpliwość i przygotujmy na dłuższą kurację.
Wspomaga układ immunologiczny, oczyszcza krew, usuwa toksyny i wzmacnia. Kłącza perzu zawierają m.in. cenne polisacharydy, olejki eteryczne, wit. B i C, kwasy organiczne, krzemionkę i inozyt.
Przepis na syrop z perzu
Zmieszaj 5 łyżek kłączy perzu (50 g za 4 zł) i 5 łyżek korzenia jeżówki purpurowej (50 g/4 zł). Zalej 3 szklankami letniej wody i gotuj na małym ogniu 20 minut. Po ostygnięciu przecedź i dodaj szklankę miodu. Przelej do ciemnej butelki i trzymaj w lodówce.
Jak stosować?
Pij po łyżeczce syropu 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.
Pobudza układ odpornościowy do pracy, wzmacnia, działa też odkażająco i przeciwzapalnie. Zawiera saponiny, flawonoidy, kumaryny, karotenoidy, śluzy, gorycze i żywice.
Przepis na napar z nagietka
2 łyżki płatków nagietka (10 g/3,60 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 min. Przecedź.
Jak stosować?
Pij 1 szklankę naparu dziennie (najlepiej rano). Kurację stosuj przez 10 dni.
Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie. Surowcem leczniczym są kwiaty i owoce. Zawierają dużo witamin i soli mineralnych, flawonoidów, kwasów organicznych, steroli, garbników i wiele innych, cennych składników.
Przepis na odwar z czarnego bzu
4 łyżki świeżych lub suszonych owoców czarnego bzu (100 g/8,40 zł) zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 min. Odstaw na 10 min i przecedź.
Jak stosować?
Dla wzmocnienia pij 1 szklankę odwaru przed snem przez 3-4 tygodni.
Piołun działa przeciwpasożytniczo (pasożyty są często winne przewlekłym spadkom odporności).
Przepis na napar z piołunu
1 łyżkę suszonego piołunu (50 g/4,70 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj na 25 min. Przecedź.
Przepis na nalewkę z piołunu
1/2 szklanki ziela wsyp do słoika i zalej 2 szklankami alkoholu 40 proc. Zamknij i odstaw na 14 dni. Przecedź, przelej do butelki. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Jak stosować?
Pij po 1/3 szklanki naparu lub 1 łyżeczkę nalewki 30 min przed posiłkiem 3 razy dziennie przez 14 dni. Po 7 dniach przerwy powtórz kurację, ale tym razem przez 7 dni.