Zioła zwiększają odporność, ale trzeba wiedzieć, jak je stosować. Tych błędów nie popełniaj!
Nie wystarczy pić zioła, by wzmacniać odporność. Trzeba je odpowiednio przygotować i stosować
Fot. 123rf.com

Zioła zwiększają odporność, ale trzeba wiedzieć, jak je stosować. Tych błędów nie popełniaj!

Choć zioła na odporność zażywamy od lat, zdarza się, że popełniamy błędy w ich przygotowaniu i przyjmowaniu. Przez to nie działają tak, jak powinny i nieskutecznie wzmacniają naszą odporność. Sprawdź, jakich zasad przestrzegać, by zioła były skuteczne i przygotuj najlepsze ziołowe kuracje, które zapobiegną infekcjom. 

Lecznicze napary z ziół stymulujących odporność działają, ale tylko, jeśli stosujemy je odpowiednio. Uzbrójmy się też w cierpliwość i przygotujmy na dłuższą kurację.

Jak parzyć i stosować zioła, by wzmacniały odporność?

  • Zioła parz w szklanych, emaliowanych lub stalowych garnkach.
  • Kupuj zioła sypane, zamknięte w szczelnych opakowaniach – te w papierowych saszetkach mają słabsze działanie i są mniej trwałe, bo są zmielone i długo przechowywane w tej postaci.
  • Nie popijaj ziołami posiłków i lekarstw, bo w jedzeniu jest błonnik, blokujący wchłanianie leczniczych cząsteczek i kwasy, które je neutralizują.
  • Zioła pij 30 min przed posiłkiem lub godzinę po nim. Przyjmujesz leki? Nie pij ziół bez konsultacji z lekarzem (wchodzą w interakcje!).

Ziołowe kuracje wzmacniające odporność

Syrop z perzu na wzmocnienie odporności

Wspomaga układ immunologiczny, oczyszcza krew, usuwa toksyny i wzmacnia. Kłącza perzu zawierają m.in. cenne polisacharydy, olejki eteryczne, wit. B i C, kwasy organiczne, krzemionkę i inozyt.

Przepis na syrop z perzu

Zmieszaj 5 łyżek kłączy perzu (50 g za 4 zł) i 5 łyżek korzenia jeżówki purpurowej (50 g/4 zł). Zalej 3 szklankami letniej wody i gotuj na małym ogniu 20 minut. Po ostygnięciu przecedź i dodaj szklankę miodu. Przelej do ciemnej butelki i trzymaj w lodówce.

Jak stosować?

Pij po łyżeczce syropu 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Napar z nagietka na odporność

Pobudza układ odpornościowy do pracy, wzmacnia, działa też odkażająco i przeciwzapalnie. Zawiera saponiny, flawonoidy, kumaryny, karotenoidy, śluzy, gorycze i żywice.

Przepis na napar z nagietka

2 łyżki płatków nagietka (10 g/3,60 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 min. Przecedź.

Jak stosować?

Pij 1 szklankę naparu dziennie (najlepiej rano). Kurację stosuj przez 10 dni.

Odwar z czarnego bzu wzmacnia odporność i zwalcza infekcje

Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie. Surowcem leczniczym są kwiaty i owoce. Zawierają dużo witamin i soli mineralnych, flawonoidów, kwasów organicznych, steroli, garbników i wiele innych, cennych składników.

Przepis na odwar z czarnego bzu

4 łyżki świeżych lub suszonych owoców czarnego bzu (100 g/8,40 zł) zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 min. Odstaw na 10 min i przecedź.

Jak stosować?

Dla wzmocnienia pij 1 szklankę odwaru przed snem przez 3-4 tygodni.

Napar i nalewka z piołunu wzmacniają odporność

Piołun działa przeciwpasożytniczo (pasożyty są często winne przewlekłym spadkom odporności).

Przepis na napar z piołunu

1 łyżkę suszonego piołunu (50 g/4,70 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj na 25 min. Przecedź.

Przepis na nalewkę z piołunu

1/2 szklanki ziela wsyp do słoika i zalej 2 szklankami alkoholu 40 proc. Zamknij i odstaw na 14 dni. Przecedź, przelej do butelki. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.

Jak stosować?

Pij po 1/3 szklanki naparu lub 1 łyżeczkę nalewki 30 min przed posiłkiem 3 razy dziennie przez 14 dni. Po 7 dniach przerwy powtórz kurację, ale tym razem przez 7 dni.

 

Czytaj więcej