Dieta dla osób chorych na artretyzm powinna być bogata w węglowodany. Sprawią one, że organizm szybciej pozbędzie się szkodliwego kwasu moczowego i ból stawów ustanie. Sprawdź listę polecanych produktów i przykładowy jadłospis.
Na czym polega dna moczanowa?
Dna moczanowa, nazywana także artretyzmem czy podagrą, to schorzenie, które bardzo często powstaje na skutek nadmiaru kwasu moczowego w diecie. Gdy organizm nie nadąża z wydalaniem go, ten krystalizuje się i odkłada w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach, powodując ich deformację i bolesność. Dlatego tak ważne jest to, jakie produkty lądują na talerzu artretyków.
Dieta w leczeniu podagry
Posiłki warto jeść regularnie, co 3-4 godziny. Ten ostatni powinien przypaść najpóźniej 3 godziny przed snem, ponieważ nocą kwas moczowy kumuluje się w organizmie. Chorzy powinni pamiętać, by przyjmować dużo płynów (zwłaszcza przed snem).
2 litry niegazowanej wody dziennie to absolutne minimum.
Te produkty wspierają leczenie dny moczanowej
- Chude mleko i produkty mleczne oraz jaja nie tylko zawierają niewiele puryn, lecz dodatkowo są źródłem kazeiny i laktoalbuminy – składników przyspieszających wydalanie kwasu moczowego.
- Artretycy mogą również spożywać wszystkie rodzaje kasz i makaronów, pszenne i żytnie pieczywo oraz chude sery.
- Wśród warzyw świetne efekty dają ziemniaki, pomidory, ogórki, marchew, pietruszka, koper, seler i buraki. O tej porze roku młode warzywa warto więc spożywać pod każdą postacią.
- W diecie dozwolone są także winogrona, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, wiśnie, a także wszystkie owoce jagodowe i cytrusowe (zawierają dużo witaminy C!).
- Można też w ograniczonych ilościach sięgać po chude gatunki mięs (np. drób, schab, polędwicę wieprzową, królika czy baraninę) oraz niektóre ryby (tuńczyk, sandacz i halibut).
- Posiłki najlepiej przyprawiać ziołami takimi, jak: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka, a także cynamonem.
Co szkodzi chorym na artretyzm?
Wszystko to, co zawiera dużo puryn, powinno zniknąć z diety chorych.
- Tłuste i wędzone ryby, mięsa, słonina, smalec, podroby, konserwy mięsne, śmietana, masło i drożdże – będą na cenzurowanym.
- Warzywa strączkowe i kapustne, kukurydza, kalafior i brokuł także.
- Należy również ograniczyć syrop glukozowo-fruktozowy, który dodawany jest do większości gotowych słodyczy.
- Także szpinak, kawa, mocny napar z czarnej herbaty i kakao, ponieważ zawierają one sporo niekorzystnych szczawianów.
Propozycje jadłospisu dla artretyków
I śniadanie: dobre węglowodany na początek dnia
Śniadanie to posiłek, który powinien być bogaty w węglowodany, bo ułatwiają usuwanie kwasu moczowego.
- Propozycja 1: Pełnoziarniste musli z owocami i chudym mlekiem. Herbata ziołowa.
- Propozycja 2: Twarożek ze szczypiorkiem i pomidorami, grahamka. Słaba herbata.
- Propozycja 3: Placuszki z mąki z pełnego przemiału polane jogurtem waniliowym. Herbata owocowa.
II śniadanie: bogactwo witamin i minerałów w warzywach
Przy dnie moczanowej najlepiej jadać mięso sporadycznie, dlatego na drugie śniadanie przygotujmy sałatki.
- Propozycja 1: Sałatka z awokado, pomidorów i kilku rodzajów sałat, z oliwą z oliwek.
- Propozycja 2: Sałatka jarzynowa z warzyw i gotowanych jajek (bez majonezu).
- Propozycja 3: Sałatka z czerwonych buraczków i jabłka skropiona sokiem z cytryny.
Obiad: grunt to... gotowanie
Starajmy się unikać smażenia, pieczenia i duszenia z wykorzystaniem tłuszczu, który przyczynia się do wtórnej absorpcji moczanów. Przy dnie moczanowej najlepiej spożywać posiłki gotowane lub przygotowane na parze. Ważne jest również, by porcje mięsa nie przekraczały 100 gramów.
- Propozycja 1: Zupa jarzynowa na bulionie warzywnym zasypana ryżem. Sałatka z surowych warzyw z pokrojoną gotowaną piersią z kurczaka.
- Propozycja 2: Zupa krem z dyni. Risotto z mięsem i sosem koperkowym.
- Propozycja 3: Zupa pomidorowa z makaronem. Ziemniaki z gotowaną piersią indyka. Sałatka z buraczków.
Podwieczorek: owocowe szaleństwo
Owoce to bardzo ważny element diety przy dnie moczanowej. Dostarczają nie tylko niezbędnych witamin i minerałów, ale są również źródłem węglowodanów, dzięki którym organizm szybciej pozbywa się kwasu moczowego i moczanów.
- Propozycja 1: Koktajl mleczno-owocowy.
- Propozycja 2: Bułka żytnia z powidłami niskosłodzonymi.
- Propozycja 3: Sałatka owocowa z wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.
Kolacja o odpowiedniej porze
Kolację powinniśmy zaplanować najpóźniej 4 godziny przed snem, żeby nie zatrzymywać kwasu moczowego w organizmie na noc (to mogłoby pogłębić opuchliznę i dolegliwości bólowe).
- Propozycja 1: Ryż (najlepiej brązowy) z jabłkiem, cynamonem i łyżką jogurtu greckiego.
- Propozycja 2: Kasza jaglana albo gryczana niepalona z dodatkiem warzyw z oliwą.
- Propozycja 3: Kopytka z surówką z marchwi i jabłka.