Koktajle witaminowe są nie do przecenienia! Są pyszne i bardzo zdrowe, a na dodatek wspierają funkcjonowanie organizmu. Dzięki naszym propozycjom możesz dostarczyć organizmowi witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także minerały: żelazo i magnez. Odpowiedni poziom tych substancji poprawi też funkcjonowanie Twojego organizmu. Sprawdź, jak koktajle witaminowe działają na organizm i wypróbuj nasze przepisy.
Koktajle witaminowe mają same zalety: nawadniają, mogą zastąpić przekąskę, dostarczają wielu cennych dla zdrowia substancji. Dzięki nim możesz uzupełnić niedobory potrzebnych witamin i minerałów lub poprawić funkcjonowanie organizmu. Koktajle witaminowe mogą też wspomóc leczenie chorób, mogą działać uspokajająco i stymulująco na układ nerwowy, krążenia, czy odporność.
Do zrobienia koktajlu lub smoothie możemy użyć blendera kielichowego, ręcznego lub miksera z nakładką z nożykami. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (blendujemy), tak aby powstał jednolity, gładki koktajl (smoothie). Niedokładne rozdrobnienie ma bowiem olbrzymi wpływ na smak.
Najlepiej wypić napój od razu. Jest wtedy najbardziej wartościowy i najsmaczniejszy. Im dłużej przechowywany, tym ma mniej wartości odżywczych, traci też kolor i smak.
Dostarcza witaminę B12 i potas. Najważniejszą rolą witaminy B12 jest udział w wytwarzaniu komórek krwi. Tak jak potas ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwionośnego.
Jak zrobić?
Miksujemy 400 ml jogurtu naturalnego, garść suszonych śliwek bez pestek, miód (ilość wg uznania) i łyżeczkę płatków drożdżowych (ok. 15 zł/250 g). Możemy dodać również banana i łyżeczkę cynamonu.
Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Tym samym reguluje wzrost oraz funkcjonowanie wszystkich komórek.
Jak zrobić?
Do zmiksowanej pomarańczy dodajemy garść ulubionych zielonych warzyw: szpinaku, jarmużu, brokułów, można też dorzucić marchewkę. Dopełniamy wodą mineralną.
Witamina K odpowiada za produkcję czynników krzepnięcia krwi. Ponadto wraz z witaminą D i C reguluje gospodarkę wapniową i mineralizację kości. Przeciwdziała zwapnieniom tętnic.
Jak zrobić?
Blendujemy 1/2 awokado i małego ogórka gruntowego lub wężowego (nie musimy obierać go ze skórki), doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem.
Witamina C odgrywa ważną rolę w powstawaniu tkanki łącznej, która m.in. usprawnia transport składników odżywczych. Pobudza produkcję kolagenu, przyspieszając gojenie się ran i złamań. Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Jak zrobić?
Blendujemy 2 kiwi, pęczek natki pietruszki, opłukany i osuszony, dodajemy łyżeczkę miodu i sok z połowy cytryny. Dopełniamy wodą mineralną.
Witamina C wspiera wchłanianie żelaza. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu do komórek.
Jak zrobić?
Miksujemy garść szpinaku, sok lub koncentrat z kiszonych buraków, możemy dosłodzić miodem, gdyby koktajl był za kwaśny.
Poprawia stan błon śluzowych, skóry oraz nabłonka naczyń krwionośnych. Pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego. Ponadto wpływa na prawidłowe widzenie.
Jak zrobić?
Blendujemy: niewielkie jabłko (ze skórką), banana i seler naciowy. Dodajemy 1/2 szklanki wody (lub więcej, wg uznania), sok z cytryny. Możemy też dorzucić nieco świeżego imbiru i wanilię.
Beta-karoten to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Organizm wytwarza z niego witaminę A. Substancja ta wspomaga wzrok, poprawia odporność, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Jak zrobić?
Blendujemy 3 marchewki średniej wielkości i garść jarmużu. Dopełniamy wodą, dodajemy sok z cytryny.
Witamina E chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Zapobiega powstawaniu zakrzepów, ponieważ ma wpływ na zmniejszenie zlepiania się płytek krwi.
Jak zrobić?
Miksujemy szklankę soku pomidorowego i garść ulubionych kiełków (rzodkiewki, rzeżuchy itp.). Przyprawiamy solą i pieprzem. Koktajl możemy zrobić też ze świeżych pomidorów (bez skórki).
Witamina B1, inaczej zwana tiaminą, umożliwia organizmowi wykorzystanie węglowodanów jako energii. Odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu nerwów, mięśni oraz serca. Wpływa na wydzielanie kwasu solnego, pomaga więc w procesach trawiennych.
Jak zrobić?
Blendujemy 2 garście świeżych lub mrożonych truskawek i garść orzechów laskowych. Dopełniamy wodą. Możemy dodać sok z cytryny, miód (ilość wg uznania), 1/2 kiwi i łyżkę pestek słonecznika.
Magnez ma ogromny wpływ na funkcjowanie układu nerwowego, m.in. usprawnia pracę szarych komórek. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, dlatego to od niego w dużej mierze zależy dostawa energii do tkanek i komórek organizmu. To ważne zwłaszcza dla komórek nerwowych mózgu, które są niezwykle wrażliwe na niedobór energii. Magnez zmniejsza też nadpobudliwość komórek nerwowych, w ten sposób działa uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie. Odpowiada za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Witamina B6 z kolei wspomaga wchłanianie magnezu.
Jak zrobić?
Blendujemy 2 obrane, dojrzałe banany, szklankę (250 ml) jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki mleka lub napoju owsianego, łyżkę miodu, 2 łyżki pestek dyni. Możemy też dodać nieco prawdziwego kakao.