Owoce rokitnika zawierają nawet kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna! Dlatego tak bardzo dobrze radzą sobie z walką z przeziębieniem. Sok z rokitnika może skutecznie skrócić czas choroby, dlatego zrób go konieczne według naszego przepisu.
Kwaśne owoce rokitnika to prawdziwa bomba witaminowa. Zbierz je i ususz lub zrób leczniczy sok. Możesz też kupić w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością gotowy sok z rokitnika i stosować go w sezonie infekcji – m.in. na przeziębienie.
Aby przygotować sok z rokitnika potrzebujesz jedynie trzech składników. Najważniejsze są oczywiście owoce. To roślina rosnąca na dużych wysokościach w Himalajach, ale nie przejmuj się. Spotkać ją można także w Polsce.
Owoce rokitnika zawierają ogromne ilości witaminy C, nawet do 1500 mg na 100 g świeżych owoców. Bogate są też we flawonoidy, kwercytynę, witaminę A i E, minerały oraz wiele innych substancji aktywnych, które mają korzystny wpływ na procesy zachodzące w komórkach.
Owoce rokitnika pobudzają układ odpornościowy do pracy, działają przeciwzapalnie i lekko obniżają gorączkę. Dzięki czemu przyspieszają leczenie infekcji i skracają czas ich trwania.
Owoce rokitnika obniżają też poziom złego cholesterolu i spowalniają osiadanie płytki miażdżycowej w świetle naczyń krwionośnych, redukują zbyt wysokie ciśnienie krwi, regulują wydzielanie soków trawiennych i dobrze wpływają na perystaltykę jelit. Przyczyniają się do odbudowy wątroby.
Cierń morski, cierń piaszczysty, rosyjski ananas, koralowiec czy po prostu rokitnik to krzew rosnący na dużych wysokościach w północno-zachodnim regionie Himalajów. Nazywany świętym owocem Himalajów, ale można spotkać go także w Polsce.
Rokitnik to mocno rozgałęziony krzew o wyrazistych, pomarańczowych niewielkich, ale soczystych owocach. Jest odporny na działanie szkodliwych czynników atmosferycznych, dlatego często jest sadzony w pobliżu dróg i w parkach. W Polsce najczęściej zobaczymy go na piaszczystych wydmach morskich - ale krzewy rosnące na klifach i wydmach są chronione i w tych miejscach nie możemy zbierać owoców. Rokitnik rośnie też czasami w lasach i coraz chętniej uprawiany jest w ogrodach, gdzie możemy go zbierać bez obaw. Owoce rokitnika przydadzą się do zrobienia bogatego w witaminę C soku na przeziębienie.
Owoce rokitnika zaczynają dojrzewać już we wrześniu, ale jeśli chcemy używać ich do celów leczniczych, najlepiej zrywać je w drugiej połowie października i w listopadzie. Wtedy owoce są już dojrzałe i zawierają najwięcej leczniczych właściwości.
Zrywaj pomarańczowe lub mocno żółte owoce, bez plam i uszkodzeń. Dojrzałe owoce są bardzo miękkie, dlatego ucinaj je nożykiem tuż przy gałązce, a ogonki odetnij dopiero po przyjściu do domu. Zacznij je przetwarzać w dniu zbiorów.
Składniki na 2-3 słoiki:
Przygotowanie
Przygotowanie soku (bez czasu oczekiwania) zajmie około godziny. Owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 dni, aż puszczą sok. Następnie przeciśnij przez sito, odciskając sok. Zagotuj go i przelej do butelek.
Przy przeziębieniu, grypie, gorączce, zapaleniu zatok i infekcjach dróg oddechowych pij po 1 łyżce soku 3 razy dziennie przez tydzień.
Aby wzmocnić odporność i nabrać sił po infekcji pij po 1 łyżce soku dziennie przez 2 tygodnie.