Pyszne, tanie i szybkie dania z tartych ziemniaków
03.03.2022 17:12
Z tartych ziemniaków można przygotować nie tylko placki ziemniaczane, ale także pyszne szare kluski, gołąbki, zapiekanki, a nawet pierogi.
Dania z tartych ziemniaków mają wiele zalet – są bardzo smaczne (mało kto ich nie lubi!), sycące i naprawdę niedrogie. Do startych ziemniaków wystarczy dodać trochę mąki, jajka, cebulę, pieprz i sól, by przygotować pożywny, smaczny i tani posiłek dla całej rodziny.
Jakie ziemniaki są najlepsze do tarcia?
Ziemniaki do Polski sprowadził król Jan III Sobieski w prezencie dla swojej żony. Na szerszą skalę były uprawiane dopiero w XVIII wieku. Najwięcej ziemniaków uprawiano w czasach PRL-u. Ziemniaki są źródłem skrobi, witaminy C, witamin z grupy B – B1, B2, B3 i B6 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, E i K. Zawierają duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi, manganu i cynku. Ziemniaki są małokaloryczne, ponieważ w większości składają się z wody. W Polsce mamy 100 odmian jadalnych ziemniaków, które dzielimy na 3 typy kulinarne:
typ A - miąższ ziemniaków tego typu po ugotowaniu nie rozpada się, jest zwięzły, daje się kroić. Nadaje się do przygotowywania sałatek, zapiekanek. Do typu A należą następujące odmiany: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Viviana, Volumi;
typ B to najbardziej popularny typ ziemniaków. Ich miąższ po gotowaniu jest dość zwięzły. Ziemniaki typu B nadają się do zapiekanek, puree, kopytek, frytek, placków ziemniaczanych i zup. Najpopularniejsze odmiany tego typu to: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria;
typ C to ziemniaki mączyste, ich miąższ po ugotowaniu jest sypki, są najlepsze do pieczenia, do przyrządzenia frytek oraz placków ziemniaczanych. Do typu C zaliczamy odmiany: Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie. Ziemniaki występują także w typach pośrednich AB i BC.
Do dań z tartych ziemniaków najlepiej nadają się ziemniaki typu B i C. Kupując je zawsze warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Skórka powinna być gładka, a miąższ twardy.
Gołąbki z tartymi ziemniakami
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wyciąć głąb kapusty, wrzucić kapustę do wrzątku. Liście wyjmować, gdy zaczną odchodzić od głowy, ostudzić, odciąć grube "nerwy" na liściach.
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odsączyć. Zetrzeć cebulę.
Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Wyrobić masę.
Na liście nałożyć farsz, zawinąć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kilka liści kapusty, zalać wodą z gotowanej kapusty.
Piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gołąbki można podawać ze skwarkami i cebulą albo sosem grzybowym. Doskonale smakują odgrzewane na maśle lub smalcu wytopionym z surowego boczku.
Szare kluski
Składniki:
50 dag ziemniaków|
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcedzić z soku.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Wymieszać masę.
Z masy ziemniaczanej uformować wałek, pociąć na małe kawałki i w rzucić do garnka z wrząca wodą. Gotować ok. 5-6 minut.
Kluski wyjąć, ułożyć na talerzu. Podawać ze skwarkami i cebulką lub roztopionym masłem.
Babka ziemniaczana
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
ząbek czosnku
majeranek
plasterki boczku lub słoniny
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na drobnych oczkach.
Zetrzeć cebulę i czosnek.
Do startych ziemniaków dodać starte cebulę i czosnek, jajka, mąkę, majeranek, sól i pierz. Wymieszać składniki.
Masę przelać do formy wyłożonej plasterkami boczku lub słoniny.
Piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na ciepło ze śmietaną.
Pierogi z tartymi ziemniakami
Składniki:
farsz:
1 kg ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ciasto:
40 dag mąki pszennej
sól
1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, odsączyć z soku, dodać starta cebulę.
Masę ziemniaczaną doprawić solą i pieprzem.
Na patelni podsmażyć boczek lub słoninę. Dodać masę ziemniaczaną i smażyć ok.10 minut. Wystudzić.
Z mąki i wody wyrobić ciasto na pierogi. Rozwałkować ciasto i wykroić np. szklanką krążki na pierogi.
Krążki ciasta napełnić farszem, zalepić.
Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 2-3 minuty po tym, jak wypłyną na wierzch.
Podawać ze skwarkami i śmietaną.
Zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
200 ml śmietanki 36%
25 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych okach. Odsączyć nadmiar soku. Zetrzeć cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka wymieszać ze śmietanką.
Masę jajeczną i starty żółty ser dodać do ziemniaków. Wymieszać dokładnie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Podawać na ciepło.
Pieczone placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 duża cebula
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Przygotowanie:
Zetrzeć na grubych oczkach ziemniaki i cebulę. Odcisnąć nadmiar soku.
Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz oraz olej lub masło.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na blaszkę porcje ciasta ziemniaczanego i formować placki.
Placki piec w temp. 190 stopni C przez ok. 40 minut, aż się zarumienią.