Ravioli porzeczkowe w czekoladowym cieście to doskonałą propozycja na obiad na słodko
Fot. 123rf.com
Obiady
Pyszne pierogi z owocami. 4 propozycje, w których się zakochasz!
04.08.2022 16:29
Szukasz pomysłu na obiad na słodko? Doskonałą opcją będą pierogi z sezonowymi owocami. Śliwki, porzeczki, wiśnie i jagody świetnie sprawdzą się jako nadzienie do pierogów na słodko. Wypróbuj nasze przepisy na pierogi z owocami w oryginalnym cieście: porzeczkowe ravioli w czekoladowym cieście, pierogi z wiśniami w puszystym cieście, pierogi z jagodami oraz pierogi ze śliwkami z masą makową.
Pierogi z sezonowymi owocami to świetny pomysł na letni obiad. Oprócz klasycznej wersji możemy też postawić na oryginalne ciasto, np. z dodatkiem kakao czy puszyste drożdżowe. Co zrobić, żeby pierogi wyszły jak najlepiej?
Jak zrobić najlepsze pierogi? Rady kucharza
Jak sprawdzić czy ciasto na pierogi jest dobrze wyrobione? Uformuj z niego kulę i przekrój. Jeśli widoczne są pęcherzyki powietrza, ciasto jest gotowe.
Trudu wałkowania oszczędzi ci gumowy wałek, do którego ciasto pierogowe nie przykleja się tak łatwo jak do drewnianego.
Brzegi krążków przed zlepieniem posmaruj wodą, a będziesz mieć pewność, że pierogi nie rozpadną się podczas gotowania.
Nie masz specjalnej wkładki do gotowania pierogów z ciasta drożdżowego? Na garnku połóż kuchenną ściereczkę i obwiąż sznureczkiem. Materiał nie może dotykać wody.
Porzeczkowe ravioli w czekoladowym cieście
Składniki:
Nadzienie:
2/3 szklanki porzeczek (oderwanych od gałązek),
20 dag ricotty,
15 dag białej czekolady,
skórka otarta z 1 cytryny;
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki kakao,
3 jajka,
sól
Sposób przygotowania:
Białą czekoladę połam na kawałki, stop. Wymieszaj z ricottą, sokiem z cytryny i porzeczkami. Wstaw do lodówki.
Mąkę przesiej razem z kakao. Dodaj roztrzepane jajka. Zagnieć ciasto, powoli dolewając ok. 1/3 szklanki zimnej wody. Wyrobione ciasto odłóż na 20 minut. Potem podziel na porcje.
Każdą cienko rozwałkuj. Wytnij kółeczka. Na połowie rozłóż małe porcje farszu. Przykryj resztą kółek. Dobrze zlep.
Pierożki gotuj w posolonej wodzie 1-2 min od momentu wypłynięcia.
Pierogi z jagodami
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
2 i 1/2 szklanki jagód,
2–3 łyżki cukru,
1/2 szklanki pokruszonych drobno biszkoptów,
2 szklanki jogurtu,
1 op. cukru waniliowego,
sól
Sposób przygotowania:
Jagody (2 szkl.) posyp cukrem i biszkoptami, wymieszaj. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, trochę soli i 1/2 szklanki ciepłej wody. Wyrób ciasto. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj.
Z placków powycinaj krążki. Na każdy nałóż po łyżce nadzienia. Złóż i zlep. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką oleju.
Pierogi wkładaj partiami do wrzątku. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty. Wyjmij, ułóż na talerzach. Pozostałe jagody zmiksuj z cukrem waniliowym. Wymieszaj z jogurtem. Polej pierogi.
Pierogi ze śliwkami z masą makową
Składniki:
2 szklanki mąki,
sól,
ok. 3/4 szklanki wody,
60-70 dag śliwek,
ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, zrób dołeczek. Powoli wlewając wodę, wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką kuchenna i odstaw na 15-20 minut.
Śliwki rozetnij, wyjmij pestki. Pokrój na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców.
Ciasto podziel na porcje. Rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wytnij z nich krążki. Rozłóż porcje masy makowej oraz kawałki śliwek. Krążki złóż na pół i mocno zlep brzegi. Partiami wkładaj na posolony wrzątek. Gotuj 2-3 min od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Udekoruj.
Pierogi wiśniowe w puszystym drożdżowym cieście
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
5 dag drożdży,
2 jajka,
ok. 2/3 szklanki mleka,
3 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
80 dag wiśni,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki likieru migdałowego
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj 5 łyżek mleka i tyle mąki pszennej, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 20 min. Masło stop. Pozostałą mąkę pszenną, przesiej. Dodaj jajka i zaczyn. Wlej resztę mleka i masło, wyrób. Ciasto odstaw na 1 godzinę.
Wiśnie wydryluj, skrop likierem. Połącz z resztą cukru i mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj na grubszy placek. Wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż porcję wiśni. Złóż. Zlep.
W garnku zagotuj wodę, na wkładce do gotowania na parze układaj partiami poduszeczki, przykryj i gotuj 6-8 minut.