Strączki i ziarna jedzone razem działają lepiej niż gdy zjemy je osobno!
Fot. 123RF
Przekąski
Rośliny strączkowe w kuchni. Pyszne i zdrowe dania z fasolą, hummusem, soczewicą, tofu
Marta Barczyńska
25.02.2022 12:37
Dania z nasionami roślin strączkowych zawierają cenne dla zdrowia człowieka aminokwasy – izoleucynę i lizynę. Nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wypróbuj przepisy na dania z fasolą, ciecierzycą, tofu, soczewicą.
Aminokwasy izoleucyna i lizyna zawarte w nasionach roślin strączkowych pomagają organizmowi regenerować się, regulują poziom glukozy we krwi, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, chronią przed miażdżycą i zwiększają odporność. Są składnikiem białek, które budują nasze mięśnie, kości i stawy. Przyczyniają się też do wytwarzania kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry.
Aminokwasy te lepiej się przyswoją, jeśli rośliny strączkowe zjemy razem z produktami zbożowymi i ich przetworami np. z kaszą, ryżem, płatkami zbożowymi, nasionami, orzechami, mąką, płatkami owsianymi czy pieczywem. Ziarna i orzechy dostarczą innego cennego aminokwasu - metioniny. Jest on ważny w diecie osób po 50 roku życia bo zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych i zapaleń stawów. Gdy połączymy nasiona strączkowe z ziarnami zbóż czy orzechami otrzymamy danie, które będzie zawierało komplet aminokwasów egzogennych. I dzięki temu nie będzie ustępowało pod żadnym względem potrawie mięsnej.
Podajemy przepisy na przykładowe dania, dzięki którym aminokwasy lepiej się wchłoną.
Tortilla z fasolą
Jeśli tortilla (czytaj tortija) jest pszenna danie nazywa się tacos (czytaj takołz), jeśli pszenna - buritto (czytaj buritoł). W Meksyku najczęściej tortille nadziewa się samą fasolą i ryżem. Większą ilość dodatków możemy spotkać w kuchni Tex-Mex (teksańsko-meksykańskiej).
Składniki na tortille:
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
1/4 szklanki białej mąki pszennej (lub razowej)
1/2 szklanki wrzątku
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę kukurydzianą z pszenną, solą i pieprzem.
Dolewamy powoli wrzątek, mieszając widelcem.
Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na małe części. Lepimy kule i spłaszczamy je. Następnie każdą kulę rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek.
Placki smażymy na małym ogniu na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Składniki na farsz:
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy konserwowej
szklanka ugotowanego ryżu
cebula cukrowa
papryka czerwona
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
20 dag pomidorków cherry
awokado
20 dag sera żółtego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
strąk papryczki chili
mała cukinia
sok z 1 limonki
3 łyżki jogurtu
2 łyżki oleju
szczypta kuminu
szczypta chili
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Podsmażamy ryż z odsączoną z zalewy fasolą, odsączoną kukurydzą, posiekaną cebulą i pokrojonymi paprykami oraz cukinią.
Warzywa doprawiamy chili, kuminem, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy z sokiem z limonki, koncentratem i jogurtem.
Na plackach układamy warzywa, pokrojone awokado i pomidorki, posypujemy startym serem. Zawijamy jak naleśniki. Pieczemy 10 minut w 180 st.
Bajgiel z hummusem
Bajgle to znane w Krakowie od XVII w. drożdżowe bułki w kształcie pierścienia. Piecze się je posypane sezamem, czarnuszką lub makiem. Kroi jak zwykłą kajzerkę i serwuje z twarożkiem lub pastą np. z cieciorki czyli hummusem. Bez trudu zrobimy pysznego bajgla w domu. Ważne jest tylko, by ciasto przygotować dzień wcześniej. Co odróżnia bajgla od zwykłej bułki? Że przed pieczeniem obgotowujemy go we wrzątku z dodatkiem sody, co sprawia, że po upieczeniu jest mięciutki w środku, a chrupki na zewnątrz.
Składniki na ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżka miodu
łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka soli
garść sezamu
Składniki do gotowania:
2 łyżki miodu
2 łyżki sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z wodą, miodem, drożdżami i solą. Wyrabiamy 3 minuty, odstawiamy na 5 minut i ponownie wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ponownie ugniatamy ciasto, formuje kulę, zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej robimy kulkę, którą rozpłaszczamy i robimy w niej dziurkę (wielkości 2-3 cm). Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Zagotowujemy 3 szklanki wody. Dodajemy miód, sodę i sól. Wkładamy po 2 bajgle i obgotowujemy po minucie.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 st.
Składniki na hummus:
szklanka suchej ciecierzycy
szklanka pasty sezamowej tzw. tahini
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
3 łyżki oliwy
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc. Zmieniamy wodę i gotujemy razem z sodą ok. godziny.
Ciecierzycę dokładnie płuczemy. Miksujemy z sokiem, tahiną, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na gładką masę. Dolewamy ok. 1/3 szklanki lodowatej wody i dalej miksujemy, aż pasta uzyska aksamitną konsystencję.
Mieszamy z posiekaną natką. Smarujemy pastą przekrojone bajgle. Możemy podać ze świeżymi warzywami: pomidorami, ogórkiem czy rzodkiewką.
Ravioli z soczewicą i orzechami
Klasyczne ravioli to nieduże, kwadratowe pierożki nadziewane serem ricotta. Ale można przygotować je także z warzywami, mięsem czy soczewicą i orzechami.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
olej
szklanka czerwonej suchej soczewicy
cebula
25 dag pieczarek
15 dag orzechów włoskich
10 dag masła
sól
pieprz
garść orzechów pekan
łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Soczewicą płuczemy, moczymy przez noc. Gotujemy godzinę (10 minut przed końcem wodę solimy).
Podsmażamy posiekaną cebulę i pieczarki.
Mielimy soczewicę z cebulą, pieczarkami i pokrojonymi orzechami. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.
Z mąki, pół łyżeczki soli, łyżki oleju i pół szklanki ciepłej wody zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy cienko. Wycinamy kwadraty. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim kwadratem ciasta i zlepiamy brzegi. Widelcem robimy wzorek.
Pierożki gotujemy 4 minuty w osolonej wodzie (do wypłynięcia).
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i orzechy pekan. Sosem polewamy ravioli.
Lasagne ze szpinakiem i tofu
Lasagne (czytaj lazania) to prostokątne płaty ciasta makaronowego przełożone sosem pomidorowym lub beszamelem oraz farszem - najczęściej mięsnym. Zapieka się je razem z serem. Ale tą klasykę włoskiej kuchni możemy przyrządzić także w wersji wegetariańskiej - dzięki szpinakowi będzie mieć dużo żelaza, a sojowe tofu dostarczy niezbędnych aminokwasów egzogennnych.
Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
opakowania szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
kostka tofu naturalnego lub wędzonego
łyżeczka soli
oliwa
garść parmezanu
kulka mozzarelli
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Podgrzewamy szpinak. Dodajemy starte tofu, szklankę wody, sól i mieszamy. Dusimy do odparowania wody.
Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Makaron obgotowujemy 3 minuty we wrzątku.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwę obgotowanego makaronu. Polewamy sosem, kładziemy szpinak i plasterki mozzarelli. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy parmezanem.