Jak myć owoce, aby pozbyć się niechcianych bakterii, chemii i pasożytów? Mamy dla Ciebie szybką i tanią metodę. Wystarczy woda, ocet jabłkowy i soda. Zobacz wideo!
Niestety wiele owoców dostępnych w sklepie jest pokryte szkodliwymi substancjami chemicznymi, a nawet wirusami i bakteriami. Na szczęście nie potrzebujesz drogich płynów, aby pozbyć się pestycydów z pryskanych owoców – wystarczą ocet i soda. Wypróbuj naszą domową, tanią metodę. Zobacz filmik z przepisem na specjalny płyn!
Pestycydy stosowane są jako środki ochronny roślin. Jednak to, co zabija owady, nie pozostaje bez żadnego wpływu na zdrowie człowieka.
Duże ilości pestycydów w pożywieniu mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia przeróżnych chorób: cukrzycy, problemów hormonalnych, uszkodzeń układu nerwowego, a nawet nowotworów i innych problemów zdrowotnych, które ujawniają się po dłuższym czasie.
Owoce to niezbędny składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Ale aby były naprawdę zdrowe, trzeba zadbać o ich czystość. Przed ich spożyciem należy pamiętać o podstawowych zasadach higieny:
Składniki
Przygotowanie
Połącz wodę i ocet jabłkowy w misce. Dodaj sodę i wymieszaj. Szoruj owoce gąbką z płynem.
Mycie owoców w roztworze kwaśnym i alkalicznym z pocieraniem wystarczy, aby pozbyć się niechcianych pestycydów i bakterii. Ta metoda sprawdzi się w przypadku owoców o twardej skórce, np.: pomarańczy, cytryn, grejpfrutów, jabłek, gruszek, melonów czy bananów. Ale co z miękkimi i delikatnymi owocami?
W przypadku owoców, takich jak: jagody, truskawki, śliwki czy maliny, najlepsze będzie staranne płukanie pod strumieniem wody tuż przed samym spożyciem. Można też ostawię je na chwilę w misce z wodą z dodatkiem octu jabłkowego. Później osuszamy produkty czystym ręcznikiem. Nie zostawiamy ich wilgotnych, bo to sprzyja rozwojowi bakterii.
Mycie owoców pod bieżącą wodą, to oczywista czynność. Jednak obecna pandemia sprawiła, że wiele osób zastanawia się, czy to wystarczy, aby naprawdę je oczyścić. Ocet jabłkowy doskonale neutralizuje nie tylko pestycydy, ale też bakterie znajdujące się na owocach.
Ocet jest bezpieczny w użyciu jako domowy środek do czyszczenia, sanityzacji lub sterylizacji świeżych owoców. Jest lepszy i tańszy niż środki dostępne w sklepie. Jednak nie wszystkie bakterie da się usunąć samym octem. Ocet zadziała lepiej w połączeniu z sodą oczyszczoną tworząc roztwór alkaliczny.
Pewnie zastanawiało Cię, dlaczego czasem biorąc do ręki jabłko jest ono bardzo lepkie. Otóż owoce są naturalnie pokryte woskiem, który chroni je przed uszkodzeniem i zabezpiecza przed wnikaniem zanieczyszczeń i patogenów. Producenci często dodatkowo pokrywają je grubszą warstwą wosku, tym razem jednak nie tego naturalnego. Dzięki temu owoce mają błyszczącą skórkę, pięknie wyglądają, wydają się nam atrakcyjniejsze. Są też odporne na obicia i mogą dłużej leżeć, nawet wiele miesięcy po zerwaniu. Aby z owoców pozbyć się wosku nie wystarczy zwykła woda. Do tego właśnie potrzebujemy roztworu alkalicznego.
Ale to nie wszystko. Większość pestycydów stosowanych dzisiaj w uprawach przemysłowych jest odporna na zmywanie przez opady atmosferyczne. Dlatego też muszą być oleiste. Nie są to jednak woski, którymi pokryte są często np. jabłka. Oleistych pestycydów nie dostrzeżemy gołym okiem ani wyczujemy w dotyku. Oleiste pestycydy rozpuszczają się jedynie w wodzie o odczynie alkalicznym. Dopiero w takich warunkach dochodzi do ich hydrolizy, czyli rozkładu. Aby dokładnie umyć owoce możesz też skorzystać z prostej metody, którą prezentujemy na filmiku lub rozłożyć tę czynność na etapy.
Zatem:
Woda po płukaniu owoców może zmienić tym swój wygląd. Może mieć żółtawy, zrobić się mętna, a na powierzchni może pojawić się tłustawy film, zależy jakim opryskiem zostały spryskane owoce.
Ozonowanie żywności jest kolejnym rozwiązaniem, które może pomóc pozbyć się z ich powierzchni niechcianych pestycydów, bakterii, wirusów, pleśni, zarodników grzybów, roztoczy czy konserwantów. Ozonowanie to inaczej oczyszczanie produktów aktywnym tlenem. Ozonowanie możesz wykonać z łatwością w swoim domu, ale musisz posiadać specjalny ozonator. Całość trwa zaledwie kilka minut. Ozonować można praktycznie wszystkie produkty spożywcze, nie tylko owoce. To bardzo skuteczna metoda, ale jeśli nie chcesz kupować tego urządzenia ocet i soda w zupełności wystarczą, by dobrze umyć owoce i warzywa.
To jasne, że owoce, które spożywamy w całości, takie jak truskawki czy jagody, należy umyć przed jedzeniem. Ale dlaczego trzeba też wyczyścić owoce, których skórki nie jemy?
Mycie świeżych owoców i warzyw to sprawdzony sposób na usunięcie zarazków i niepożądanych substancji z ich powierzchni. I nie chodzi tylko o pestycydy, ale też inne bakterie czy wirusy, które przenoszą się drogą kropelkową. Dotykając zanieczyszczonego owocu, a potem pocierając oko czy nos, narażamy się na zakażenie groźnymi chorobami.
Jest to szczególnie ważne, jeśli weźmiemy pod uwagę trwającą pandemię koronawirusa. Zanim kupisz owoce w sklepie spożywczym lub na targu, musisz zdać sobie sprawę, że dotykało ich wiele osób, a przecież nie każda ręka, która dotykała świeżych produktów była czysta. Koło warzyw w supermarkecie przewija się wiele osób, które mogły nakaszleć lub nakichać na produkty.
Odpowiednie mycie świeżych owoców i warzyw przed spożyciem zmniejsza ryzyko, że wirusy dostaną się do Twojego organizmu.