Aby owoce i warzywa były naprawdę zdrowe, najpierw należy wyczyścić je z pozostałości środków ochrony roślin, których używa się zarówno w zwykłych, nieekologicznych uprawach, jak i w czasie transportu. Czy płukanie wodą wystarczy? Jakie składniki z naszej kuchni pomogą pozbyć się szkodliwej chemii?
Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, powinniśmy wyrobić w sobie nawyk oczyszczania warzyw i owoców z pozostałości pestycydów i środków chemicznych stosowanych przy ich uprawie. Samo krótkie płukanie wodą, to zwykle za mało. Oto 5 sposobów, dzięki którym będziemy mieć pewność, że zmyliśmy pozostałości chemii.
Do wody (1 l) wlej 0,5 szklanki octu winnego lub jabłkowego. Owoce i warzywa płucz w tym roztworze przez 3 minuty. A po wyjęciu z octowej kąpieli włóż je do wody z solą (1 l /1 łyżeczka). Po 3 minutach opłucz pod bieżącą, zimną wodą.
Zrób mieszankę soku z cytryny (1 łyżka) z octem jabłkowym (1 szklanka) i sodą oczyszczoną (2 łyżki). Starannie wymieszaj składniki. Wlej płyn do spryskiwacza. Spryskaj warzywa i owoce. Po 10 min. wypłucz wodą.
Wyciśnij sok z cytryny. Wlej go do zimnej wody (na 2 l wody niech będzie sok z połówki średniego owocu). Pozostaw w takiej mieszance myte rzeczy na 10 minut. Później wypłucz je w zimnej wodzie
Do zimnej wody (1 szklanka) wpuść 20 kropli wyciągu z pestek grejpfruta (cena: ok. 25 zł/25ml). Następnie dolej ocet, najlepiej jabłkowy lub winny (1 szklanka). Dodaj jedną łyżkę sody oczyszczonej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z pomocą spryskiwacza pokryj tą płynną mieszanką warzywa i owoce. Odłóż je mniej więcej na godzinę. Po tym czasie wypłucz wodą. Uwaga. Kupuj warzywa i owoce wtedy, kiedy jest na nie sezon. Stawiaj też na takie, które nie są transportowane z daleka. Błyszczące owoce mogą być woskowane – lepiej wybrać inne...
Rozpuść w wodzie (1 l) kwasek cytrynowy (3 łyżki). Włóż na 3 minuty warzywa i owoce. Potem wypłucz je w wodnym roztworze sody kuchennej (1 czubata łyżka na 1 l wody).