Pomysły na wyjątkowe świąteczne śniadanie  – smaki, które  zachwycą Twoich bliskich
Fot. Mat. pras.

Pomysły na wyjątkowe świąteczne śniadanie – smaki, które zachwycą Twoich bliskich

Uroczyste bożonarodzeniowe śniadanie jest nieodłącznym elementem rodzinnego świętowania. Po postnej Wigilii zbieramy się przy stole, by cieszyć się bliskością i smakiem świąt. Na półmiskach pojawiają się najlepszej jakości wędliny, pasztety i specjalnie na tę chwilę przygotowane smakołyki. Zainspiruj się naszymi wyjątkowymi przepisami.

Po wspaniałej Wigilii przychodzi pora na świąteczne śniadanie, które również może być wyjątkowe i niezapomniane.  W tym roku, obok pysznych tradycyjnych wędlin, które zawsze mają swoje miejsce na naszym stole, warto wprowadzić do świątecznego menu coś ekstra! Proponujemy drożdżowy chlebek zapiekany z pasztetem i placuszki z boczkiem, które zachwycą bliskich smakiem i apetycznym wyglądem. Najmłodszym zaś z pewnością posmakuje choineczka z ciasta francuskiego z szynką Sokoliki.

Świąteczne śniadanie – postaw na jakość składników

Sekretem każdego udanego dania są świeże, wysokiej jakości składniki. To podstawa, od której zależy pyszny smak i wartości odżywcze. Szeroki wachlarz produktów, które idealnie sprawdzą się podczas świątecznego śniadania, oferuje Sokołów. Ich wielką zaletą jest prosty, tradycyjny skład i brak sztucznych konserwantów. Wędliny i mięso Sokołowa to idealny wybór zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. W ofercie znajdziemy wędliny w jednym kawałku, specjalnie przyrządzone na takie okazje, ale też plastrowane, które znacznie ułatwią nam przygotowania.

Jeśli na bożonarodzeniowe śniadanie chcesz przygotować dania według naszego pomysłu, możesz sięgnąć po pieczony pasztet i wędzony boczek w plastrach od Sokołowa, a także szyneczkę Sokoliki. 

Gotowi, aby stworzyć niezapomniane śniadanie Bożego Narodzenia?

Drożdżowy chlebek z pasztetem

Drożdżowy chlebek z pasztetem

Drożdżowy chlebek z pasztetem

Mat. pras. 

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

Składniki:

  • 200 g wody w temperaturze pokojowej
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • opakowanie Pasztetu Pieczonego SOKOŁÓW 200g
  • 2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji
  • konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

Przygotowanie:

  1. Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.
  3.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy je dowolnie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.

Placuszki z boczkiem, kiszoną kapustą i bakaliami

Placuszki z boczkiem, kiszoną kapustą i bakaliami 3
Placuszki z boczkiem, kiszoną kapustą i bakaliami
Mat. pras.

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 8-9 sztuk

Składniki:

  •  3 jajka „M”
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej 
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonych płatków chili 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • opakowanie Boczku Wędzonego Surowego SOKOŁÓW 
  • szklanka odciśniętej kiszonej kapusty 
  • 2 łyżki migdałów 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 8 suszonych moreli 
  • olej do smażenia 
  • serek śmietankowy kanapkowy do podania 
  • gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki.
  3. Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki.
  4. W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy.
  5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.

Francuska choinka z szynką, serem i czarnuszką

FRANCUSKA CHOINKA Z SZYNKĄ, SEREM I CZARNUSZKĄ (1).jpg
Francuska choinka z szynką, serem i czarnuszką
Mat. pras.
Składniki:
  • 2 opakowania szyneczki tostowej Sokoliki
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka czarnuszki
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • roztrzepane jajko
 
  1. Ciasto francuskie rozwinąć, a następnie przy pomocy foremek/wykrawaczy do ciasteczek wyciąć gwiazdki w 3 rozmiarach i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrawki ciasta schłodzić i rozwałkować ponownie, tak aby wykorzystać cały arkusz. Z szynki wyciąć gwiazdeczki w ilości odpowiadającej tym przygotowanym z ciasta francuskiego.
  2. Gwiazdki z ciasta pokryć sosem pomidorowym i posypać oregano. Następnie wyłożyć gwiazdki z szynki (wykorzystujemy również okrawki, docinając je nożem), równomiernie posypać cienką warstwą żółtego sera oraz czarnuszką. 2-3 najmniejsze gwiazdki posmarować jedynie roztrzepanym jajkiem. Przy pomocy małego pędzelka posmarować również boki wszystkich gwiazdek. Tak przygotowaną blachę włożyć do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Całość piec około 10-12 minut, aż ciasto zacznie się ładnie rumienić.
  3. Przestygnięte gwiazdki ustawić jedna na drugiej, w kolejności od największych do najmniejszych, w taki sposób aby utworzyć gałązki choinki. Przez środek delikatnie wbić wykałaczkę, na której czubku należy ustawić pustą gwiazdeczkę.

Czytaj więcej