Mięsne rolady to bardzo efektowna potrawa, idealna na świąteczny stół. Wypróbuj przepis na flagowe danie polskiej kuchni – pyszne roladki śląskie.
Co podać na świąteczny obiad? To pytanie zaprząta głowę niejednej gospodyni i gospodarza domu. Wiadomo, musi to być coś wyjątkowego, smacznego, zaspokoić smaki i apetyty wszystkich domowników i gości. W Święta raczej nie poszukujemy bardzo oryginalnych potraw z różnych stron świata. Spędzamy ten czas zazwyczaj zgodnie z tradycją, miło więc byłoby zobaczyć na stole tradycyjne dania. Możliwości jest całkiem sporo, ponieważ kuchnia polska - i jej regionalne potrawy - pozwala sięgnąć także po przepisy na dania wyszukane, idealne na świąteczny stół. Miło jest zachwycać się potrawą, którą jadali nasi dziadkowie w wyjątkowych chwilach.
Roladki to cienkie plastry (najczęściej wołowiny, ewentualnie wieprzowiny), w które zawija się farsz: mielone mięso, boczek, kiełbasę i ulubione dodatki – możliwości jest naprawdę wiele. Zawinięte roladki obsmaża się na patelni, po czym dopieka w piekarniku. W mięsie podanym pod taką postacią mamy zapewnioną prawdziwą ucztę smaków: soczystość mięsa, pikanterię musztardy i słodki posmak cebulki. W śląskiej tradycji takie wołowe roladki doskonale współgrają smakowo z delikatnymi kluskami śląskimi i kapustą na ciepło (modra kapusta).
Rolada to flagowe danie kuchni śląskiej. Sama roladka, obok pozostałych elementów dania, czyli klusek śląskich i modrej kapusty została wpisana na listę tradycyjnych polskich potraw regionalnych. Kuchnia śląska wyróżnia się swoją oryginalnością. Na jej kształtowanie się miały znaczący wpływ kuchnie sąsiednich państw i regionów, jak niemiecka, czeska, austriacka, polska i inne.
Rolady, zwłaszcza wołowe, nie tylko w kuchni śląskiej, były potrawami przyrządzanymi na specjalne okazje w domach bardziej zamożnych obywateli. Na początku podawano je głównie na weselach. Nieco później rolada wołowa zaczęła pojawiać się także podczas chrzcin i innych obiadów świątecznych.
Mięso na roladki powinno być aromatyczne i soczyste, dobrej jakości, świeże i pochodzić z zaufanego źródła. Dobra wołowina ma równomierną czerwoną barwę poprzedzielaną jasnokremowymi paskami tłuszczu, mięso powinno być sprężyste i po naciśnięciu palcem szybko wracać do poprzedniego kształtu, zapach powinien być świeży i przyjemny.
Wołowinę na roladki najlepiej kupić w specjalistycznych sklepach mięsnych, takich jak Sokołów czy Gzella. Mamy wtedy gwarancję, że mięso jest świeże i dobrej jakości, a wykwalifikowany personel może pomóc nam w wyborze odpowiedniego elementu. Jeśli w okolicy nie mamy takiego sklepu możemy kupić wołowinę w dużych sieciach handlowych, ale pamiętajmy, aby wybierać sprawdzonego producenta.
Składniki:
Przygotowanie: