Świąteczne rolady i roladki, które zachwycą gości
Roladki to idealne mięso na święta
Fot. Mat. pras. Sokołów

Świąteczne rolady i roladki, które zachwycą gości

Mięsne rolady to bardzo efektowna potrawa, idealna na świąteczny stół. Wypróbuj przepis na flagowe danie polskiej kuchni – pyszne roladki śląskie.

Co podać na świąteczny obiad? To pytanie zaprząta głowę niejednej gospodyni i gospodarza domu. Wiadomo, musi to być coś wyjątkowego, smacznego, zaspokoić smaki i apetyty wszystkich domowników i gości. W Święta raczej nie poszukujemy bardzo oryginalnych potraw z różnych stron świata. Spędzamy ten czas zazwyczaj zgodnie z tradycją,  miło więc byłoby zobaczyć na stole tradycyjne dania. Możliwości jest całkiem sporo, ponieważ kuchnia polska - i jej regionalne potrawy - pozwala sięgnąć także po przepisy na dania wyszukane, idealne na świąteczny stół. Miło jest zachwycać się potrawą, którą jadali nasi dziadkowie w wyjątkowych chwilach. 

A może rolada? 

Roladki to cienkie plastry (najczęściej wołowiny, ewentualnie wieprzowiny), w które zawija się farsz: mielone mięso, boczek, kiełbasę i ulubione dodatki – możliwości jest naprawdę wiele. Zawinięte roladki obsmaża się na patelni, po czym dopieka w piekarniku. W mięsie podanym pod taką postacią mamy zapewnioną prawdziwą ucztę smaków: soczystość mięsa, pikanterię musztardy i słodki posmak cebulki. W śląskiej tradycji takie wołowe roladki doskonale współgrają smakowo z delikatnymi kluskami śląskimi i kapustą na ciepło (modra kapusta).

Rolada to flagowe danie kuchni śląskiej. Sama roladka, obok pozostałych elementów dania, czyli klusek śląskich i modrej kapusty została wpisana na listę tradycyjnych polskich potraw regionalnych. Kuchnia śląska wyróżnia się swoją oryginalnością. Na jej kształtowanie się miały znaczący wpływ kuchnie sąsiednich państw i regionów, jak niemiecka, czeska, austriacka, polska i inne. 

Rolady, zwłaszcza wołowe, nie tylko w kuchni śląskiej, były potrawami przyrządzanymi na specjalne okazje w domach bardziej zamożnych obywateli. Na początku podawano je głównie na weselach. Nieco później rolada wołowa zaczęła pojawiać się także podczas chrzcin i innych obiadów świątecznych. 

Warunek! Dobre mięso, jak je wybrać?

Mięso na roladki powinno być aromatyczne i soczyste, dobrej jakości, świeże i pochodzić z zaufanego źródła. Dobra wołowina ma równomierną czerwoną barwę poprzedzielaną jasnokremowymi paskami tłuszczu, mięso powinno być sprężyste i po naciśnięciu palcem szybko wracać do poprzedniego kształtu, zapach powinien być świeży i przyjemny. 

Gdzie najlepiej kupić wołowinę na roladki?

Wołowinę na roladki najlepiej kupić w specjalistycznych sklepach mięsnych, takich jak Sokołów czy Gzella. Mamy wtedy gwarancję, że mięso jest świeże i dobrej jakości, a wykwalifikowany personel może pomóc nam w wyborze odpowiedniego elementu. Jeśli w okolicy nie mamy takiego sklepu możemy kupić wołowinę w dużych sieciach handlowych, ale pamiętajmy, aby wybierać sprawdzonego producenta. 

Sprawdzony przepis na roladki śląskie

Roladka Sląska na Boże Narodzenie
Roladki śląskie
Mat. pras. Sokołów
EXCELLENT Boczek surowy wędzony w kostce 75G
Surowy boczek wędzony w kostce
Mat. pras. Sokołów

 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny zrazowej dolnej
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 kiełbaski śląskie 
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego Sokołów 
  • Litr wody
  • 2 cebule
  • Sos pieczeniowy
  • Sól
  • Pieprz 

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe pokroić na cienkie, półcentymetrowe plastry i mocno rozbić  je tłuczkiem. 
  2. Do miski wrzucić mięso mielone i pokrojone w drobną kostkę kiełbasę, boczek, cebulę. Wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. 
  3. Garstkę farszu ułożyć na rozbitym kawałku mięsa i zawinąć w roladkę (tak jak gołąbka). Spiąć wykałaczką. 
  4. Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego rozcieńczonego w litrze wody z ulubionym sosem pieczeniowym.
  5. Wstawić  do piekarnika na pół godziny na 160 stopni Celsjusza (termoobieg). Po tym czasie przykryć mięso folią aluminiową i piec kolejne 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Czytaj więcej