Przekąskowe hity na sylwestrowe spotkania
Tacos smakują zawsze, a najlepiej w sylwestra!
Fot. Mat. pras. Sokołów

Przekąskowe hity na sylwestrowe spotkania

Noc sylwestrowa jest długa i pełna wrażeń. Może też być gastronomiczną przygodą! Aby spędzić ten czas w doskonałym nastroju, potrzebujemy odpowiedniego menu. Wypróbuj nasze przepisy na wyjątkowe tacos z szarpaną wieprzowiną, miniburgery z szarpaną wołowiną i quesadillę z salami chips, serem cheddar i mozzarellą.

Sama kolacja to za mało... W sylwestrowym menu równie ważną pozycję pełnią przekąski. Jeśli będą tak samo wyjątkowe i wystrzałowe, jak noc witająca nowy rok, szybko znikną z talerzy, a goście będą czekali na dokładkę i dopytywali o przepisy.  

Zaletą przekąsek jest też to, że najczęściej nie są skomplikowane, a ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Liczą się przede wszystkim wysokiej jakości produkty i kreatywność. Dla tych, którym brakuje pomysłów na oryginalne, a zarazem przepyszne imprezowe przekąski, mamy kilka nieoczywistych propozycji.

Na sylwestra coś wystrzałowego!

O ile menu świąteczne jest zwykle tradycyjne i polskie, to w sylwestra chcemy przygotować dla gości coś wyjątkowego i zaskakującego. Sięgamy wtedy po pomysły z różnych kuchni świata. Zwłaszcza tych, które „specjalizują” się w przekąskach, jak na przykład hiszpańska ze swoimi tapas, meksykańska z quesadilla i tacos, czy amerykańska z burgerami. Zwolenników tradycyjnych befsztyków tatarskich, śledzi w różnych odmianach czy faszerowanych jajek uspokajamy – takie propozycje również nie są złe, ale jeśli chcemy urozmaicić przyjęcie, sięgnijmy po coś nieoczywistego. Niżej podsuwamy kilka pomysłów.

Szarpana wołowina i wieprzowina

Szarpana wołowina i wieprzowina zrobiły ostatnio karierę w wielu krajach, także w Polsce. Takie mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się jako składnik przekąsek. Co znaczy szarpana? Otóż - po przyrządzeniu mięso jest tak miękkie i delikatne, że rozpada się pod naciskiem widelca, na włókna. Dzieje się tak wskutek długiej obróbki termicznej w niskich temperaturach. 

Jak przygotować? Szarpaną wołowinę przygotowuje się najczęściej z mostka wołowego, ale dobre są też łata, łopatka, karkówka. Mięso nacieramy marynatą i zostawiamy na godzinę lub dłużej. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pomidory w puszce i całość mieszamy. Dodajemy mięso i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 120 stopni przez 7 godzin. 

Do przygotowania dań z szarpaną wołowiną można użyć kruchej wołowiny wolno gotowanej o smaku pieczeniowym od Sokołowa.

Szarpana wieprzowina – pulled pork jest tradycyjną potrawą amerykańskiego Południa. Przygotowuje się ją na bazie poprzerastanej tłuszczem wieprzowiny, najczęściej łopatki, która jest długo wędzona w niskiej temperaturze. W wielu krajach jest najchętniej podawana jako podstawowy składnik kanapki. 

Jak przyrządzić? Mięso nacieramy marynatą (łyżeczka mielonej papryki, pół łyżeczki chili, kolendry, łyżeczka soli, 3 łyżeczki sosu np. do karkówki, 4 łyżeczki oleju, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki cukru). Odstawiamy do lodówki na dobę. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Pieczemy przez 5-6 godzin w temperaturze 130 st.C. 

Można też ułatwić sobie przygotowania i do przekąsek użyć szarpanej wieprzowiny wolno gotowanej o smaku pieczeniowym od Sokołowa.

Jakie mięso?

Jeśli chcemy przygotować szarpaną wołowinę, wieprzowinę, burgery czy też inne nietypowe mięsne przystawki, musimy szczególną uwagę zwrócić na to, aby mięso było świeże i dobrej jakości. Najlepiej zdecydować się na zakupy w specjalistycznych sklepach mięsnych, takich jak Sokołów czy Gzella. Mięso trafia tam prosto od producenta, więc mamy gwarancję, że jest świeże, wysokiej jakości, a wybór asortymentu jest bardzo szeroki. Oprócz tego w specjalistycznych sklepach mięsnych możemy liczyć na fachową pomoc sprzedawców oraz dodatkowe usługi takie jak mielenie mięsa, czy też rozbijanie na kotlety lub steki. 

Tacos z szarpaną wieprzowiną

 

TACOS
Tacos z szarpaną wieprzowiną Sokołów
Mat. pras. Sokołów
pork piecz
Krucha wieprzowina długo gotowana Sokołów
Mat. pras. Sokołów

Składniki: 

  • Opakowanie kruchej wieprzowiny długo gotowanej o smaku pieczeniowym Sokołów
  • 2 awokado
  • Duże mango 
  • Czerwona papryczka chilli (mała)
  • Żółta ostra papryczka chili
  • 8 gałązek kolendry
  • Pęczek świeżej kolendry 
  • Cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku 
  • Łyżka soku z cytryny lub limonki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki przecieru z mango
  • Opakowanie tortilli pszennej lub kukurydzianej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wieprzowinę upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2.   Z dużych placków tortilli wyciąć mniejsze okręgi o średnicy dużego kubka.
  3.  Awokado obrać, bardzo drobno posiekać lub rozgnieść widelcem, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekaną czerwoną papryczkę chili, połowę posiekanej kolendry, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać dwie łyżki oliwy i wszystko razem wymieszać.
  4. Mango obrać, drobno posiekać i przełożyć do drugiej miski. Dodać drobno posiekane: czerwoną cebulę, ząbek czosnku i żółtą paprykę chili, dodać 1/3 szklanki przecieru z mango, pozostałe gałązki posiekanej kolendry i łyżkę oliwy z oliwek, wszystko razem wymieszać.
  5. Upieczone mięso przełożyć do naczynia i rozdrobnić za pomocą widelca.
  6. Małe okręgi tortilli nagrzać na rozgrzanej, suchej patelni, po czym szybko przełożyć na wałek kuchenny i uformować na kształt tacosów.
  7.   Do uformowanej tortilli nałożyć salsę z mango, szarpaną wieprzowinę i salsę z awokado – ilość wedle uznania.  

Miniburgery z szarpaną wołowiną

 

miniburgery
Miniburgery z szarpaną wołowiną
123 RF
miniburgery2
Krucha wołowina długo gotowana Sokołów
Mat. pras. Sokołów

Składniki: 

  • Opakowanie kruchej wołowiny wolno gotowanej o smaku pieczeniowym Sokołów
  • Kilka różyczek kalafiora
  • 2 marchewki
  • Mały słoiczek karmelizowanej cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • 10 mini bułek do burgerów
  • ¼ główki kapusty (można zastąpić gotową mieszanką z marchewką)
  • Łyżka majonezu

Zalewa do pikli

  • Litr wody 
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Wołowinę upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Przygotować zalewę do piklowania warzyw – do garnka dodać wszystkie składniki zalewy i zagotować.
  3. Marchewkę i różyczki kalafiora pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miski lub słoika. Zalać gotującą się zalewą i trzymać w niej minimum 3 godziny. Można to zrobić nawet dzień wcześniej.
  4. Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do miski, dodać startą marchewkę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z majonezem.
  5. Mini bułeczki hamburgerowe przekroić na pół.
  6. Na spód bułeczki dodać po łyżce: surówki colesław, szarpanej wołowiny, karmelizowanej cebuli oraz po kilka plasterków piklowanego kalafiora i marchewki. Całość przykryć górną częścią bułeczki.
  7. W burgery wbić wykałaczki, aby wszystko się lepiej trzymało.

Quesadilla z salami chips i serem cheddar

 

qesadilla
Quesadilla
Mat. pras. Sokołów
Salami
Salami chips Sokołów
Mat. pras. Sokołów

Składniki: 

  •  2 placki tortilli
  • 3 łyżki puree z dyni lub hummusu z suszonymi pomidorami Sokołów
  • Garść startego sera cheddar
  • Garść startej mozzarelli
  • Czerwona cebula
  • Opakowanie salami chips Sokołów o ulubionym smaku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki lub z ugotowanej kolby 

Przygotowanie: 

  1. Na patelnię wrzucić placek tortilli i posmarować go połową puree z dyni lub połową hummusu.
  2. Na ciepłą tortillę rozłożyć połowę sera cheddar, połowę mozzarelli,  salami chips, pokrojoną w piórka cebulę i ziarenka kukurydzy.
  3. Na wierch dodać pozostały ser cheddar i mozzarellę i przykryć drugim plackiem tortilli posmarowanym puree lub hummusem.
  4. Dokładnie docisnąć ręką i smażyć 3 minuty.
  5. Po tym czasie przerzucić quesadillę na drugą stronę i smażyć do momentu rozpuszczenia sera i zarumienienia tortilli.
  6. Zdjąć z patelni i pokroić na 8 części.
  7. Podawać z sosem czosnkowym.

 

 

Czytaj więcej