Noc sylwestrowa jest długa i pełna wrażeń. Może też być gastronomiczną przygodą! Aby spędzić ten czas w doskonałym nastroju, potrzebujemy odpowiedniego menu. Wypróbuj nasze przepisy na wyjątkowe tacos z szarpaną wieprzowiną, miniburgery z szarpaną wołowiną i quesadillę z salami chips, serem cheddar i mozzarellą.
Sama kolacja to za mało... W sylwestrowym menu równie ważną pozycję pełnią przekąski. Jeśli będą tak samo wyjątkowe i wystrzałowe, jak noc witająca nowy rok, szybko znikną z talerzy, a goście będą czekali na dokładkę i dopytywali o przepisy.
Zaletą przekąsek jest też to, że najczęściej nie są skomplikowane, a ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Liczą się przede wszystkim wysokiej jakości produkty i kreatywność. Dla tych, którym brakuje pomysłów na oryginalne, a zarazem przepyszne imprezowe przekąski, mamy kilka nieoczywistych propozycji.
O ile menu świąteczne jest zwykle tradycyjne i polskie, to w sylwestra chcemy przygotować dla gości coś wyjątkowego i zaskakującego. Sięgamy wtedy po pomysły z różnych kuchni świata. Zwłaszcza tych, które „specjalizują” się w przekąskach, jak na przykład hiszpańska ze swoimi tapas, meksykańska z quesadilla i tacos, czy amerykańska z burgerami. Zwolenników tradycyjnych befsztyków tatarskich, śledzi w różnych odmianach czy faszerowanych jajek uspokajamy – takie propozycje również nie są złe, ale jeśli chcemy urozmaicić przyjęcie, sięgnijmy po coś nieoczywistego. Niżej podsuwamy kilka pomysłów.
Szarpana wołowina i wieprzowina zrobiły ostatnio karierę w wielu krajach, także w Polsce. Takie mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się jako składnik przekąsek. Co znaczy szarpana? Otóż - po przyrządzeniu mięso jest tak miękkie i delikatne, że rozpada się pod naciskiem widelca, na włókna. Dzieje się tak wskutek długiej obróbki termicznej w niskich temperaturach.
Jak przygotować? Szarpaną wołowinę przygotowuje się najczęściej z mostka wołowego, ale dobre są też łata, łopatka, karkówka. Mięso nacieramy marynatą i zostawiamy na godzinę lub dłużej. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pomidory w puszce i całość mieszamy. Dodajemy mięso i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 120 stopni przez 7 godzin.
Do przygotowania dań z szarpaną wołowiną można użyć kruchej wołowiny wolno gotowanej o smaku pieczeniowym od Sokołowa.
Szarpana wieprzowina – pulled pork jest tradycyjną potrawą amerykańskiego Południa. Przygotowuje się ją na bazie poprzerastanej tłuszczem wieprzowiny, najczęściej łopatki, która jest długo wędzona w niskiej temperaturze. W wielu krajach jest najchętniej podawana jako podstawowy składnik kanapki.
Jak przyrządzić? Mięso nacieramy marynatą (łyżeczka mielonej papryki, pół łyżeczki chili, kolendry, łyżeczka soli, 3 łyżeczki sosu np. do karkówki, 4 łyżeczki oleju, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki cukru). Odstawiamy do lodówki na dobę. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Pieczemy przez 5-6 godzin w temperaturze 130 st.C.
Można też ułatwić sobie przygotowania i do przekąsek użyć szarpanej wieprzowiny wolno gotowanej o smaku pieczeniowym od Sokołowa.
Jeśli chcemy przygotować szarpaną wołowinę, wieprzowinę, burgery czy też inne nietypowe mięsne przystawki, musimy szczególną uwagę zwrócić na to, aby mięso było świeże i dobrej jakości. Najlepiej zdecydować się na zakupy w specjalistycznych sklepach mięsnych, takich jak Sokołów czy Gzella. Mięso trafia tam prosto od producenta, więc mamy gwarancję, że jest świeże, wysokiej jakości, a wybór asortymentu jest bardzo szeroki. Oprócz tego w specjalistycznych sklepach mięsnych możemy liczyć na fachową pomoc sprzedawców oraz dodatkowe usługi takie jak mielenie mięsa, czy też rozbijanie na kotlety lub steki.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Zalewa do pikli
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie: