Duet mięsno-owocowy to doskonała propozycja na świąteczny stół. Obok tradycyjnego schabu ze śliwką proponujemy nowe pyszne połączenie szynki z gruszką i pigwą. Gwarantujemy – takie danie to poezja smaku!
Mięso i owoce to wyjątkowo zgrany duet. W kuchni staropolskiej owocami faszerowano chętnie drób, czyli kaczki, gęsi, kurczaki, ale też gołębie i kapłony. Owoce chętnie dodawano też do dzikiego ptactwa – kuropatw, bażantów.
Dzisiaj najbardziej popularną wersją mięsa z owocami jest pieczony schab ze śliwką. To klasyka polskiej kuchni, dawnej i dzisiejszej. Takie mięso podaje się i na ciepło, i na zimo. Ale z okazji świąt warto wypróbować jeszcze inny wariant wykwintnej pieczeni z owocami – proponujemy przepis na soczystą szynkę z gruszką i pigwą. Jej smak dodatkowo podkręcą korzenne przyprawy: cynamon i anyż.
Połączenie mięsa z owocami jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Godne polecenia jest zwłaszcza mięso pieczone, najlepiej chude. Jest zdrowsze i mniej kaloryczne od smażonego - zwłaszcza takiego w panierce. Wieprzowina jest źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów i cennych witamin (kwasu foliowego i witamin z grupy B) oraz minerałów (w tym fosforu, sodu i potasu). Wołowina z kolei wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też cennymi wartościami odżywczymi. Cechuje ją wysoka zawartość białka, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i cynku.
W kuchni liczą się po pierwsze umiejętności, a po drugie dobrej jakości składniki. Nie zawsze potrafimy wybrać dobrej jakości mięso, dlatego powinniśmy w tym aspekcie zaufać sprawdzonym i renomowanym producentom. Przedświąteczne zakupy warto zrobić w specjalistycznych sklepach mięsnych takich jak Sokołów czy Gzella. Sklepy te oferują nam szeroki wybór asortymentu, gwarancję świeżości, a także pomocną i profesjonalną obsługę. Jeśli nie wiemy, gdzie w pobliżu naszego domu znajduje się taki sklep, wystarczy wejść na stronę Sokołowa i za pomocą wyszukiwarki szybko znaleźć najbliższy punkt sprzedaży w naszej okolicy.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie: