Co zrobić z końcówek szparagów? 5 pomysłów na ich wykorzystanie
Końcówki szparagów również można wykorzystać w kuchni.
Fot. 123 RF

Co zrobić z końcówek szparagów? 5 pomysłów na ich wykorzystanie

Ze zdrewniałych końcówek szparagów możemy przyrządzić cały obiad! Zupa szparagowa, wiosenna sałatka i drożdżowe placki to tylko kilka potraw, w których użyjemy resztek z gotowania szparagów na danie główne. W ten sposób możemy nie tylko oszczędzić na zakupach.

Zielone szparagi przed jedzeniem należy umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek. Nie jest to trudne - wystarczy wygiąć łodygę, a ona sama złamie się w odpowiednim miejscu, mniej więcej w 2/3 długości. Tak przygotowane szparagi możemy ugotować, zasmażyć z bułką tartą albo zapiec w beszamelu, jednak na tym nie kończą się nasze możliwości! Końcówki szparagów, choć łykowate, zachowują wartości smakowe i zdrowotne. Niestety, mimo to często lądują w koszu na śmieci. Zamiast je wyrzucać, możemy wykorzystać je do przygotowania wielu pysznych dań, takich jak zupa szparagowa. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia, zaoszczędzimy na zakupach, a przede wszystkim przygotujemy smaczny, zdrowy i tani posiłek. Co ważne, każdy proponowanych przez nas przepisów możemy wykorzystać także do przygotowania samych szparagów.

Właściwości zdrowotne szparagów

Szparagi są niskokaloryczne - mają tylko 18 kcal na 100g, a mimo to są bogate w składniki odżywcze. Wśród zawartych w nich ponad 100 substancji aktywnych naukowcy wymieniają m.in. witaminy K, C, E, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto szparagi to doskonałe źródło kwasu foliowego i składników mineralnych, takich jak miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Oprócz tego znajdziemy w nich też m.in. aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe, flawonoidy.

Szparagi mają działanie antynowotworowe - zawierają glutation, czyli związek pomagający rozkładać czynniki rakotwórcze i wolne rodniki. Poza tym byliny te wspierają układ trawienny, zmniejszają ryzyko chorób serca, pomagają unikać zapaleń, spowolnić proces starzenia, a za to przyspieszyć procesy myślowe. Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na obecność asparaginy działają też moczopędnie!

Jak przechowywać końcówki szparagów?

Końcówki szparagów możemy oczywiście od razu zamienić w smaczne danie. Zanurzone w miseczce z wodą i wstawione do lodówki wytrzymają ok. 4 dni. Z kolei w zamrażarce możemy je trzymać do 3 miesięcy; przez ten czas nie stracą nic ze świeżości, smaku ani składników odżywczych. Umyte i wysuszone końcówki wystarczy włożyć do foliowej torebki albo szczelnego pojemnika z plastiku i schować do zamrażarki. Warto przy tym pamiętać, że nie musimy posiadać specjalnego pojemnika - wystarczy dokładnie umyte pudełko po lodach, twarogu albo nawet margarynie. Zamrożone końcówki możemy wrzucić od razu do gotującej się wody, ale wtedy wydłuży to o kilka minut czas ich gotowania.

Bulion z końcówek szparagów

Składniki:

  • końcówki z 1 pęczka zielonych szparagów (końcówek może być więcej, wtedy bulion będzie mocniejszy)
  • woda pozostała z gotowania szparagów (jeżeli jej nie masz, możesz użyć ok. 1 l zwykłej wody)
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki masła
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Na maśle w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę tak, żeby się zeszkliła. Zalej ją ok. 1 litrem wody (tu możesz wykorzystać wodę pozostałą po gotowaniu szparagów na danie główne). Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i końcówki szparagów. Całość gotuj co najmniej 20 minut od początku wrzenia, aż końcówki będą całkiem miękkie. Kiedy będą już gotowe, wyjmij je z garnka (nie wylewaj wody!) i przestudzone włóż do blendera z dodatkiem odrobiny wody. Zblenduj je na jak najbardziej gładką masę, a następnie przetrzyj przez sitko albo durszlak tak, żeby pozostały na nim twarde łyka. Rozdrobnione końcówki dodaj do reszty bulionu, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Zupa szparagowa

150004677_m
Zupa szparagowa z bazylią.
123RF

Składniki:

  • bulion z końcówek szparagów z przepisu wyżej
  • 5 ziemniaków albo 1 batat
  • 1 marchewka
  • 3-4 całe zielone szparagi (opcjonalnie)
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego albo śmietany 12%

Gotowy bulion szparagowy zagotuj. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki albo batat oraz startą marchewkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a pod koniec dodaj pokrojone na 3-centymetrowe części szparagi. Przed podaniem dodaj zahartowaną śmietanę albo jogurt i posyp listkami świeżej bazylii. Zupa doskonale smakuje z pieczywem.

Sos szparagowy do makaronu

128087982_m
Makaron z sosem szparagowym.
123 RF

Składniki:

  • końcówki z co najmniej 1 pęczka zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła albo oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ew. natka pietruszki lub listki bazylii do ozdoby

W garnku przez ok. 30 minut gotuj końcówki szparagów. Kiedy zmiękną, odcedź wodę. Na patelni na maśle lub oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej drobno posiekane ząbki czosnku. Połącz składniki z końcówkami szparagów, po przestudzeniu dodaj śmietanę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Całość zblenduj na gładką masę i dodaj do ugotowanego makaronu. 

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewką

Jeżeli końcówki szparagów nie są jeszcze bardzo zdrewniałe, możemy dodać je do wiosennej sałatki. Ten przepis sprawdzi się zwłaszcza na początku sezonu albo w przypadku bardzo młodych szparagów. Nieugotowane szparagi w smaku przypominają świeży groszek!

Składniki:

  • 3-4 obrane końcówki zielonych szparagów
  • 3 ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 2-3 rzodkiewki
  • 2 małe kiszone ogórki (można też wykorzystać korniszony)
  • 1 cebula dymka
  • tymianek

Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w kostki o szerokości ok. 2 cm. Końcówki szparagów, rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Składniki wymieszaj z dodatkiem tymianków. Podawaj z sosem majonezowym lub na bazie jogurtu naturalnego.

Bliny ze szparagami i marchewką

Składniki:

  • 3 marchewki
  • końcówki z 1 pęczka młodych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 25 dag świeżych drożdży lub 1 łyżka suszonych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukry
  • sól, pieprz
  • olej

Starannie wymieszaj ciepłe mleko, cukier i drożdże. Przykryj je i odstaw na 1,5 godziny. Kiedy już wyrosną, dodaj jajko, szczyptę soli i olej, a następnie wymieszaj. Placki smaż na patelni z tłuszczem, nakładając po ok. 2 łyżki stołowe ciasta na jednego blina.

Obierz marchewki i pokrój je w plastry. Wyłóż je na formę do pieczenia. Dodaj cienko pokrojone plasterki z końcówek szparagów. Warzywa oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, a następnie wstaw na 10 minut do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.

Usmażone placki podawaj z pieczonymi warzywami i jogurtem naturalnym.

Zupa krem z końcówek ze szparagów

Składniki:

  • końcówki z co najmniej 1 pęczka zielonych szparagów albo umyte obierki z białych szparagów
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego albo śmietany 36%
  • 1/4 kostki masła
  • 100 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle, a następnie dodaj do niej posiekany czosnek oraz końcówki i obierki szparagów. Dodaj starty na tarce seler naciowy, a następnie zalej wodą (tu też możesz użyć wody po gotowaniu reszty szparagów). Do zupy możesz też dodać ziemniaki, szpinak albo jarmuż. Gotuj ok. 30-40 minut od momentu, kiedy zacznie wrzeć. Wszystkie warzywa muszą być miękkie. Po przestudzeniu zblenduj całość na gładką masę. Ponownie zagotuj i dodaj zahartowaną śmietanę albo jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Przed podaniem posyp tartym parmezanem.

 

Czytaj więcej