Jakie ziemniaki są najlepsze do sałatki, a jakie na frytki i kopytka? Odmiany ziemniaków i ich zastosowanie w kuchni
Są trzy podstawowe typy ziemniaków: sałatkowe, ogólnoużytkowe, mączyste.
Fot. 123RF

Jakie ziemniaki są najlepsze do sałatki, a jakie na frytki i kopytka? Odmiany ziemniaków i ich zastosowanie w kuchni

Ziemniaki mają wiele różnych odmian, ale wyróżniamy trzy podstawowe typy: ziemniaki sałatkowe, ogólnoużytkowe, mączyste. Jeśli pyzy się nie kleją, a sałatce czegoś brakuje – być może wykorzystałyśmy nieodpowiedni typ ziemniaków. Poznaj typy i odmiany ziemniaków i wybierz najlepsze do dania, które zamierzasz przygotować. Podpowiadamy też jak wykorzystać w kuchni bataty, czyli słodkie ziemniaki.

Jakie ziemniaki wybrać do gotowania, pieczenia, smażenia? Kulinarna przydatność kartofli zależy przede wszystkim od ich odmiany.

Typy ziemniaków

● Typ A – ziemniaki sałatkowe

Mają małą zawartość skrobi, są wilgotne i nie rozpadają się podczas gotowania (podobne właściwości mają wszystkie młode ziemniaki). Ten typ najlepiej nadaje się do sałatek. Możesz je też smażyć, zapiekać i serwować w mundurkach.

Odmiany: Agata, Annabelle, Denar, Ditta, Impala, Vineta.

● Typ B – ziemniaki ogólnoużytkowe

Są średnio twarde. Podczas gotowania stają się kruche, zaś podczas smażenia chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie nadają się więc do duszenia i gotowania, ale także na frytki, łódeczki, chipsy i placki ziemniaczane.

Odmiany: Aruba, Fresco, Gala, Irga, Irys, Sante.

● Typ C – ziemniaki mączyste

Zawierają mało wody, za to bardzo dużo skrobi. Dzięki temu mają sypki miąższ i łatwo się rozpadają. To z nich wyjdą najsmaczniejsze kluski, babki, pyzy, kopytka czy purée.

Odmiany: Bryza, Gustaw, Gracja, Ibis, Jutrzenka, Tajfun.

27497951_m
Najlepsze frytki zrobimy z ziemniaków typu B.
123RF

Jak kupować ziemniaki?

Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki. Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka świadczy o przenawożeniu ziemniaków.

Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji.

Jeśli nie wiesz, na jaką odmianę trafiłaś, przekrój kartofel i potrzyj o siebie połówki. Jeśli będą się kleić, mają dużo skrobi i możesz robić kopytka. Jeśli wydzieli się woda, kupiłaś odmianę sałatkową lub ogólnoużytkową.

Bataty – słodka odmiana ziemniaka. Co z nich zrobić?

Bataty to słodkie ziemniaki. W sklepach dostępne są odmiany o żółtej, fioletowej lub pomarańczowej barwie. Można je piec, smażyć lub używać do... pieczenia ciast.

39571234_m
Bataty, czyli słodkie ziemniaki.
123RF

Najlepsze dania z ziemniaków

  • Idealne frytki

Obrane ziemniaki pokrój w równe słupki, opłucz. Wrzuć do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia. Wyjmij, osusz. Smaż w głębokim oleju.

  • Chrupiące placki ziemniaczane

Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach, posól. Po 10 min masę odciśnij. Dodaj startą cebulę, 1 jajko i 3-4 łyżki mąki (na 1 kg ziemniaków). Dopraw i smaż na oleju.

  • Perfekcyjne pyzy

Zmiel lub zetrzyj 4 kg surowych ziemniaków. Masę odciśnij. Dodaj 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę soli. Formuj pyzy. Gotuj 4-5 min od wypłynięcia.

 

Czytaj więcej