Ziemniaki mają wiele różnych odmian, ale wyróżniamy trzy podstawowe typy: ziemniaki sałatkowe, ogólnoużytkowe, mączyste. Jeśli pyzy się nie kleją, a sałatce czegoś brakuje – być może wykorzystałyśmy nieodpowiedni typ ziemniaków. Poznaj typy i odmiany ziemniaków i wybierz najlepsze do dania, które zamierzasz przygotować. Podpowiadamy też jak wykorzystać w kuchni bataty, czyli słodkie ziemniaki.
Spis treści
Jakie ziemniaki wybrać do gotowania, pieczenia, smażenia? Kulinarna przydatność kartofli zależy przede wszystkim od ich odmiany.
Mają małą zawartość skrobi, są wilgotne i nie rozpadają się podczas gotowania (podobne właściwości mają wszystkie młode ziemniaki). Ten typ najlepiej nadaje się do sałatek. Możesz je też smażyć, zapiekać i serwować w mundurkach.
Są średnio twarde. Podczas gotowania stają się kruche, zaś podczas smażenia chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie nadają się więc do duszenia i gotowania, ale także na frytki, łódeczki, chipsy i placki ziemniaczane.
Zawierają mało wody, za to bardzo dużo skrobi. Dzięki temu mają sypki miąższ i łatwo się rozpadają. To z nich wyjdą najsmaczniejsze kluski, babki, pyzy, kopytka czy purée.
Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki. Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka świadczy o przenawożeniu ziemniaków.
Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji.
Jeśli nie wiesz, na jaką odmianę trafiłaś, przekrój kartofel i potrzyj o siebie połówki. Jeśli będą się kleić, mają dużo skrobi i możesz robić kopytka. Jeśli wydzieli się woda, kupiłaś odmianę sałatkową lub ogólnoużytkową.
Bataty to słodkie ziemniaki. W sklepach dostępne są odmiany o żółtej, fioletowej lub pomarańczowej barwie. Można je piec, smażyć lub używać do... pieczenia ciast.
Obrane ziemniaki pokrój w równe słupki, opłucz. Wrzuć do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia. Wyjmij, osusz. Smaż w głębokim oleju.
Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach, posól. Po 10 min masę odciśnij. Dodaj startą cebulę, 1 jajko i 3-4 łyżki mąki (na 1 kg ziemniaków). Dopraw i smaż na oleju.
Zmiel lub zetrzyj 4 kg surowych ziemniaków. Masę odciśnij. Dodaj 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę soli. Formuj pyzy. Gotuj 4-5 min od wypłynięcia.