Ziemniaczane pyszności z różnych stron świata: hiszpański omlet z warzywami i meksykańskie łódeczki z wołowiną
10.05.2021 11:43
Warzywna frittata, czyli warzywny omlet i łódeczki z farszem to przepisy na młode ziemniaki z innych stron świata. Przygotuj dania kuchni meksykańskiej lub hiszpańskiej, zaproś znajomych i siadaj do stołu. Przed tobą kulinarna podróż z gwarancją satysfakcji!
Hiszpański omlet warzywny
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 420 kcal, cena: 4,10 zł
Liczba porcji: 4
Składniki:
6 młodych ziemniaków średniej wielkości
2 cebulki dymki (ew. 3 szalotki albo 1 cebula cukrowa)
1 czerwona papryka
6 jajek
5 dag sera żółtego
4 łyżki mleka
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła, najlepiej klarowanego (ew. oleju rzepakowego)
10 dag sera feta
sól
pieprz mielony
mielona gałka muszkatołowa
4 gałązki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (20 minut) w posolonym wrzątku.
Paprykę oczyść, potnij w paseczki.
Dymki oczyść, pokrój w piórka.
Czosnek obierz, posiekaj.
Ziemniaki odcedź, pokrój w plastry.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Zrumień na niej ziemniaki.
Zdejmij je. Rozgrzej resztę masła.
Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj paprykę.
Duś 5 minut. Ponownie włóż ziemniaki.
Składniki posyp solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Jajka wymieszaj z mlekiem, pokruszoną fetą i startym serem.
Zalej tym równomiernie składniki na patelni.
Smaż 3 minuty, aż spód się zetnie.
Przykryj patelnię, wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Piecz 15 minut (jeśli rączka patelni jest plastikowa, zabezpiecz ją, owijając grubą warstwą folii aluminiowej).
Natkę posiekaj, posyp omlet.
Nasza rada: Masę jajeczną na frittatę (czyli omlet warzywny z ziemniakami) mocno ubij trzepaczką. Dobrze napowietrzona masa sprawi, że danie będzie później odpowiednio pulchne i puszyste.