Pigwa to wyjątkowo wartościowy owoc, z którego warto zrobić przetwory o zdrowotnych właściwościach. Owoce pigwy zawierają aż siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, dlatego pomagają leczyć infekcje. Mają też składniki wzmacniające układ pokarmowy i wątrobę. Co zrobić z pigwy i na co pomogą zrobione z niej przetwory? Napar stosuje się w nieżycie żołądka, sok na poprawę trawienia i wzmocnienie odporności, kompot na lepszy apetyt, a nalewkę – na zgagę i przeziębienie. Zobacz, jak je zrobić!
Spis treści
Owoce pigwy, choć podobne do gruszek, są zbyt cierpkie, by jeść je prosto z drzewa. Doskonale za to nadają się na przetwory, takie jak m.in. nalewka, sok, dżem – w tej formie są nie tylko bardzo smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe. Sprawdź, co zrobić z pigwy, a także na co pomagają jej owoce.
Pigwa – nazywana jest „polską cytryną” z powodu aromatycznych i kwaśnych owoców. Pochodzi z Azji, ale jest uprawiana w całej Europie, również jako roślina ozdobna. Owoce pigwy zawierają mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B. Pigwa jest też bogata w wiele związków mineralnych, np.: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu i leczenia przeziębień. Nasiona pigwy dzięki zawartości nitrylozydu amygdaliny leczą stany zapalne żołądka i jelit, regulują trawienie i wzmacniają wątrobę.
Pigwa pomaga na:
Pigwa często mylona jest z pigwowcem, tymczasem są to dwie różne rośliny. Owoce pigwy są większe, gładsze i słodsze. Ponieważ zawierają dużo pektyn, mają dobre właściwości żelujące. Ponadto są wyjątkowo bogate w witaminę C. Mają niemal identyczny smak i zapach co owoce pigwowca – choć pigwy są nieco mniej aromatyczne, a także (ze względu na wielkość) łatwiejsze w obróbce. Pyszne na nalewki, soki, dżem. Pigwa i pigwowiec mają podobne właściwości, wydają bardzo smaczne, podobne owoce, doskonałe na nalewki i przetwory.
Zbiory pigwy zwykle przypadają na październik. Oznaką, że pigwy nadają się do zbioru, jest zmiana ich zabarwienia: owoce z jasnożółtych stają się złociste. Ponadto zaczynają intensywnie pachnieć, co jest jednym z najmilszych dla nosa symboli jesieni. W większości przypadków pigwy smakują najlepiej, gdy są ugotowane albo uprażone, dlatego warto przyrządzać je z jabłkami jako wyśmienity dodatek do ciasta albo crumble. Świetnie nadają się także na konfitury podawane do serów. Pigwy mają w sobie mnóstwo pektyn, dlatego dołożenie nawet jednego owocu do konfitur sprawi, że zacznie ona szybko gęstnieć, a my nie będziemy musieli dodawać do niej sztucznych zagęstników. Pigwa jest też świetna do herbaty jako zamiennik cytryny. Oczywiście warto z niej też zrobić sok i leczniczą nalewkę.
Sok z pigwy oczyszcza jelita i wątrobę, poprawia trawienie.
Przygotowanie:
Owoce umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Na dno słoja wsyp kilka łyżek cukru. Ułóż warstwę owoców i przesyp cukrem. W ten sposób układaj kolejne warstwy. Odstaw słój w ciepłe miejsce na 5 dni. Potem zlej sok do wyparzonych słoików i pasteryzuj 5-10 minut. Owoce dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Stosuj 2 łyżeczki na szklankę wody lub herbaty.
Nalewka z pigwy pobudza trawienie, pomaga na zgagę.
Przygotowanie:
Stosuj 1-2 łyżeczki pigwówki rozpuszczonej w wodzie.
Składniki:
Przygotowanie:
Przetwory z pigwy i pigwowca (często mylonego z pigwą) są szczególnie przydatne w sezonie przeziębień, bowiem skutecznie poprawiają odporność. Zawierają sporo witaminy B, prowitaminy A, jodu, magnezu, miedzi, żelaza, potasu, a także fosforu.
Napar z pigwy stosuje się w nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka i jelit lekami, w biegunkach, zgadze i refluksie. Macerat i napar z nasion pigwy będą też pomocne w zapaleniu gardła, kaszlu, chrypce, zapaleniu krtani. Nasiona pigwy w wodzie wydzielają śluz. To właśnie dlatego działają kojąco na dolegliwości żołądkowe.
Przygotowanie:
Najsłynniejszy polski zielarz dr Henryk Różański zaleca, by 1 łyżkę nasion pigwy zalać 1 szklanką gorącej (napar) lub zimnej (macerat) wody i odstawić na 3 do 6 godzin. Po przecedzeniu wypijaj 1/2 szklanki co 2-3 godziny.
Na brak łaknienia pomaga kompot z pigwy.
Przygotowanie:
Pij 1/2 szklanki pół godziny przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Dżem z pigwy najlepiej smakuje jesienią i zimą. Warto go przygotować właśnie wtedy i jeść na poprawę odporności.
Składniki:
Przygotowanie:
Dżem pigwowy świetnie pasuje do kanapek, naleśników albo jako dodatek do herbaty.