Pieczemy chleb w domu. Najlepsze przepisy i rady, aby wyszedł przepyszny
Domowy chleb.
Fot. 123RF

Pieczemy chleb w domu. Najlepsze przepisy i rady, aby wyszedł przepyszny

Chleb to jeden z prostszych i najsmaczniejszych wypieków. Domowego nie da się porównać z tym ze sklepu. Chleb można upiec na zakwasie, na drożdżach lub nawet na sodzie. Podpowiemy, jak się za to zabrać.

Dla wielu z nas smak i zapach świeżo upieczonego chleba był do niedawna tylko wspomnieniem z dzieciństwa. Jednak, kiedy wyjście po świeże pieczywo do piekarni grozi infekcją, masowo wracamy do wypiekania chleba.

Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo. Ten najbardziej tradycyjny można przygotować na zakwasie, nieco lżejszy na drożdżach. A gdy nie ma w sklepie drożdży, to nawet na sodzie. I żaden nie będzie mniej smaczny od drugiego. Co zatem będzie potrzebne?

Jaka mąka na chleb?

Rodzaj mąki użytej do wypiekania chleba zależy od tego, jaki chleb chcesz upiec. Dla początkujących polecana jest mąka pszenna (typ 750, 1400 lub 1800). Do chleba na zakwasie najlepsza będzie za to mąka razowa (typ 3000). Chleby razowe oraz pytlowe powstają z mąki żytniej. Można kupić gotowe mieszanki chlebowe, jednak w ich składzie zazwyczaj znajdują się polepszacze.

18669722_m
Pieczenie chleba w domu.
123RF

Drożdże na chleb – świeże czy suszone?

Drożdże świeże przechowujemy w lodówce, ale używamy jak suszone w temp. pokojowej. Wymagają one zrobienia rozczynu z mąki i ciepłego płynu. Drożdże suszone instant od razu dodajemy do ciasta. Efekt wypieku jest bardzo podobny.

Dodatki do chleba

Dodatki zależą od naszych upodobań. Najpopularniejsze to kminek, czarnuszka, pestki słonecznika czy dyni. Niektórzy dodają sezam. Można dodać pokrojone czarne oliwki lub suszone pomidory. To dla amatorów chleba typu włoskiego lub greckiego.

Zakwas na chleb

Na zakwasie piecze się chleby cięższe, spoiste, a zrobienie zakwasu, który można trzymać nawet kilka, lat trwa tydzień. Aby przygotować go na szybko, weź:

  • 30 dag mąki razowej,
  • 1,3 dag drożdży,
  • 550 ml letniej wody.

Wymieszaj wodę z pokruszonymi drożdżami oraz mąką. Przykryj folią spożywczą, odstaw na 2 doby w ciepłe miejsce.

11798568_m
Chleb z oliwkami typu greckiego.
123RF

Najlepsze przepisy na chleb

Chleb na zakwasie

  • 4-5 dużych łyżek zakwasu (przepis obok)
  • 30 dag mąki razowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1,3 dag drożdży
  • czubata łyżeczka soli

Do zakwasu dodaj pokruszone drożdże, wymieszane obie mąki i sól. Wyrób ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 min. Ciasto wyrób raz jeszcze, przełóż do foremki typu keksówka wysmarowanej masłem, posmaruj wodą. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Piecz 50 minut w 200 st. C.

Chleb na drożdżach

  • po 25 dag mąki pszennej i razowej pszennej (może być tylko zwykła pszenna) 
  • 1/4 litra ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2,5 płaskich łyżeczek cukru n płaska łyżeczka soli

Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem. Wsyp mąkę razową, wymieszaj. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Dodaj sól i mąkę pszenną. Wyrób elastyczne ciasto. Umieść w wysmarowanej masłem foremce keksowej. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 min. Wierzch posmaruj wodą, piecz 50 - 60 min w 190 st.C.

Chleb na sodzie

  • po 25 dkg mąki pszennej i pszennej razowej (może być tylko zwykła pszenna) 
  • 420 ml maślanki
  • łyżeczka soli n łyżeczka sody oczyszczonej 
  • łyżka mleka

Obie przesiane mąki wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj maślankę i wyrób ciasto. Ma być miękkie i lekko kleiste. Wyłóż na blat wysypany mąką. Uformuj kulę, posyp mąką i natnij na krzyż. Wierzch posmaruj mlekiem. Chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w 200 st. C.

 

Czytaj więcej