Wuzetka ze szpinakiem. Przepis na oryginalne ciastko
Wuzetka ze szpinakiem.
Fot. 123RF

Wuzetka ze szpinakiem. Przepis na oryginalne ciastko

Wuzetka ze szpinakiem? Dlaczego nie! Warzywa sprawdzają się nie tylko w sałatkach, coraz popularniejsze są słodkie wypieki z ich dodatkiem. A jak apetycznie się prezentują! Naszą propozycją tego ciekawego połączenia jest wuzetka ze szpinakiem. Wypróbuj koniecznie ten przepis.

Szpinak może być używany jako składnik w różnych rodzajach ciast. Dodanie szpinaku do słodkiego wypieku, takiego jak wuzetka, może wprowadzić kilka interesujących zmian. Po pierwsze, szpinak nada naszemu deserowi piękny zielony kolor. Może nadać ciastu ciekawy wygląd, zwłaszcza gdy jest on używany w wuzetce, dzięki kontrastowi między zielonym szpinakiem a jasnym kremem.

Po drugie, dodanie szpinaku do ciasta sprawi, że będzie ono bardziej wilgotne, soczyste i miękkie. Oczywiście szpinak warto dodawać do ciast również ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne. Szpinak jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i K, oraz żelazo i błonnik, więc dodanie go do deseru może podnieść jego wartość odżywczą.

 Szpinak jest naprawdę wartościowy dla naszego zdrowia, choć nie każdy przepada za jego smakiem. To warzywo jest źródłem wielu witamin: witaminy A i C, witaminy K, ale też składników mineralnych: magnezu, manganu oraz wapnia, które wspierają prawidłową strukturę kości. Na pracę serca zaś wpływają zawarte w nim potas, selen, foliany oraz witamina B6. Wszystkie te związki oddziałują bardzo korzystnie na układ krążenia. Największa zaleta szpinaku to duża zawartość żelaza potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek.

 

Pyszna wuzetka z delikatnym, śmietanowym kremem to doskonały sposób na przemycenie szpinaku do codziennego menu. Wypróbuj nasz oryginalny przepis.

Wuzetka ze szpinakiem

97302984_m
Wuzetka ze szpinakiem.
123RF

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag szpinaku świeżego lub 30 dag mrożonego

Krem:

  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puch. Powoli wlej cienkim strumieniem olej, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Porcjami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Miksuj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj rozdrobniony szpinak (jeżeli używasz mrożonego, to rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody). 
  3. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Piecz 40 minut w 180 st., do suchego patyczka. Wyjmij, ostudź, przekrój na dwa placki. 
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody oraz przestudzoną żelatynę. Przygotowanym kremem przełóż placki ciasta. Wierzch udekoruj wg uznania, np. posyp cukrem pudrem i ozdób owocami. Owoce również możesz umieścić w kremie śmietanowym.

Czytaj więcej