Odmładzająca dieta bogata w kolagen i fitoestrogeny – zapobiega wiotczeniu i wysuszeniu skóry
Wszystko, co jemy, wpływa na stan naszej skóry.
Fot. 123RF

Odmładzająca dieta bogata w kolagen i fitoestrogeny – zapobiega wiotczeniu i wysuszeniu skóry

Odmładzająca dieta opiera się o jedzenie zdrowych dla jelit kiszonek, produktów bogatych w kolagen i antyutleniacze. By zachować urodę i jędrność cery pamiętaj także o codziennej gimnastyce i nawadnianiu organizmu. Poniżej najważniejsze zasady i produkty upiększającej kuchni.

Wraz z wiekiem nasza skóra traci jędrność. Staje się wiotka i wysuszona. Mimo systematycznego wklepywania kremów, zmarszczek zaczyna przybywać. Tempo starzenia się zależy od genów, ale w znacznym stopniu także od naszego stylu życia. Chociaż pigułki na wieczną młodość raczej nikt nie wymyśli, to jednak są substancje, które pozwalają zachować urodę na dłużej.

Zmieńmy więc sposób odżywiania i czujmy się piękne.

Gimnastyka zamiast rystrykcyjnej diety


Chociaż cellulit miewają nawet kobiety szczupłe i młode, to u osób starszych i puszystych jest on większym problemem. Jeśli masz zbędne kilogramy postaraj się powoli, ale systematycznie chudnąć. Jednocześnie gimnastykuj się codziennie i spaceruj po parku lub lesie. Cellulit zmniejszy się, a dodatkowo poczujesz że przybyło ci młodzieńczego wigoru. Zaczniesz szybciej chodzić, twoje ruchy będą bardziej sprężyste, a sylwetka zgrabniejsza. Zrezygnuj z tłustych dań i słodyczy, ale nie stosuj restrykcyjnej diety. Gdybyś chudła zbyt szybko, zmarszczki i bruzdy mogą się wtedy wyostrzyć.

Wprowadź do jadłospisu kolagen i fitoestrogeny

Kiedy przybywa nam lat, to ubywa kobiecych hormonów, czyli estrogenów. A mają one ogromny wpływ na wygląd. Niedobór zaburza bowiem produkcję kolagenu i elastyny. Cera i cała nasza skóra traci elastyczność, zaczynają wypadać włosy. Słabsze stają się też naczynia krwionośne, więc przybywa tzw. pajączków. Substancje podobne do tych hormonów (fitoestrogeny) zawiera soja, mleko i jogurt sojowy, tofu, pełnoziarnista mąka, orzechy. Wprowadź je do codziennego jadłospisu. Sięgaj także częściej po produkty bogate w kolagen, aby nieco wygładził zmarszczki. Jego produkcję wspomagają orzechy, ale warto także jeść galaretki owocowe i tzw. zimne nóżki, bo tam kolagenu jest najwięcej. Uważaj tylko, aby galareta z nóżek nie była tłusta.

Jedz jogurty i kiszonki

Kto chce mieć ładną cerę, musi jeść to, co sprzyja zdrowiu jelit. Bo tylko wtedy do komórek skóry dotrą wszystkie niezbędne składniki odżywcze. A jelita lubią, gdy w codziennym menu jest choć odrobina kiszonki (prawdziwej, nie z octem), jogurt naturalny z żywymi szczepami baterii lub kefir. Równie wartościowymi potrawami są chudy żurek i czerwony barszcz z ukiszonych buraków.

Unikaj żywności przetworzonej

Dodatki zawarte w żywności przetworzonej to toksyny. Nie kupuj m.in. kiełbas, konserw, sosów z torebki. Przyspieszają starzenie się skóry.

Dbaj o nawodnienie organizmu

A właściwie jeszcze ważniejsza! Bo nie można prawidłowo napoić skóry kremami nawilżającymi od zewnątrz. Trzeba je stosować, jednak picia wody nie zaniedbujmy. A tu, jak na złość, osoby starsze często nie odczuwają pragnienia... Nie ma wyjścia, musimy się zmuszać. Co dwie godziny powinniśmy wypijać szklankę jakiegoś napoju. Komu woda z butelki lub przegotowana kranówka nie smakuje, niech pije słabe napary herbaty, ziół, wodę z cytryną, lub je lekkie, rzadkie zupy z małą ilością soli. To także źródło wody.

Produkty na piękną cerę

  • Ryby. Najcenniejsze są tłuste gatunki morskie. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które uznano za substancje odmładzające, poprawiają też nawilżenie skóry! Jeśli ryby są z bezpiecznego łowiska, gdzie nie ma toksyn, to ograniczają też wpływ innych szkodliwych substancji na zdrowie i urodę.
  • Orzechy. Zawierają dużo cynku, który przeciwdziała wiotczeniu skóry i zmarszczkom, bo wspomaga produkcję kolagenu – deficytowego składnika po pięćdziesiątce. Pierwiastek ten ogranicza także powstawanie wolnych rodników tlenowych. Poza orzechami jego dobrym źródłem jest również fasola i pestki z dyni.
  • Natka pietruszki. To kopalnia wit. C. Zasługuje, abyśby ją bardziej cenili, niż do tej pory. Łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Zawiera też dużo wit. A. Pomaga oczyścić skórę z toksyn, pozbyć się obrzęków, worków pod oczami, wyprysków, plam na skórze. Poprawia jej odcień.
  • Owoce jagodowe. Są naszpikowane wieloma witaminami i antyutleniaczami. Dostarczają też dużo błonnika. Wszystkie te substancje są bezcenne dla urody. Na czele listy eliksirów piękności i młodości są jagody i borówki amerykańskie. Dbają o zdrowe jelita, które mają ogromny wpływ na cerę i zwalczają wolne rodniki.
  • Marchewka. To także źródło piękna. Korzeń marchewki jest bogaty w betakaroten (powstaje z niego witamina A), jeden z najważniejszych składników dla skóry. Poprawia jej elastyczność, pomaga w dobrym nawilżeniu, chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym i reguluje działanie gruczołów łojowych.
  • Oleje. Najwartościowsze są tłoczone na zimno, nierafinowane, bogate w antyutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kupujmy za każdym razem inny, w małej butelce, aby nie zdążył zjełczeć: lniany, dyniowy, rzepakowy, itp. Łyżka dziennie spowalnia powstawanie zmarszczek, łagodzi podrażnienia, nawilża.
  • Jogurt. Można powiedzieć, że skóra uwielbia napoje fermentowane, a jogurt (oczywiście naturalny, bez cukru) szczególnie. Dostarcza on dużo witamin z grupy B, dzięki którym skóra na łokciach i piętach staje się miękka, elastyczna, nawilżona. Bakterie probiotyczne wspomagają jelita i odnowę w komórkach.
  • Awokado. To owoc młodości, a niektórzy twierdzą też, że afrodyzjak. Zawiera sporo wartościowego tłuszczu, a w nim wit. E, która opóźnia procesy starzenia i jest jednym z przeciwutleniaczy. Poprawia strukturę skóry, a także, dzięki zawartości luteiny, zapewnia ostrość widzenia i chroni oczy przed promieniami UVA.

Surówka odmładzająca Heleny Rubinstein

Jej autorka żyła 93 lata i do końca zachowała urodę. Twierdziła, że tę surówkę trzeba jeść codziennie. Częstowała nią też klientki swoich salonów kosmetycznych.

Składniki:

  • 3-4 łyżki płatków owsianych,
  • niepełna szklanka przegotowanej wody,
  • 5 łyżek jogurtu, kefiru lub maślanki,
  • garść orzechów,
  • jabłko,
  • kilka owoców jagodowych,
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane, posiekane orzechy i miód zalewamy wieczorem wodą. Jeśli zapomnimy, to robimy to rano, ale przynajmniej na godzinę przed jedzeniem.
  2. Tuż przed spożyciem dodajemy jogurt lub inny fermentowany napój mleczny (w ostateczności mleko), starte jabłko i pozostałe owoce.

 

Czytaj więcej