Lekkie zupy z młodych warzyw i ziół – idealne na lato!
Marta Barczyńska
25.06.2023 20:17
Lekkie zupy z czerwcowych warzyw są pyszne, pełne witamin, lekkie i niskokaloryczne! Zupy szczypiorkowa, botwinkowo-kapuściana, rzodkiewkowa i szparagowa zawierają dużo kwasu foliowego oraz witamin B6 i C. Ich regularne jedzenie (2-3 razy w tygodniu) poprawi samopoczucie i nastrój. Zupy pomogą nawodnić organizm i dostarczą niezbędnych soli mineralnych. Warto je jeść nie tylko na obiad, ale i na kolację, a nawet śniadanie – miseczka doda nam z rana energii. Zupy mają jeszcze inne cenne właściwości (podajemy je przy każdym przepisie).
Zupy szczypiorkowa, botwinkowo-kapuściana, rzodkiewkowa, szparagowa, z kapusty i ze szczawiu zawierają dużo kwasu foliowego oraz witamin B6 i C. Ich regularne jedzenie (2-3 razy w tygodniu) poprawi samopoczucie i nastrój. Zupy pomogą nawodnić organizm i dostarczą niezbędnych soli mineralnych – są idealne na letnie dni. Warto je jeść nie tylko na obiad, ale i na kolację, a nawet śniadanie – miseczka doda nam z rana energii. Zupy mają jeszcze inne cenne właściwości (podajemy je przy każdym przepisie).
Lekka zupa szczypiorkowa
Składniki
4 szklanki bulionu
łyżka oleju
2 marchwie
sól
pieprz
pęczek szczypiorku
dymka
10 dag sera topionego kremowego
Przygotowanie
Smażymy posiekane szczypiorek i dymkę. Zalewamy bulionem. Dodajemy startą marchew, sól i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem kwadrans.
Rozpuszczamy w zupie serek topiony. Podajemy z jajkiem na twardo, zacierkami lub pulpetami.
Lekka zupa rzodkiewkowa
Lekka zupa rzodkiewkowa pomoże obniżyć ciśnienie, pobudzi produkcję żółci i pracę wątroby.
Składniki
2 pęczki rzodkiewek
3 ziemniaki
3 szklanki bulionu warzywnego
180 ml jogurtu
1/2 buraka
pieprz
sól
2 łyżki koperku
Przygotowanie
Ziemniaki i burak kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.
Miksujemy zupę na krem i dodajemy starte rzodkiewki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Na koniec mieszamy z jogurtem. podajemy schłodzoną
Lekka zupa z młodej kapusty i botwinki
Lekka zupa z botwinki wspomaga układ trawienny i krążenia oraz wzmacnia kości.
Składniki
1/2 główki kapusty
2 pęczki botwiny
pęczek koperku
2 l bulionu
pieprz
sól
pęczek natki
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, dodajemy 1,5 l wody i 2 szczypty soli. Gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Botwinę, koperek i natkę siekamy. Mieszamy z obgotowaną kapustą. Zalewamy bulionem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy 25 minut.
Lekka zupa szparagowa
Lekka zupa szparagowa pomoże obniżyć ciśnienie, uregulować trawienie, wzmacnia jelita i oczyszcza wątrobę z toksyn.
Składniki
pęczek szparagów
10 dag masła
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki kurkumy
4 łyżki koperku
1 l bulionu
4 ziemniaki
plaster sera feta
Przygotowanie
Smażymy pokrojone ziemniaki i czosnek. Wlewamy bulion i gotujemy 30 minut. Miksujemy na krem.
Lekka zupa z kapusty włoskiej dzięki witaminie A wzmacnia oczy, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Składniki
łyżka oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
50 dag ziemniaków
10 dag kapusty włoskiej
10 dag kiełbasy chorizo
łyżeczka papryki wędzonej
szczyptę soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie
W garnku szklimy na oliwie obrane i posiekane cebulę, czosnek i ziemniaki. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy 15 minut. Miksujemy na krem.
Do zupy dodajemy pokrojoną w cienkie paski kapustę, kiełbasę, paprykę, sól i pieprz. Gotujemy 10-15 minut (do miękkości kapusty).
Lekka zupa szczawiowa
Lekka zupa szczawiowa pomaga obniżać ciśnienie i wzmacnia florę bakteryjną jelit.
Składniki
3 garście szczawiu
cebula
2 łyżki nasion słonecznika
3 ziemniaki
marchewka
1/2 pęczka natki
1/2 pęczka koperku
olej
1/2 kostki tofu
1/2 łyżeczki soli kala namak (czarna sól himalajska, ma jajeczny smak i siarkowy zapach, kupimy w sklepach z żywnością indyjską lub kuchniach świata, 5 zł/50 dag)
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka cukru
2-3 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
Przygotowanie
Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy sól kala namak i kurkumę i podsmażamy.
Cebulę siekamy i szklimy. Dodajemy słonecznik i zalewamy 1/2 litra wody. Gotujemy przez 15 minut. Dodajemy sparzony szczaw i miksujemy.
W litrze wody gotujemy obrane i pokrojone marchew i ziemniaki. Dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiksowany szczaw. Zagotowujemy. Dodajemy posiekane natkę i koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy razem z tofu. Możemy też dodać ugotowane jajko.