Lekkie zupy z młodych warzyw i ziół – idealne na lato!
Marta Barczyńska
25.06.2023 20:17
Lekkie zupy z czerwcowych warzyw są pyszne, pełne witamin, lekkie i niskokaloryczne! Zupy szczypiorkowa, botwinkowo-kapuściana, rzodkiewkowa i szparagowa zawierają dużo kwasu foliowego oraz witamin B6 i C. Ich regularne jedzenie (2-3 razy w tygodniu) poprawi samopoczucie i nastrój. Zupy pomogą nawodnić organizm i dostarczą niezbędnych soli mineralnych. Warto je jeść nie tylko na obiad, ale i na kolację, a nawet śniadanie – miseczka doda nam z rana energii. Zupy mają jeszcze inne cenne właściwości (podajemy je przy każdym przepisie).
Zupy szczypiorkowa, botwinkowo-kapuściana, rzodkiewkowa, szparagowa, z kapusty i ze szczawiu zawierają dużo kwasu foliowego oraz witamin B6 i C. Ich regularne jedzenie (2-3 razy w tygodniu) poprawi samopoczucie i nastrój. Zupy pomogą nawodnić organizm i dostarczą niezbędnych soli mineralnych – są idealne na letnie dni. Warto je jeść nie tylko na obiad, ale i na kolację, a nawet śniadanie – miseczka doda nam z rana energii. Zupy mają jeszcze inne cenne właściwości (podajemy je przy każdym przepisie).
Lekka zupa szczypiorkowa
Zupa szczypiorkowa ma pikantny smak.123RF
Składniki
4 szklanki bulionu
łyżka oleju
2 marchwie
sól
pieprz
pęczek szczypiorku
dymka
10 dag sera topionego kremowego
Przygotowanie
Smażymy posiekane szczypiorek i dymkę. Zalewamy bulionem. Dodajemy startą marchew, sól i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem kwadrans.
Rozpuszczamy w zupie serek topiony. Podajemy z jajkiem na twardo, zacierkami lub pulpetami.
Lekka zupa rzodkiewkowa
Zupa rzodkiewkowa z jogurtem123RF
Lekka zupa rzodkiewkowa pomoże obniżyć ciśnienie, pobudzi produkcję żółci i pracę wątroby.
Składniki
2 pęczki rzodkiewek
3 ziemniaki
3 szklanki bulionu warzywnego
180 ml jogurtu
1/2 buraka
pieprz
sól
2 łyżki koperku
Przygotowanie
Ziemniaki i burak kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.
Miksujemy zupę na krem i dodajemy starte rzodkiewki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Na koniec mieszamy z jogurtem. podajemy schłodzoną
Lekka zupa z młodej kapusty i botwinki
Zupa z młodej kapusty i botwinki ma słodkawy smak.123RF
Lekka zupa z botwinki wspomaga układ trawienny i krążenia oraz wzmacnia kości.
Składniki
1/2 główki kapusty
2 pęczki botwiny
pęczek koperku
2 l bulionu
pieprz
sól
pęczek natki
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, dodajemy 1,5 l wody i 2 szczypty soli. Gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Botwinę, koperek i natkę siekamy. Mieszamy z obgotowaną kapustą. Zalewamy bulionem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy 25 minut.
Lekka zupa szparagowa
Zupa szparagowa ma kwaskowy smak.123RF
Lekka zupa szparagowa pomoże obniżyć ciśnienie, uregulować trawienie, wzmacnia jelita i oczyszcza wątrobę z toksyn.
Składniki
pęczek szparagów
10 dag masła
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki kurkumy
4 łyżki koperku
1 l bulionu
4 ziemniaki
plaster sera feta
Przygotowanie
Smażymy pokrojone ziemniaki i czosnek. Wlewamy bulion i gotujemy 30 minut. Miksujemy na krem.
Zupa z kapusty włoskiej ma delikatny smak, który podkręci dodatek ostrej kiełbasy chorizo.123RF
Lekka zupa z kapusty włoskiej dzięki witaminie A wzmacnia oczy, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Składniki
łyżka oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
50 dag ziemniaków
10 dag kapusty włoskiej
10 dag kiełbasy chorizo
łyżeczka papryki wędzonej
szczyptę soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie
W garnku szklimy na oliwie obrane i posiekane cebulę, czosnek i ziemniaki. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy 15 minut. Miksujemy na krem.
Do zupy dodajemy pokrojoną w cienkie paski kapustę, kiełbasę, paprykę, sól i pieprz. Gotujemy 10-15 minut (do miękkości kapusty).
Lekka zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa ma kwaskowy smak i warto ją jeść ze źródłem białka.123RF
Lekka zupa szczawiowa pomaga obniżać ciśnienie i wzmacnia florę bakteryjną jelit.
Składniki
3 garście szczawiu
cebula
2 łyżki nasion słonecznika
3 ziemniaki
marchewka
1/2 pęczka natki
1/2 pęczka koperku
olej
1/2 kostki tofu
1/2 łyżeczki soli kala namak (czarna sól himalajska, ma jajeczny smak i siarkowy zapach, kupimy w sklepach z żywnością indyjską lub kuchniach świata, 5 zł/50 dag)
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka cukru
2-3 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
Przygotowanie
Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy sól kala namak i kurkumę i podsmażamy.
Cebulę siekamy i szklimy. Dodajemy słonecznik i zalewamy 1/2 litra wody. Gotujemy przez 15 minut. Dodajemy sparzony szczaw i miksujemy.
W litrze wody gotujemy obrane i pokrojone marchew i ziemniaki. Dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiksowany szczaw. Zagotowujemy. Dodajemy posiekane natkę i koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy razem z tofu. Możemy też dodać ugotowane jajko.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.