Ugotowane ziemniaki można wykorzystać do wielu pysznych i zdrowych potraw.
Fot. 123RF
ABC gotowania
Najlepsze pomysły na dania z ugotowanych ziemniaków – na słodko i na słono
Marta Barczyńska
18.10.2024 16:50
Ziemniaki z obiadu, krótko odgrzewane, są dużo zdrowsze niż świeżo ugotowane. A dodatkowo można z nich zrobić wiele smacznych dań. Potrawy te podgrzewamy krótko, by nie podwyższały gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki możemy wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrwanych.
Dania z ugotowanych ziemniaków to nie tylko metoda na niemarnowanie jedzenia w duchu modnego i ekologicznego gotowania zero waste, ale także sposób, by przyrządzić zdrowe, sycące i pyszne potrawy.
Dlaczego warto wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu?
Powszechnie uważa się, że ziemniaki nie są zdrowe. Nie jest to prawda. Ziemniaki mają dużo dobrego dla serca potasu i pomagają odkwasić organizm. Są też lekkostrawne i zawierają skrobię, która stanie się zdrowa, jeśli zmienimy ją w tzw. skrobię oporną. Po zjedzeniu ugotowanych ziemniaków zwykła skrobia podniesie nam raptownie poziomu cukru. Ale jeśli ziemniaki ugotujemy dzień wcześniej i schłodzimy przez noc, zawarta w nich skrobia zmieni się w skrobię oporną. Taka skrobia nie tylko nie podnosi poziomu cukru, ale nawet go obniża po zjedzeniu kolejnego posiłku. Dlatego ziemniaki czy potrawy z nich gotujemy dzień wcześniej i chłodzimy w lodówce. Podgrzewamy krótko, by potrawy były lekko ciepłe (po przekroczeniu 55 st. skrobia oporna zmienia się na powrót w zwykłą).
Podajemy kilka przepisów na niepowtarzalne dania z ziemniaków zarówno słodkie jak placki, knedle, pączki, gofry i ciastka typu ślimaczki oraz wytrawne tj. krokieciki, kotlety, kulki ziemniaczane, frykadelki czy placek langosz.
Dania z ugotowanych ziemniaków na słodko
Ziemniaczane placuszki moskole
Placki te pochodzą z Podhala. W wersji tradycyjnej podajemy do nich masło wymieszane z przeciśniętym czosnkiem i szczyptą soli lub bryndzę wymieszaną z jogurtem i szczypiorkiem lub koperkiem. W wersji na słodko możemy podać je z serkiem waniliowym lub z pokrojonym jabłkiem pieczonym, polane miodem i posypane cynamonem, z dżemem czy syropem klonowym.
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 szklanki mąki (owsianej np. ze zmielonych płatków, żytniej lub kukurydzianej)
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki maślanki (lub zsiadłego mleka)
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy. Zagniatamy z mąką, jajkami, odrobiną soli i maślanką. Gdy ciasto będzie gładkie, chłodzimy je 30 minut w lodówce.
Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy szklanką koła.
Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 st. lub na patelni wyłożonej papierem do pieczenia, pod przykryciem. Jeśli robimy placki na patelni, przewracamy je kilka razy, by były rumiane z obu stron.
Knedelki serowe z jabłkami
To danie wywodzi się z kuchni niemieckiej. Jest popularne także w Austrii i na Bałkanach. To właśnie w Austrii ugotowano w 2016 roku największy knedel na świecie - ważył 207, 8 kg. My postaramy się zrobić dla odmiany jak najmniejsze knedelki.
Składniki:
40 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag sera białego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
sól
cukier
cynamon
2 jabłka
jogurt do polania
cukier wanilinowy lub kakao do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy razem z serem białym.
Masę ziemniaczaną zagniatamy z jajkiem, szczyptą soli i mąką. Chłodzimy 30 minut.
Z ciasta robimy wałek. Tniemy go na 16 kawałków.
Jabłka obieramy, wydrążamy. Każde jabłko kroimy na 4, a każdą ćwiartkę na pół.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy, sypiemy trochę cukru, cynamonu i zalepiamy z kawałkiem jabłka w kulkę.
Gotowe kule wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. I jeszcze przez 3 minuty.
Podajemy polane jogurtem i posypane cukrem wanilinowym lub kakao.
Nasza rada! Zamiast jabłka można użyć innych owoców - suszonych namoczonych przez noc śliwek czy moreli, a jako posypki użyć pokruszonego piernika.
Minipączusie ziemniaczane
Dzięki dodatkowi ziemniaków pączki wchłaniają mniej tłuszczu, a pozostają wilgotne i doskonałe następnego dnia. To idealna propozycja na zdrowsze pączki na tłusty czwartek.
Składniki:
30 dag ugotowanych ziemniaków
60 dag mąki pszennej
3 jajka
120 g masła
2 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
dowolna konfitura
cukier puder
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy. Masło rozpuszczamy.
Mieszamy ziemniaki z masłem, pokruszonymi drożdżami, mąką, cukrem, solą, esencją, jajkami i spirytusem. Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na kulki. Układamy je na wysmarowanym blacie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju (ale nie za bardzo, by się pączki nie spaliły). Gdy będą rumiane, odławiamy i odsączamy na papierze ręcznikowym.
Gofry ziemniaczane to dobra propozycja dla osób, która są uczulone na gluten lub w trosce o kosmki jelitowe chcą go ograniczyć w diecie (spożywanie dużej ilości glutenu upośledza kosmki jelitowe, utrudnia pasaż treści i ich trawienie, prowadząc do zaparć).
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
5 dag mąki owsianej (np. ze zmielonych płatków owsianych) albo ryżowej
5 dag mąki ziemniaczanej
sól
olej
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki miksujemy razem z jajkiem.
Do masy dodajemy mąki i szczyptę soli.
Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją olejem. Łyżką nakładamy ciasto, równo rozprowadzamy. Zamykamy gofrownicę i pieczemy kilka minut na złoty kolor. Gofry studzimy na kratce (jeśli położymy je na talerze, zaparują i zrobią się miękkie). Lekko ostudzone gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wytrawne dania z ugotowanych ziemniaków
Ziemniaczane ślimaczki
Drożdżowe zawijańce z ziemniaczanym nadzieniem to popularna przekąska kuchni indyjskiej. Nazywa się aloo (czytaj alu, po indyjsku ziemniak) patra. Ciastka podaje się posypane sezamem, często razem z jogurtem. Dodatkowo do farszu można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, strąk posiekanej papryczki chili lub 10 dag startych pieczarek. I podać z sosem chutney lub tzatziki.
Składniki:
40 dag ziemniaków
3 łyżki sezamu
3 łyżki wiórków kokosowych
łyżka startego świeżego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
masło klarowane
łyżeczka cukru
łyżka świeżych drożdży
szczypta cukru
40 dag mąki
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
dodatkowo olej
dodatkowo mąka
Przygotowanie:
Mielimy ziemniaki. Sezam i wiórki prażymy na suchej patelni.
Mieszamy ziemniaki z sezamem, wiórkami, imbirem, pół łyżeczki kurkumy, szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
W pół szklanki ciepłego mleka puszczamy drożdże, dodajemy cukier, resztę kurkumy i 20 dag mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Dodajemy resztę mąki, olej i szczyptę soli. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na pól godziny.
Na wysypanym mąką blacie wałkujemy ciasto najcieniej jak możemy na kształt prostokąta. Smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki.
Plastry układamy na wysmarowanej masłem blaszce. Posypujemy sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 st. (na złoty kolor).
Nasza rada. Możesz po upieczeniu wrzucić ciasteczka na głęboki olej i smażyć 2-3 minuty. Zyskają na smaku choć będą mniej zdrowe. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze do pieczenia.
Krokieciki z łososiem
Krokiety wywodzą się z kuchni francuskiej i są popularne w Niderlandach. Tradycyjnie robi się je z naleśników panierowanych w bułce tartej. Ale w przedwojennej Polsce popularne były także krokiety ziemniaczane, które - by nadać naszemu daniu ekskluzywniejszego i zdrowszego charakteru - możemy zrobić z łososiem.
Składniki:
60 dag ugotowanych ziemniaków
30 dag upieczonego filetu z łososia
2 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
olej
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy. Rybę siekamy drobno.
Zagniatamy masę z ziemniaków, ryby, natki, szczypiorku, koperku, szczypty gałki muszkatołowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej.
Z masy lepimy małe wałeczki. Smażymy na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z kwaśną śmietaną.
Kotleciki ziemniaczano-jajeczne
Kotlety ziemniaczane są popularne na Podkarpaciu. Podaje je się polane sosem np. pomidorowym, grzybowym, czosnkowym albo z gulaszem mięsnym oraz z surówką.
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
15 dag twarogu lub tofu
2 jajka
2 cebule
2 łyżki majeranku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta
szczypta papryki słodkiej
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Jajka obieramy. Mielimy ziemniaki, jajka i ser biały (lub tofu).
Cebule siekamy i szklimy na oleju.
Masę mieszamy z majerankiem, surowymi jajkami, cebulą i mąką. Wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy paprykę i do smaku sól oraz pieprz. Ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na kwadrans.
Lepimy kotleciki. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Kartoflanki czyli małe kuleczki ziemniaczano-serowe
Małe ziemniaczane kulki znakomicie smakują z różnego rodzaju dipami. Są podawane w wielu europejskich krajach i w USA do mięsa lub jako przekąska.
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
10 dag sera cheddar
pół czerwonej papryki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy, a ser ścieramy na tarce. Paprykę sparzamy, zdejmujemy skórkę i także ścieramy na tarce.
Zagniatamy ciasto z ziemniaków, sera, papryki, jajek, mąki i szczypty soli. Chłodzimy 30 minut.
Formujemy dłońmi zwilżonymi zimną wodą małe kuleczki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoto.
Nasza rada! Do ciasta na kulki zamiast papryki możemy dodać posiekanego suszonego pomidora, siekany koperek, szczypiorek czy natkę.
Frykadelki ziemniaczano-orzechowe
W Gruzji ziemniaki zbierane są trzy razy w roku! Dlatego kuchnia ta obfituje w potrawy z ziemniakami, także gotowanymi. Jednym z najsmaczniejszych dań z ziemniaków są kuleczki doprawione orzechami i cebulą. Podaje się je polane stopionym masłem i posypane posiekaną zieleniną. Można też zamiast masła i zieleniny podać je z pesto z bazylii, kolendry czy natki.
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
1 szklanka orzechów włoskich
2 cebule
3 łyżki oliwy rafinowanej lub oleju kokosowego
pół garści posiekanej kolendry lub natki
pół garści posiekanego koperku
sól do smaku
jajko
olej do smażenia
masło do polania
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy razem z orzechami.
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie.
Mieszamy masę ziemniaczano-orzechową z cebulą, połową posiekanej zieleniny i jajkiem.
Formujemy kulki z masy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Polewamy stopionym masłem i posypujemy resztą zieleniny.
Nasza rada! Frykadelki można podać też w wersji na zimno, jeśli nie dodamy surowego jajka. Zamiast jajka dodajemy łyżkę octu winnego lub łyżkę soku z cytryny. Nie obtaczamy ich też wtedy w bułce i nie smażymy. A po ulepieniu kulek wstawiamy je na 2-3 godziny do lodówki. Podajemy posypane zieleniną i pestkami granatu.
Placek langosz
Włosi mają swoją pizzę, a Węgrzy - langosze. Przygotowuj się je z ugotowanych ziemniaków, drożdży i mąki, a smaży na głębokim oleju. Tradycyjnie podawane były posmarowane albo samą kwaśną śmietaną, albo ze śmietaną i startym serem żółtym, albo dodatkowo jeszcze z paskami szynki. Jednak popularność langoszy sprawiła, że stały się jedzeniem typu street food, które można teraz kupić z wieloma dodatkami np. z kukurydzą, papryką, pieczarkami, ziołami, ketchupem. Langosze spotkamy też w kuchni tureckiej, gdzie nazywają się lalanga i podawane są na słodko - z miodem, orzechami, kremem czekoladowym, sosem truskawkowym, bananami, marmoladą, cukrem pudrem czy owocami.
Składniki:
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
400 ml mleka
20 dag ugotowanych ziemniaków
40 dag mąki
olej
sól
5 dag sera żółtego
5 dag szynki
3 łyżki kukurydzy
2 łyżki posiekanej natki
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mielimy ziemniaki. Ser żółty ścieramy na tarce, a szynkę kroimy w paseczki.
Drożdże mieszamy w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na kwadrans.
Zaczyn mieszamy z resztą mąki, mleka, ziemniakami, szczyptą soli i 3 łyżeczkami oleju. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę, by ciasto wyrosło.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki. Formujemy kulki i spłaszczamy je. Rozciągamy w palcach. Smażymy na złoty kolor.
Podajemy posmarowane śmietaną, posypane serem, szynką, natką i kukurydzą.