O wrzodach świadczy silny ból powyżej pępka odczuwany jako pieczenie, kłucie czy palenie. Zwykle dokucza po obfitym, ciężkostrawnym posiłku, mocnej kawie czy herbacie. Sygnalizuje je także uczucie ssania w żołądku, nasilające się w nocy, a ustępujące po posiłku. Jak dojść do siebie po ataku wrzodów i zapobiec nawrotowi bólu?
Spis treści
Lekarze uważają, że przyczyną wrzodów żołądka u 70 proc. chorych jest bakteria Helicobacter pylori. U pozostałych wrzody żołądka mogą być następstwem nadżerek. Nadżerki, które prowadzą do wrzodów, często powstają, gdy jesteśmy narażone na stres, nieregularnie jemy, przyjmujemy dużą ilość leków czy palimy papierosy. Skłonność do powstawania wrzodów może też być dziedziczna.
Jeśli testy pokażą, że przyczyną jest bakteria, lekarz przepisze antybiotyki. Jednak jeśli mamy skłonność do nadprodukcji kwasu żołądkowego, wrzody będą powracać. Można obniżyć ilość kwasu, biorąc leki (z końcówką -prazol), ale stosujemy je do 3 miesięcy i zalecana jest przerwa. Dlatego lepiej zapobiec atakom bólu z powodu wrzodów, stosując naturalne metody.
Zaostrzenie choroby wrzodowej żołądka może być spowodowane przez stres, nadmierny wysiłek fizyczny, niezdrową dietę, a także nadużywanie środków przeciwbólowych, palenie papierosów i picie alkoholu. By zmniejszyć dolegliwości trzeba zadbać o odpowiednią dietę i wypoczynek.
Jak o siebie dbać tydzień po ataku wrzodów:
W kolejnym tygodniu po ataku wrzodów:
Przez następne 3 tygodnie po ataku wrzodów:
UWAGA! Powszechnie uważa się, że mleko pomaga – ale ulga jest chwilowa. Mleko pobudza produkcję kwasu, dlatego nie jest dobrym wyborem. Jeśli przynosi ci ulgę, pij 2-3 łyki (nie więcej).
Codziennie pij zioła osłonowe oraz regenerujące żołądek. Pierwszym krokiem do powstania wrzodów są nadżerki śluzówki żołądka. Picie ziół leczy te uszkodzenia, hamuje drobne krwawienia śluzówki i zwiększa wydzielanie ochronnego śluzu. Dodatkowo reguluje pH w żołądku, zapobiegając powiększaniu się nadżerek.
Łyżka miodu dziennie poprawia ukrwienie miejsc, gdzie są wrzody, i sprzyja ich szybszej regeneracji. Działanie miodu wzmacnia anyż gwiaździsty. Imbir ułatwia gojenie ognisk zapalnych w śluzówce.
Jak przygotować i stosować?
3 gwiazdki anyżu i 2 plastry imbiru zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy, aż przestygnie. Odcedzamy. Dodajemy łyżeczkę miodu. Pijemy raz dziennie.
Flawonoidy zawarte w lukrecji pomagają zregenerować śluzówkę. Choć lukrecja jest słodka, nie podnosi poziomu cukru we krwi, więc diabetycy mogą ją stosować. Nie jest natomiast zalecana osobom z nadciśnieniem lub chorującym na serce. Arcydzięgiel reguluje produkcję kwasu żołądkowego.
Jak przygotować?
Składniki: 1 łyżka rozdrobnionego korzenia arcydzięgla litwora (3,50 zł/50 g), 1 łyżeczka korzenia lukrecji (4,00 zł/50 g. Zioła zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15 min.
Jak stosować?
Przecedzony napar pijemy raz dziennie przez 3 tygodnie. Robimy 2 tygodnie przerwy i możemy powtórzyć kurację.
Olej z owoców rokitnika syberyjskiego (30 zł/100 ml) regeneruje śluzówkę. Możemy go przygotować same.
Jak przygotować ?
Umyte owoce (od 15 zł/kg) miksujemy i przecieramy. Odciskamy sok. Pulpę rozkładamy cienko na papierze do pieczenia i zostawiamy na słońcu do wyschnięcia. Suchą mielimy i zalewamy oliwą: 2 części proszku na 3 części oliwy. Słoik zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 3 tyg. (co 2 dni potrząsamy). Przecedzamy i zostawiamy na kolejny tydzień. Znów przecedzamy. Przechowujemy w lodówce.
Jak stosować?
Pijemy 3 razy dziennie łyżeczkę oleju 30 min przed posiłkiem. Stosujemy przez co najmniej 3 tygodnie, nie dłużej niż 3 mies. Robimy 1-2 miesiące przerwy.
Połączony napar z siemienia i odwar z babki tworzą skuteczny preparat osłonowy. Zarówno nasiona lnu, jak i babka lancetowata zawierają dużo związków śluzowych, które osłonią podrażnioną wyściółkę żołądka.
Napar z siemienia lnianego
Łyżkę siemienia (6 zł/35 dag) mielimy. Zalewamy 1/2 szkl. wrzątku. Parzymy pod przykryciem 30 min, odcedzamy.
Odwar z babki lancetowatej
Łyżkę ziela (5,50 zł/50 g) zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem kwadrans, odcedzamy. Łączymy napar z siemienia z odwarem z babki. Trzymamy w lodówce.
Jak stosować?
Pijemy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie 30 min przed posiłkiem przez 7-10 dni. Robimy tydzień przerwy i powtarzamy kurację.
Z diety powinniśmy wykluczyć produkty, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, a wprowadzić takie, które go zobojętniają.
Jedz 2-3 łyżki sosu dziennie do kanapek, kasz lub mięs.
Składniki: 20 dag żurawiny suszonej (10 dag świeżej), 2 gruszki, cebula, olej, 1/2 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Żurawinę moczymy przez noc, osączamy. Gruszki i cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy. Dodajemy żurawinę, wlewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy na malutkim ogniu 20 min. Miksujemy. Dodajemy kardamon, doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Przygotowanie:
Zmiel 1 szklankę ususzonego ziela krwawnika. Zalej ją 1 szklanką wrzątku. Jeśli masz świeży krwawnik, umyj go i zmiksuj ze szklanką wrzątku. Krwawnik zmieszaj z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i namoczoną wodą (przez 10 minut) łyżeczką żelatyny. Ostudź i wstaw do lodówki.
Jeśli mamy wrzody, mogą nam dokuczać nudności. Łagodzą je ciastka z kminkiem i białym pieprzem.
Składniki: łyżka kminku (1,50 zł/20 g), łyżka pieprzu białego, 20 dag mąki, 2 żółtka, szczypta cukru, 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Kminek i pieprz mielimy. Zmielone zioła zagniatamy z resztą składników. Formujemy ciasteczka i pieczemy na papierze 15 minut w 180 st.