Wrzody żołądka – jak dojść do siebie po zaostrzeniu choroby i uniknąć nawrotu bólu
Specjalna dieta pomoże dojść do siebie po ataku wrzodów.
Fot. 123RF

Wrzody żołądka – jak dojść do siebie po zaostrzeniu choroby i uniknąć nawrotu bólu

O wrzodach świadczy silny ból powyżej pępka odczuwany jako pieczenie, kłucie czy palenie. Zwykle dokucza po obfitym, ciężkostrawnym posiłku, mocnej kawie czy herbacie. Sygnalizuje je także uczucie ssania w żołądku, nasilające się w nocy, a ustępujące po posiłku. Jak dojść do siebie po ataku wrzodów i zapobiec nawrotowi bólu?

Lekarze uważają, że przyczyną wrzodów żołądka u 70 proc. chorych jest bakteria Helicobacter pylori. U pozostałych wrzody żołądka mogą być następstwem nadżerek. Nadżerki, które prowadzą do wrzodów, często powstają, gdy jesteśmy narażone na stres, nieregularnie jemy, przyjmujemy dużą ilość leków czy palimy papierosy. Skłonność do powstawania wrzodów może też być dziedziczna. 

Jeśli testy pokażą, że przyczyną jest bakteria, lekarz przepisze antybiotyki. Jednak jeśli mamy skłonność do nadprodukcji kwasu żołądkowego, wrzody będą powracać. Można obniżyć ilość kwasu, biorąc leki (z końcówką -prazol), ale stosujemy je do 3 miesięcy i zalecana jest przerwa. Dlatego lepiej zapobiec atakom bólu z powodu wrzodów, stosując naturalne metody. 

Jak dojść do siebie po ataku wrzodów żołądka

Zaostrzenie choroby wrzodowej żołądka może być spowodowane przez stres, nadmierny wysiłek fizyczny, niezdrową dietę, a także nadużywanie środków przeciwbólowych, palenie papierosów i picie alkoholu. By zmniejszyć dolegliwości trzeba zadbać o odpowiednią dietę i wypoczynek. 

Jak o siebie dbać tydzień po ataku wrzodów:

  • Dużo odpoczywaj, leżąc na boku. Ciało powinno być lekko nachylone do przodu. 
  • Codziennie, leżąc na boku, masuj obszar wokół pępka. Najpierw zrób 30 ruchów zgodnie z ruchem wskazówek zegara, następnie 30 w stronę przeciwną.
  • Śpij na lewym boku na wysokiej poduszce – w takiej pozycji pokarm łatwiej przemieszcza się w stronę jelit i nie obciąża żołądka.
  •  Między posiłkami jedz 2-3 migdały, które zobojętniają soki żołądkowe.
  • 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkami jedz łyżkę galaretki z krwawnika, która przyspieszy gojenie się śluzówki układu pokarmowego. 

W kolejnym tygodniu po ataku wrzodów:

  • Stosuj produkty, które przywrócą właściwe pH w żołądku.
  • Rozpuść 1 łyżeczkę sody w szklance wody i wypij 30 minut po posiłku.
  • Bakteria atakuje, gdy jesteśmy osłabione. Warto wzmocnić się dietą. Jedz codziennie produkty bogate w  antyoksydanty, beta-karoten, witaminy E, C i selen, jak brukselka, marchew, papryka, jarmuż, morele – 1-2 szklanki ugotowanych lub upieczonych dziennie. Pij też dziennie 2 szklanki herbatki z czystka.
28652291_m
Marchewka wzmocni naszą odporność dzięki czemu zmniejszy się ryzyko powstawania wrzodów.
123RF

Przez następne 3 tygodnie po ataku wrzodów:

  • Stres przyczynia się do spadku odporności. Dlatego zadbaj o relaks. Pomogą codzienne spacery (wystarczy 30-40 minut).
  • Zamiast kawy i czarnej herbaty pij lekkie herbatki z rumianku lub melisy. 
  • Jedz produkty poprawiające humor, np. niedojrzałe banany, orzechy brazylijskie czy awokado. 
  • Pij codziennie na czczo po łyżce oleju cedrowego, z rokitnika, nagietka lub lnianego. Osłonią śluzówkę żołądka przed działaniem kwasów żołądkowych.
  • Żuj ziarenka jałowca. Zacznij od 3 ziaren. Zwiększaj codziennie dawkę o jedno aż dojdziesz do 9. Wtedy zacznij zmniejszać dawkę o jedno, aż dojdziesz do 3.
  • Doprawiaj dania kurkumą i szafranem, które pomagają śluzówce żołądka się wygoić.
  • Dwa razy dziennie godzinę przed posiłkiem wypij po 25 ml soku (żelu) z aloesu. Aloes zawiera włókna kolagenowe, które odbudowują śluzówkę żołądka.
 -
Sok z aloesu pomaga wygoić nadżerki i owrzodzenia.
123RF

UWAGA! Powszechnie uważa się, że mleko pomaga – ale ulga jest chwilowa. Mleko pobudza produkcję kwasu, dlatego nie jest dobrym wyborem. Jeśli przynosi ci ulgę, pij 2-3 łyki (nie więcej).

Zioła na wrzody żołądka pomogą zregenerować i ochronić śluzówkę

Codziennie pij zioła osłonowe oraz regenerujące żołądek. Pierwszym krokiem do powstania wrzodów są nadżerki śluzówki żołądka. Picie ziół leczy te uszkodzenia, hamuje drobne krwawienia śluzówki i zwiększa wydzielanie ochronnego śluzu. Dodatkowo reguluje pH w żołądku, zapobiegając powiększaniu się nadżerek.

Regenerująca herbatka miodowa 

Łyżka miodu dziennie poprawia ukrwienie miejsc, gdzie są wrzody, i sprzyja ich szybszej regeneracji. Działanie miodu wzmacnia anyż gwiaździsty. Imbir ułatwia gojenie ognisk zapalnych w śluzówce.

Jak przygotować i stosować?

3 gwiazdki anyżu i 2 plastry imbiru zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy, aż przestygnie. Odcedzamy. Dodajemy łyżeczkę miodu. Pijemy raz dziennie.

 -
Herbata z anyżem, imbirem i miodem poprawi ukrwienie i przyspieszy regenerację śluzówki żołądka. 
123RF

Lukrecja i korzeń arcydzięgla zregenerują śluzówkę

Flawonoidy zawarte w lukrecji pomagają zregenerować śluzówkę. Choć lukrecja jest słodka, nie podnosi poziomu cukru we krwi, więc diabetycy mogą ją stosować. Nie jest natomiast zalecana osobom z nadciśnieniem lub chorującym na serce. Arcydzięgiel reguluje produkcję kwasu żołądkowego.

 -
Napar z lukrecji zregeneruje śluzówkę.
123RF

 

Jak przygotować?
Składniki: 1 łyżka rozdrobnionego korzenia arcydzięgla litwora (3,50 zł/50 g), 1 łyżeczka korzenia lukrecji (4,00 zł/50 g. Zioła zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15 min. 

Jak stosować?
Przecedzony napar pijemy raz dziennie przez 3 tygodnie. Robimy 2  tygodnie przerwy i możemy powtórzyć kurację.

Olej z rokitnika syberyjskiego goi nadżerki

Olej z owoców rokitnika syberyjskiego (30 zł/100 ml) regeneruje śluzówkę. Możemy go przygotować same.

 -
Olej z rokitnika łagodzi stany zapalne.
123RF

Jak przygotować ?
Umyte owoce (od 15 zł/kg) miksujemy i przecieramy. Odciskamy sok. Pulpę rozkładamy cienko na papierze do pieczenia i zostawiamy na słońcu do wyschnięcia. Suchą mielimy i zalewamy oliwą: 2 części proszku na 3 części oliwy. Słoik zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 3 tyg. (co 2 dni potrząsamy). Przecedzamy i zostawiamy na kolejny tydzień. Znów przecedzamy. Przechowujemy w lodówce.

Jak stosować?
Pijemy 3 razy dziennie łyżeczkę oleju 30 min przed posiłkiem. Stosujemy przez co najmniej 3 tygodnie, nie dłużej niż 3 mies. Robimy 1-2 miesiące przerwy.

Mieszanka osłonowa na wrzody z siemienia lnianego i babki lancetowatej

Połączony napar z siemienia i odwar z babki tworzą skuteczny preparat osłonowy. Zarówno nasiona lnu, jak i babka lancetowata zawierają dużo związków śluzowych, które osłonią podrażnioną wyściółkę żołądka. 

Napar z siemienia lnianego
Łyżkę siemienia (6 zł/35 dag) mielimy. Zalewamy 1/2 szkl. wrzątku. Parzymy pod przykryciem 30 min, odcedzamy.
Odwar z babki lancetowatej
Łyżkę ziela (5,50 zł/50 g) zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem kwadrans, odcedzamy. Łączymy napar z siemienia z odwarem z babki. Trzymamy w lodówce.

 Jak stosować?
Pijemy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie 30 min przed posiłkiem przez 7-10 dni. Robimy tydzień przerwy i powtarzamy kurację.

10 zasad diety wrzodowej, dzięki której unikniesz nawrotu bólu

Z diety powinniśmy wykluczyć produkty, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, a wprowadzić takie, które go zobojętniają.

  1. Najlepiej by potrawy były łagodne, letnie i miały konsystencję papki. Co jeszcze jest ważne?
  2.  Jemy 5-6 razy dziennie co 3-4 godziny porcje wielkości pięści.
  3. Nie popijamy posiłków, bo to wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych i zwiększa ryzyko powstania kolejnych nadżerek. Nie pijemy też ziół, które pobudzają wydzielanie soków, np. mięty. Między posiłkami pijemy 2-3 litry niegazowanej wody oraz szklankę wody kokosowej dziennie. Woda kokosowa ma działanie antybakteryjne więc zmniejsza ryzyko rozwoju bakterii H. pylori, zwiększa też odporność i łagodzi nudności (pijemy ją co najmniej przez miesiąc).
  4. Nie jemy twardych i tłustych produktów oraz surowizny. Są ciężkostrawne. Przez to długo zalegają w żołądku i mogą naciskać na wrzody, doprowadzając do ich przebicia. Pobudzają też wydzielanie kwasu.
  5. Jemy miękkie białe bułki, serki homogenizowane, kisiele i gotowane musy owocowe, np. z jabłek, czy purée warzywne, np. z ziemniaków (łatwo je strawić). Jabłka wspomagają regenerację błony śluzowej, a ziemniaki zobojętniają kwasy żołądkowe. 
  6. Jemy jak najczęściej warzywa kapustne i jaglankę. Jaglanka działa zasadowo, obniżając kwas, a warzywa, tj. brokuły, brukselka, kapusta i kalafior mają sulforafan, który zwalcza bakterię Helicobacter pylori.
  7. Nie jemy drobnych nasion. Mak, sezam i inne małe nasiona, np. z kiwi, malin, truskawek mogą utkwić w nadżerkach błony śluzowej i powodować powiększenie się stanu zapalnego.
  8. Nie pijemy alkoholu i mleka, bo wzmagają produkcję kwasu. 
  9. Jemy więcej białka, które wiąże kwas solny. Najwięcej białka jest w twarogu, jajach, drobiu i rybach. 
  10. Nie jemy warzyw zawierających kwas szczawiowy jak rabarbar, szparagi, por i agrest.

Sos żurawinowy łagodzi objawy wrzodów żołądka

Jedz 2-3 łyżki sosu dziennie do kanapek, kasz lub mięs.

 -
Żurawina łagodzi nadżerki i wrzody żołądka.
123RF

Składniki: 20 dag żurawiny suszonej (10 dag świeżej), 2 gruszki, cebula, olej, 1/2 łyżeczki kardamonu 

Przygotowanie:
Żurawinę moczymy przez noc, osączamy. Gruszki i cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy. Dodajemy żurawinę, wlewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy na malutkim ogniu 20 min. Miksujemy. Dodajemy kardamon, doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut. 

Galaretka z krwawnika, która złagodzi wrzody

120092337_m
Krwawnik to popularna roślina łąkowa. W postaci suszonej kupisz go w aptece.
123RF

Przygotowanie:
Zmiel 1 szklankę ususzonego ziela krwawnika. Zalej ją 1 szklanką wrzątku. Jeśli masz świeży krwawnik, umyj go i zmiksuj ze szklanką wrzątku. Krwawnik zmieszaj z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i namoczoną wodą (przez 10 minut) łyżeczką żelatyny. Ostudź i wstaw do lodówki.

Ciasteczka z kminkiem i pieprzem

Jeśli mamy wrzody, mogą nam dokuczać nudności. Łagodzą je ciastka z kminkiem i białym pieprzem. 

 -
Kminek łagodzi nudności.
123RF

Składniki: łyżka kminku (1,50 zł/20 g), łyżka pieprzu białego, 20 dag mąki, 2 żółtka, szczypta cukru, 1/2  szklanki mleka

Przygotowanie:
Kminek i pieprz mielimy. Zmielone zioła zagniatamy z resztą składników. Formujemy ciasteczka i pieczemy na papierze 15 minut w 180 st. 

 

Czytaj więcej