Morwa biała od dawna jest ceniona w ziołolecznictwie ze względu na swoje liczne zdrowotne właściwości. Skutecznie działa jako terapia wspomagająca leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Obniża bowiem poziom glukozy we krwi, co potwierdzają badania naukowe. Aby wykorzystać moc morwy białej sprawdź, kiedy zbierać jej liście i owoce oraz przygotuj z nich leczniczy napar, nalewkę i konfiturę.
Spis treści
Morwa biała to jedna ciekawszych roślin rosnących w Polsce i stosowanych w ziołolecznictwie. Jej niezwykłość polega na tym, że całe drzewo ma szereg zdrowotnych właściwości, z czego każda część morwy ma inne składniki aktywne i inne działanie. Wyciągi z morwy białej mogą wspomóc leczenie cukrzycy (niezbędna jest jednak konsultacja z lekarzem) lub łagodzić insulinooporność. I to właśnie z tego roślina jest najbardziej znana i ceniona.
Choć cała roślina wykazuje lecznicze właściwości, najsilniejsze działanie mają owoce oraz liście i to właśnie one są najczęściej wykorzystywane przez zielarzy.
Liście morwy białej są bogatym źródłem flawonoidów o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwalergicznych przeciwwysiękowych i przeciwzapalnych. Udowodniono, że dzięki temu ekstrakt lub napar z liści morwy białej może zabijać bakterie gronkowca złocistego, salmonelli oraz Shigella dysenteriae. Ponadto w liściach znajduje się związek DNJ, który działa podobnie do leków przeciwcukrzycowych. Opóźnia on rozkładanie przyjmowanych w pożywieniu węglowodanów na cukry proste, co sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Dzięki temu zmniejsza się wchłanianie cukrów do organizmu. Ta właściwość jest szczególnie ważna nie tylko dla diabetyków, ale również osób walczących z nadwagą i na diecie odchudzającej, ponieważ im niższe wchłanianie węglowodanów, tym mniej kalorii odłoży się w tkance tłuszczowej. Zmniejsza też apetyt na słodycze i zapobiega napadom głodu. Liście morwy białej zawierają też spore ilości witamin z grupy B, które usprawniają działanie układu nerwowego, poprawiają nastrój i wspomagają wzrok. Ponadto liście zawierają witaminę C oraz cenne pierwiastki: wapń, forsor, magnez, żelazo oraz cynk. Liście morwy skutecznie przyczyniają się też do zmniejszenia poziomu cholesterolu i triglicerydów i w ten sposób zapobiegają miażdżycy i zawałom serca.
Z kolei owoce morwy białej zwierają pektyny, które regulują pracę jelit i wypróżnianie oraz działają ściągająco na błonę śluzową. Dzięki temu owoce morwy pomogą w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Aktywne substancje zawarte w owocach mają właściwości zmniejszające anemię i obfite krwawienia oraz oczyszczające organizm z toksyn. Ponadto suszone owoce morwy białej działają wzmacniająco i regenerująco organizm. Natomiast konfitura z jej owoców zabezpiecza komórki przed uszkodzeniami, dzięki temu opóźnia proces ich starzenia.
Lecznicze właściwości wykazują nawet kora i korzeń morwy, które skutecznie chronią trzustkę, wątrobę i nerki. Ponadto korzenie morwy dzięki swoim właściwościom są lekiem na kaszel i astmę, zawierają również antyoksydanty zapobiegające nowotworom.
Morwa biała to jedna z najskuteczniejszych roślin w leczeniu cukrzycy i insulinooporności o udowodnionym naukowo działaniu. Te właściwości posiadają przede wszystkim liście drzewa.
Najsilniejszą substancją w liściu morwy białej do właściwościach przeciwcukrzycowych są alkaloidy, a w szczególności DNJ. To właśnie on, wpływając na działanie odpowiednich enzymów trawiennych hamuje rozkład węglowodanów i cukrów złożonych do cukrów prostych, zmniejszając tym samym ich wchłanianie. Morwa obniża więc i reguluje poziom glukozy we krwi. Ponadto substancje zawarte w liściach rośliny sprawiają, że nawet po spożyciu węglowodanów, poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Zapobiega to skokom glukozy, które mogą doprowadzić do niebezpiecznej hiperglikemii.
Ponadto liście morwy białej zawierają liczne flawonoidy, z których na szczególną uwagę zasługuje kwercetyna, która działa hamująco na reduktazę aldozy. Jest to enzym warunkujący powstawanie sorbitolu z nadmiaru glukozy. Ten nadmiar z kolei powoduje u diabetyków zaburzenia funkcjonowania nerek, układu nerwowego oraz oczu. Można więc uznać, że morwa biała kompleksowo wspiera i zabezpiecza zdrowie diabetyków.
Z powodu tych licznych właściwości leczniczych morwa biała jest szczególnie polecana osobom z ryzykiem wystąpienia cukrzycy oraz tym, u których już zdiagnozowano cukrzycę typu 2.
Skuteczne działanie morwy potwierdzają liczne badania naukowe przeprowadzone na ludziach oraz zwierzętach. Analiza 13 niezależnych badań, w których uczestniczyło 436 uczestników przyjmujących morwę białą wykazała zmniejszenie stężenia glukozy we krwi po posiłku. Co ciekawe, nie stwierdzono jednak jej istotnego wpływu na poziom markerów cukrzycowych ani lipidowych. Natomiast badania przeprowadzone na szczurach z cukrzycą wykazały, że wystarczy pojedyncze doustne podanie ekstraktu z morwy białej w dawce 3,75 g na 1 kg masy ciała, aby zmniejszyć stężenie cukru we krwi. Natomiast stosowanie morwy białej długoterminowo, tj. powyżej 4 tygodni spowodowało uzyskanie prawidłowej wartości glukozy na czczo.
Morwa biała może więc wspierać leczenie farmakologiczne cukrzycy, ale nie może go zastąpić. Żadne dotychczas przeprowadzone badania nie wykazały, że naturalne preparaty na bazie morwy białej są na tyle silne i skuteczne, by móc na ich rzecz zrezygnować z leków hipoglikemizujących lub insuliny. Diabetycy powinni przed zastosowaniem produktów z morwy bezwzględnie poradzić się swojego lekarza prowadzącego. Może się bowiem okazać, że terapia wspomagająca będzie wymagać modyfikacji leczenia farmakologicznego właściwego.
W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystuje się i zbiera liście oraz owoce morwy białej. Liście pozyskuje się młode i świeże, dlatego najlepiej zbierać je w maju w bezchmurne dni. Wybieraj zielone, nieuszkodzone liście bez przebarwień i susz je w zacienionym, przewiewnym miejscu.
Owoce morwy białej zrywa się od końca lipca do połowy sierpnia. Najlepiej zrywać je prosto z drzewa, dojrzałe, bez uszkodzeń, białe lub lekko żółte (te, które opadły na ziemię, też są dobre, ale mogą mieć więcej uszkodzeń). Ze świeżych owoców zrób nalewkę lub konfiturę. Możesz też ususzyć je w suszarce do grzybów lub w piekarniku w temperaturze do 40 st.
Zbierając liście i owoce morwy unikaj drzew rosnących w miastach lub przy ruchliwych drogach. Mają więcej zanieczyszczeń i mniej leczniczych właściwości.
Liście morwy regulują metabolizm glukozy, a owoce aronii chronią trzustkę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Liście morwy zalej 2,5 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut. Przecedź, dodaj owoce aronii, przykryj i odstaw na 10 minut.
Stosowanie:
Pół godziny po posiłku wypij szklankę odwaru z zaparzonymi owocami aronii 2 razy dziennie przez 2 tyg.
Owoce morwy wraz z cynamonem obniżają poziom glukozy we krwi.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce morwy wsyp do słoja, dodaj laskę cynamonu, wlej alkohol i zamknij naczynie. Odstaw słój w ciepłe, ciemne miejsce na 2 tygodnie. Codziennie pomieszaj nastaw.
Po upływie 2 tygodni przecedź nastaw, przelej do butelek, zamknij i przechowuj w ciemnej szafce do 2 lat. Najwięcej leczniczych właściwości nalewka zachowuje do 1,5 roku.
Stosowanie:
Między posiłkami pij po 1 łyżce nalewki 2 razy dziennie przez 3 tyg.
Krótko podgrzewane owoce zmniejszają insulinooporność i hiperglikemię.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Stosowanie:
Jedz 1 łyżkę konfitury codziennie przez 2 tygodnie. Można ją dodawać do jogurtu, koktajlu lub deseru.