Krwawnik to roślina na wiele dolegliwości. Dawniej stosowany był przede wszystkim na rany i skaleczenia. Ale dziś wiadomo, że pomaga też na kłopoty trawienne, wzdęcia, niestrawność, zgagę, skurcze jelit czy zaparcia. Co więcej, ma korzystny wpływ na układ oddechowy – działa odkażająco i przeciwkaszlowo. Do tego obniża gorączkę i wzmacnia odporność. Łagodzi bóle menstruacyjne oraz migrenowe. Najwartościowszym surowcem zielarskim są rośliny zebrane na początku kwitnienia lub w jego pełni. Z krwawnika przygotowuje się lecznicze napary, nalewki, maceraty. Podajemy przepisy.
Spis treści
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) jest cenionym ziołem o udowodnionych właściwościach leczniczych. Nie bez powodu ziele krwawnika jest składnikiem niektórych leków!
Nasza rodzima nazwa zioła wskazuje na jego właściwości przeciwkrwotoczne, za które cenili krwawnik dawni zielarze. Dawniej krwawnik był stosowany jako remedium na rany bitewne oraz krwotoki wewnętrzne. Nauka potwierdza, że roślina wykazuje właściwości: przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, napotne, ściągające, rozkurczowe, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, odtruwające, pobudzające trawienie, regulujące cykl miesiączkowy i uśmierzające ból towarzyszący krwawieniom miesięcznym.
Krwawnik kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Do zdrowotnych kuracji możesz wykorzystać i kwiaty, i ziele. Odmiany krwawnika o czerwonych, intensywnie różowych i fioletowych są uprawiane jako rośliny ozdobne. Jednak do celów zielarskich w Polsce roślinę zbiera się na stanowiskach naturalnych. Krwawnik lubi miejsca słoneczne, do prawidłowego wzrostu potrzebuje żyznej, próchniczej gleby. Można go znaleźć na skrajach lasów, suchych łąkach i pastwiskach. Wiosną najpierw tworzy rozetę pierzastych liści, z której następnie wyrasta ulistniona łodyga.
Do celów zielarskich ucinamy kwitnące szczyty łodyg, około 10 cm nad ziemią. Jednak świeże, młode listki możemy wykorzystać jako dodatek do sałatek lub chleba z masłem. W dawnej Polsce młode liście krwawnika zjadano na wiosnę dla wzmocnienia organizmu. Po wysuszeniu listki zyskują korzenny, gorzkawy smak i są ciekawą przyprawą do zup.
Ważne jednak, by pamiętać, że pomimo jego korzyści, krwawnik może również wywołać skutki uboczne, takie jak reakcje alergiczne u niektórych osób. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem, zanim zacznie się regularnie stosować jakiekolwiek naturalne kuracje czy suplementy z krwawnikiem.
Krwawnik stymuluje pracę przewodu pokarmowego, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, dróg żółciowych i moczowych oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Lecznicze właściwości krwawnika można wykorzystać przygotowując naturalne domowe kuracje. Wybór mamy bardzo szeroki: na dolegliwości trawienne pomaga napar, herbatka, nalewki, winko, macerat, ziołomiód i galaretka. Jak je zrobić i stosować?
2 łyżki żelatyny spożywczej rozpuść w 1/4 l wrzącej wody. Dodaj 6 łyżek zmielonego na proszek ziela krwawnika (50 g/3,50 zł) i gotuj przez 2-3 minuty. Dolej szklankę soku z owoców czarnego bzu (może być też sok malinowy) i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Przelej do małych słoiczków, zapasteryzuj. Stosuj codziennie na czczo po 1 łyżce przez 2 tygodnie.
Wymieszaj po łyżce: ziela krwawnika, zmielonego siemienia lnianego, kwiatu rumianku. 2 łyżeczki mieszanki zalej szklanką wrzątku. Odstaw na 10 minut do zaparzenia, a potem przecedź. Pij 3-5 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Wymieszaj: 100 g rumianku i po 50 g: ziela krwawnika, dziurawca, korzenia prawoślazu, liścia mięty, owocu anyżku. Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem ok. 30 minut. Pij rano i wieczorem.
Świeżo zebrane ziele krwawnika zblenduj. Po przecedzeniu zalej 96-proc. spirytusem w proporcji 4:1. Pij 3 razy dziennie po łyżeczce do herbaty.
Z baldachów możesz zrobić nalewkę przeciwbólową do stosowania zewnętrznego. Kwiaty umieść w słoiku i zalej żytnią wódką – 2 cm powyżej surowca. Odstaw na 4 tygodnie. Nalewkę przecedź, przelej do ciemnej butelki. Wcieraj w przypadku bólu korzonków, kręgosłupa i w zwyrodnieniach stawów.
100-120 g kwiatów krwawnika utrzyj w dużym słoju, dodając 6 szklanek białego wytrawnego wina. Miksturę pozostaw na 4 tygodnie w zacienionym miejscu. Po tym czasie odcedź. Pij przy skurczach żołądkowych i wzdęciach.
1/2 szklanki zmielonego ziela zalej 1 szklanką przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Odstaw na minimum 8 godzin. Przecedź. Pij przez 3-5 dni 2 razy dziennie po 100 ml jako środek wzmacniający.
1 łyżeczkę zmielonych listków krwawnika zalej 1 łyżeczką wódki. Dodaj 1 łyżkę miodu spadziowego. Zażywaj raz dziennie po 1 łyżce dla poprawy trawienia i odporności. Jeśli jesteś przeziębiona, masz grypę, kaszlesz – jedz po łyżce ziołomiodu 3 razy dziennie.
Krwawnik to zioło, które skutecznie złagodzi kobiece dolegliwości:
Przepis na napar z krwawnika: 1 łyżkę suszonego kwiatostanu krwawnika zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na ok. 10-15 min. Po tym czasie napar odcedzić przez sito lub gazę.
Stosowanie: Pić 1 raz dziennie po posiłku, kilka dni przed spodziewaną miesiączką.
Uwaga! Nieregularne cykle miesiączkowe mogą mieć różne przyczyny, a niekiedy być objawem poważnych chorób. Dlatego w przypadku pojawienia się nieregularnych miesiączek zawsze należy skonsultować się z lekarzem, by poznać przyczynę problemu i rozpocząć ewentualne leczenie.
Fitoestrogeny zawarte w krwawniku imitują kobiece hormony. Dzięki temu łagodzą bolesne skurcze macicy i piersi, działają odprężająco i zapobiegają wahaniom nastroju.
Przepis: 1 szklanka świeżego ziela krwawnika wraz z kwiatami, 5 szklanek wytrawnego białego wina. Krwawnik opłucz, osusz, drobno pokrój i przesyp do słoja. Wlej wino, zamknij naczynie i odstaw w ciepłe, jasne miejsce na miesiąc. Co 2-3 dni pomieszaj nastaw. Po miesiącu przecedź nalewkę, wlej do butelek, zamknij i przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Jak stosować: Pij po 1 łyżce nalewki 2 razy dziennie między posiłkami przez 3 tygodnie. Po 2 tygodniach przerwy możesz kurację powtórzyć.
Napar z krwawnika oczyszcza organizm i działa moczopędnie.
Składniki: 5 łyżek krwawnika 5 łyżek glistnika 5 łyżek kwiatów mniszka lekarskiego (wszystkie zioła kupisz za ok. 3 zł/50 g) Jak przygotować: zioła starannie wymieszaj, następnie łyżkę mieszanki zalej szklanką gorącej wody. Przykryj spodkiem, odstaw na kwadrans do zaparzenia.
Jak stosować: pij po 1/2 szklanki naparu 4 razy dziennie przez tydzień. Ziele krwawnika można stosować też w gorączce, przeziębieniu i problemach jelitowych. Napar z łyżeczki ziela pij przy tych dolegliwościach do 3 razy dziennie.
Naturalny olejek krwawnikowy można kupić w sklepach zielarskich. Pozyskuje się go poprzez destylacje zioła parą wodną. Olejek krwawnikowy działa rozkurczowo i przeciwkolkowo. Jednak na uwagę przede wszystkim zasługują jego właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Można nim smarować trudno gojące się rany, wypryski, wrzody i liszaje. Jest składnikiem kremów do cery tłustej, trądzikowej i naczynkowej, zmniejsza zaczerwienienia skóry twarzy i spłyca zmarszczki. Olejek krwawnikowy znajduje się też w składzie płynów do demakijażu i szamponów.
Właściwości krwawnika hamujące krwawienie miały ocalić życie wielu rannym w bitwie pod Troją. Według mitologii greckiej, w czasie wojen trojańskich Zeus miał nakazać centaurowi Chironowi, biegłemu w sekretach zielarstwa, by nauczył Achillesa swych tajemnic. Chiron pokazał bohaterowi, jak opatrywać rany za pomocą krwawnika. Dzięki tej wiedzy wielu rannych Greków powróciło do zdrowia. Krwawnik zaś został nazwany „zielem Achillesa”. Ślad tego mitu pozostał w używanej dotąd łacińskiej nazwie zioła – Achillea millefolium.
Krwawnikowi przypisuje się także właściwości ponadnaturalne. Na położonych na Atlantyku brytyjskich wyspach Hebrydach istnieje przesąd, że przyłożenie ziela krwawnika do oka pozwala na zobaczenie przyszłości lub odległych miejsc. Z kolei suszonych łodyg krwawnika w Chinach używa się do wróżenia.
W Polsce krwawnik tradycyjnie jest noszony do kościoła na Święto Matki Boskiej Zielnej. Suszony poświęcony bukiet miał chronić gospodarstwo przed nieszczęściami i uderzeniem pioruna.