Koktajle z bananem są pyszne, ale czy tak zdrowe, jak się wydaje? Naukowcy zwracają uwagę na jedną rzecz
Fot. AdobeStock

Koktajle z bananem są pyszne, ale czy tak zdrowe, jak się wydaje? Naukowcy zwracają uwagę na jedną rzecz

Dodajesz banana do koktajlu? To pyszna opcja, jednak wcale nie najzdrowsza! Banany zawierają bowiem składnik, który znacznie obniża wartość odżywczą owocowego smoothie. Dlaczego tak się dzieje i co zrobić, by koktajle z bananami były zdrowsze? Poznaj wyniki najnowszych badań.

Uwielbiasz owocowe smoothie? Nic dziwnego! Smakuje wyśmienicie, a poza tym to doskonały sposób, by dostarczyć organizmowi nawet trzy porcje owoców. Porcja to filiżanka (garść) drobnych lub pokrojonych owoców lub jeden średni owoc. Codziennie powinniśmy zjadać 1-2 porcje owoców, zatem owocowe smoothie to samo zdrowie. Poza tym koktajl to również szklanka płynu, a dobre nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. Cóż więc jest złego w dorzuceniu do koktajlu kawałka banana? Dowiedz się, dlaczego według badań koktajle z bananem są mniej zdrowe niż koktajle bez bananów. Podpowiadamy też, w jaki sposób zwiększyć wartości odżywcze bananowego smoothie.

Koktajle z bananem – czy są zdrowe?

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, we współpracy z Uniwersytetem w Reading postanowili sprawdzić, czy koktajle z bananem są zdrowe. Chcieli dowiedzieć się, czy obecna w bananach w dużej ilości oksydaza polifenolowa ma wpływ na wartość odżywczą koktajlu, a konkretnie na zawartość dobroczynnych polifenoli.

Zawarta w bananach oksydaza polifenolowa powoduje zjawisko nazywane brązowieniem enzymatycznym. Zachodzi ono pod wpływem uszkodzenia mechanicznego, np. krojenia w owocach (morelach, gruszkach, bananach, winogronach) i warzywach (ziemniakach, pieczarkach, sałacie). Powoduje, że owoce czy warzywa nieładnie wyglądają, są brązowe, a nawet czarne. Ale to nie wszystko. Szacuje się, że pod wpływem oksydazy polifenolowej owoce i warzywa mogą stracić aż 50 proc. swoich wartości odżywczych!

Koktajle z bananem a flawonole 

Banany, podobnie jak inne owoce, zawierają substancje roślinne znane jako flawonole. Są one wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Wspomniane badania przeprowadzone w USA miały na celu sprawdzenie, jaka jest biodostępność (czyli w jakim stopniu organizm je wykorzystuje z pożytkiem dla siebie) flawonoli z koktajli owocowych, w których znajdował się owoc bogaty w oksydazę polifenolową, czyli banan. 

Według badań koktajle bananowe obniżają zawartość flawonoli w organizmie

Przygotowywania koktajli owocowych z dodatkiem banana może wpłynąć na zmniejszenie ogólnej zawartości polifenoli w napoju, zwłaszcza jeśli koktajl jest przechowywany przez pewien czas przed spożyciem. Oksydacja polifenoli nie tylko zmniejsza ich stężenie, ale również może wpływać na kolor, smak i wartość odżywczą produktu.

Potwierdzają to wyniki badań. Naukowcy z Uniwersytet Kalifornijskiego poprosili uczestników badania o wypicie dwóch różnych koktajli. W jednym znajdował się banan o wysokiej aktywności oksydazy polifenolowej, drugi składał się z mieszanych owoców jagodowych zawierających oksydazę polifenolową o niskiej aktywności. Grupa kontrolna przyjmowała kapsułkę z flawonolem. Zespół naukowców pobrał próbki krwi i moczu od badanych osób, aby określić ilość związków flawonoli w organizmie.

Osoby pijące smoothie bananowe miały w organizmie o 84 procent mniej korzystnych flawonoli niż osoby z grupy kontrolnej (zażywającej suplementy). Uczestnicy badania pijący koktajl bez dodatku banana mieli natomiast we krwi podobną ilość flawonoli jak osoby z grupy przyjmującej suplement. Naukowcy byli zaskoczeni tym, jak szybko i jak bardzo jeden banan zmniejszył zawartość flawonoli w koktajlach, a tym samym w organizmie. 

Mieszane owoce (bez banana) nie miały zatem znaczącego wpływu na absorpcję flawanoli. Oznacza to, że obecność owoców o niskiej aktywności oksydazy polifenolowej, takich jak jagody, nie zakłóciła w znaczący sposób przyswajania tych korzystnych związków przez organizm. Tym samym, konsumpcja koktajli owocowych bez dodatku bananów może być skutecznym sposobem na zwiększenie spożycia flawanolów, które wspierają zdrowie serca i funkcje poznawcze​​​​.

To oznacza, że wybór składników w koktajlach owocowych ma znaczenie dla maksymalizacji korzyści zdrowotnych, szczególnie jeśli chodzi o biodostępność flawanolów i innych związków bioaktywnych.

Koktajle z bananem - jak je przygotować, by były zdrowsze

Na szczęście niekorzystny wpływ oksydazy polifenolowej można w łatwy sposób zahamować. Wystarczy dodać owoce o wysokiej zawartości witaminy C, która hamuje działanie oksydazy polifenolowej. Tak samo działa mrożenie. 
Do smoothie bananowego dodaj cytrusy albo zrób koktajl z mrożonego banana. Wyjątkowo dużo cennych flawonów zawierają zielone warzywa liściaste. Są one też źródłem witaminy C i kwasów. Dodanie ich do smoothie bananowego zahamuje działanie enzymu, dostarczy porcji flawonów i zapewni niepowtarzalny smak.

 

Czytaj więcej