Kiszone rydze. Najlepszy przepis na pyszny góralski rarytas
Kiszone rydze to przepis z kuchni regionalnej.
Fot. 123RF

Kiszone rydze. Najlepszy przepis na pyszny góralski rarytas

Rydze są pyszne w każdej postaci – również kiszone. Dodają charakteru i wyrazistości potrawie, głównie ze względu na wyjątkowy smak i aromat. Są też zdrowe. Przygotowaliśmy dla Was przepis z regionalnej kuchni góralskiej na najlepsze kiszone rydze.

Kiszone rydze były niegdyś bardzo rozpowszechnione w kuchni góralskiej. To nie lada rarytas. Na nich gotowano świąteczny żur. Z kiszonych rydzów przygotowujemy też sosy czy farsze, będą też doskonałym dodatkiem do dania głównego i sprawdzą się jako przekąska.

Jakie właściwości zdrowotne mają rydze i jak je ukisić?

110262480_m
Rydze zwierają mnóstwo witamin.
123RF

Dlaczego warto jeść rydze?

Rydze cieszą się dużą popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak. Sezon na te grzyby trwa od lata do jesieni. Rosną w lasach iglastych w dobrze nasłonecznionych miejscach.

Rydze zwierają mnóstwo witamin, m.in. witaminy z grypy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminę D, która wzmacnia kości i odporność. W rydzach znajdziemy też żelazo czy potas.  Rydze są również źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego polecane są osobom na diecie wegańskiej. Do tego są niskokaloryczne, co jest dobrą wiadomością dla dbających o linię.

Przepis na kiszone rydze

58139484_m
Kiszone rydze.
123RF

Składniki

  • rydze
  • woda
  • cebula
  • sól i cukier
  • liście laurowe
  • sok z kiszonych ogórków lub zsiadłe mleko

Przygotowanie

Dokładnie oczyść rydze (mogą być też inne grzyby, np. podgrzybki). Odetnij trzonki, kapelusze opłucz. Obgotuj 2–3 minuty w posolonej wodzie. Odcedź, ostudź. Do kamionkowego naczynia lub słoika włóż na dno plasterki cebuli. Na nich umieść rydzowe kapelusze blaszkami do góry. Posyp odrobiną (2–3 szczypty) soli kamiennej i szczyptą cukru, dodaj liść laurowy. W ten sposób kolejnymi warstwami wypełnij naczynie. Ostatnią warstwą powinna być cebula. Dodaj 3 łyżeczki soku z kiszonych ogórków lub skrop roztrzepanym zsiadłym mlekiem. Obciąż i tak trzymaj 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie grzyby przełóż do słoików. Pasteryzuj 10 minut.

 

Czytaj więcej