Jesienne pasty na kanapki. Pyszne propozycje także dla wegan i wegetarian
Kanapki z pyszną pastą z dyni i suszonych pomidorów.
Fot. 123RF

Jesienne pasty na kanapki. Pyszne propozycje także dla wegan i wegetarian

Pasty kanapkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza jesienią, gdy spada nam naturalna odporność i czujemy się osłabione. Dostarczą nam siły i energii.

Pasty z warzyw oprócz bogactwa witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawierają też dużo błonnika. Wspomaga on pracę jelit, a przy okazji syci na długo. Domowe pasty mają mało cukru i w przeciwieństwie do kupnych nie zawierają konserwantów oraz sztucznych barwników. Są zdrowsze i tańsze, a zrobimy je naprawdę łatwo i szybko. 

Co zrobić, żeby pasty do chleba nie były za rzadkie?

Jeśli pasta kanakowa wyjdzie za rzadka, możemy ją zagęścić, dodając trochę bułki tartej, zmielonych pestek dyni czy słonecznika, sera białego, płatków z kaszy jaglanej, ugotowane na twardo jajko lub ugotowany ryż.

Każdą z tych past przed podaniem warto posypać świeżą natką – podkreśli ona smak i będzie to też dodatkowa porcja witaminy C.

Pasta z jabłek i bakłażana

128474222_m
Pasta z jabłek i bakłażana.
123RF

Bakłażany i jabłka zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit. Jest to ważne w okresie jesiennym, gdy organizm jest osłabiony, bo to m.in. jelita odpowiadają za jego odporność. Dodatkowo pasta ta jest szczególnie polecana w dojrzałym wieku, bo w skórce bakłażana znajduje się nasunina, a w skórce jabłka – flawonoidy. Działają one antyutleniająco i przeciwnowotworowo, opóźniając starzenie się komórek.

Składniki

  • 2 bakłażany (50-60 dag)
  • 2 duże jabłka 
  • 1/2 cytryny 
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • łyżka natki

Przygotowanie

  1. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Bakłażany myjemy, kroimy na pół. Jabłka i bakłażany zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 st. – jabłka przez 30 minut, a bakłażany przez 50 minut. 
  2. Wyciskamy sok z cytryny, a przez praskę przeciskamy obrany czosnek. Po upieczeniu studzimy jabłka i bakłażany, a następnie miksujemy je razem ze skórką, dodając sok z cytryny, czosnek i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.

Pasta z dyni i suszonych pomidorów

168141806_m
Kanapki z pastą z dyni i suszonych pomidorów
123RF

Pasta  z dyni i suszonych pomidorów ma dużo potasu, magnezu i witaminy z grupy B. Poprawia nastrój i wzmacnia pracę systemu nerwowego, przeciwdziałając m.in. skurczom. Ma też dużo wit. C, która podnosi odporność, działające antystarzeniowo i antynowotworowo przeciwutleniacze – beta-karoten i likopen – oraz zapobiegający zaparciom błonnik.

Składniki

  • 1 kg dyni hokkaido
  • olej 
  • 1 cebula 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • szczypta chili 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego (lub tyle samo soku z cytryny) 
  • 5 suszonych pomidorów
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Umytą dynię kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki, a kawałki ze skórką smarujemy olejem. Pieczemy godzinę w 180 st. Studzimy. Podsmażamy na oleju posiekane cebulę i czosnek z natką i chili. '=
  2. Miksujemy z dynią (ze skórką) i resztą składników.

Pasta z czerwonej fasoli i gruszek

151793377_m
Pasta z czerwonej fasoli i gruszek.
123RF

Fasola zawiera dużo białka, które dodaje energii. W połączeniu z gruszkami poprawia pracę mózgu (zawiera lecytynę, a gruszki – bor). Oba składniki pasty mają sporo błonnika i antyoksydantów.

Składniki

  • 50 dag ugotowanej czerwonej fasoli 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 gruszki 
  • 3 jagody jałowca 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Smażymy obrane i pokrojone czosnek, cebulę i gruszki. Dodajemy resztą składników.
  2. Smażymy jeszcze 5 minut, studzimy i miksujemy.

Pasta z kurek i pora

109011946_m
Kanapki z pastą z kurek i pora.
123RF

Kurki są źródłem antyoksydantów i witaminę D, na której niedobór często cierpimy jesienią. Por zaś podnosi odporność i działa przeciwmiażdżycowo.

Składniki

  • 30 dag kurek 
  • cebula
  • por 
  • łyżka masła 
  • łyżka ricotty 
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

  1. Por siekamy, posypujemy solą i cukrem, odstawiamy na kwadrans. Odciskamy i płuczemy na sicie. Cebulę siekamy i podsmażamy razem z kurkami (aż puszczą i wchłoną sok). Miksujemy.
  2. Mieszamy z porem i ricottą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pasta z papryki i orzechów włoskich

48290082_m
Pasta z papryki i orzechów włoskich
123RF

Pasta z papryki i orzechów włoskich jest bogata w związki antyoksydacyjne, które działają przeciwmiażdżycowo. Są to witaminy E, C i beta-karoten z papryki oraz witamina E i selen z orzechów.

Składniki

  • 3 papryki czerwone 
  • 2 garście orzechów włoskich 
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka miodu 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki pieczemy w całości 30 min w 180 st. Gorące wkładamy do foliowych torebek na 15 min, (dzięki temu łatwo będzie je obrać ze skórki), usuwamy też gniazda nasienne.
  2. Miksujemy orzechy. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku.

 

Czytaj więcej