Jaka kapusta jest najzdrowsza: biała, czerwona czy włoska? Poznaj właściwości każdej z nich
Każdy rodzaj kapusty: biała, czerwona i włoska, ma nieco inne właściwości zdrowotne
Fot. 123rf.com

Jaka kapusta jest najzdrowsza: biała, czerwona czy włoska? Poznaj właściwości każdej z nich

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw i bardzo często gości na naszych stołach w różnej wersji. Ale czy kapusta jest zdrowa i warto ją jeść? Być może nie wiesz, że każdy rodzaj kapusty ma nieco inny wpływ na zdrowie i organizm. Poznaj właściwości zdrowotne białej, czerwonej i włoskiej kapusty oraz wypróbuj przykładowe przepisy. 

Kapusta to królowa warzyw. Ma tyle zalet, że trudno wymienić wszystkie. A teraz, jesienią, jest najsmaczniejsza. Ze względu na duże bogactwo substancji odżywczych jest warzywem po prostu nieocenionym dla zdrowia i to niezależnie od odmiany.

Czy kapusta jest zdrowa? Właściwości zdrowotne

Ma działanie oczyszczające, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, moczopędne, antyseptyczne, gojące, przeciwwrzodowe, tonizujące, regenerujące organizm. Wspomaga pamięć i wzmacnia odporność. Działa także przeciwnowotworowo.

Po kapustę nie powinny jednak sięgać osoby cierpiące na nadkwasowość żołądka, zapalenie trzustki, alergie. Przeciwwskazaniem do częstego jedzenia kapusty są też choroby tarczycy.

Najpopularniejsze odmiany kapusty to biała, czerwona i włoska. Co ciekawe, ich właściwości nieco się różnią.

Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty

To niewątpliwa liderka. Zawiera 2 razy więcej kwasu askorbinowego niż biała, a ten nie tylko wspiera układ odpornościowy, lecz również poprawia wygląd skóry.

Jest bogata w potas, dlatego powinny ją często jeść osoby z chorobami serca. Dodatkowo stanowi ona wyjątkowo bogate źródło witaminy K, która jest niezbędnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Wit. K potrzebujemy również, by na długo zachować mocne kości i zdrowe zęby.

Właściwości zdrowotne kapusty włoskiej

Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga układ krwionośny i chroni przed anemią. Zaleca się go zwłaszcza kobietom po 60 r.ż. i kobietom w ciąży.

Kapusta włoska jest też cennym źródłem magnezu, który wspiera procesy poznawcze, poprawia zdolność koncentracji, a także ułatwia zapamiętywanie.

Właściwości zdrowotne białej kapusty

Ze względu na bogactwo witamin i niską kaloryczność jest składnikiem większości diet odchudzających, poprawia perystaltykę jelit.

Kto walczy z wrzodami żołądka powinien pić pół szklanki świeżego soku z białej kapusty 2-3 razy dziennie przed posiłkami przez 3 tygodnie. Sok wspomaga także pracę wątroby, nerek i woreczka żółciowego.

Gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 8 sparzonych liści czerwonej kapusty
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • olej
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 szklanki bulionu
  • sól,
  • pieprz,
  • cynamon,
  • curry

Przygotowanie:

  1. Marchewkę z cebulą uduś na oleju. Wymieszaj z ryżem i posiekanymi, uprażonymi orzechami, przypraw.
  2. W liście kapusty zawijaj farsz. Gołąbki obsmaż na oleju. Ułóż w rondlu. Zalej bulionem.
  3. Duś 30 minut.

Muffinki z włoskiej kapusty

Składniki:

  • po 10 dag kapusty włoskiej, szynki, mąki kukurydzianej 
  • 12 dag jogurtu naturalnego 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżka parmezanu
  • cebula
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

Na oleju uduś cebulę z kapustą i szynką. Wymieszaj z resztą składników. Przypraw. Umieść w foremkach. Piecz 25 min w temp. 180 st.

Placki z białej kapusty

Składniki:

  • 1/3 główki kapusty 
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mielony kminek

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, obgotuj w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź. Posiekaną cebulę uduś na oleju.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj 1,5 szklanki wody, mąkę, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zblenduj. Do ciasta wsyp kapustę i cebulę, wymieszaj. Przypraw kminkiem.
  3. Porcje ciasta układaj na oleju formując placki. Smaż je na złoty kolor.

 

 

Czytaj więcej