Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw i bardzo często gości na naszych stołach w różnej wersji. Ale czy kapusta jest zdrowa i warto ją jeść? Być może nie wiesz, że każdy rodzaj kapusty ma nieco inny wpływ na zdrowie i organizm. Poznaj właściwości zdrowotne białej, czerwonej i włoskiej kapusty oraz wypróbuj przykładowe przepisy.
Spis treści
Kapusta to królowa warzyw. Ma tyle zalet, że trudno wymienić wszystkie. A teraz, jesienią, jest najsmaczniejsza. Ze względu na duże bogactwo substancji odżywczych jest warzywem po prostu nieocenionym dla zdrowia i to niezależnie od odmiany.
Ma działanie oczyszczające, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, moczopędne, antyseptyczne, gojące, przeciwwrzodowe, tonizujące, regenerujące organizm. Wspomaga pamięć i wzmacnia odporność. Działa także przeciwnowotworowo.
Po kapustę nie powinny jednak sięgać osoby cierpiące na nadkwasowość żołądka, zapalenie trzustki, alergie. Przeciwwskazaniem do częstego jedzenia kapusty są też choroby tarczycy.
Najpopularniejsze odmiany kapusty to biała, czerwona i włoska. Co ciekawe, ich właściwości nieco się różnią.
To niewątpliwa liderka. Zawiera 2 razy więcej kwasu askorbinowego niż biała, a ten nie tylko wspiera układ odpornościowy, lecz również poprawia wygląd skóry.
Jest bogata w potas, dlatego powinny ją często jeść osoby z chorobami serca. Dodatkowo stanowi ona wyjątkowo bogate źródło witaminy K, która jest niezbędnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Wit. K potrzebujemy również, by na długo zachować mocne kości i zdrowe zęby.
Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga układ krwionośny i chroni przed anemią. Zaleca się go zwłaszcza kobietom po 60 r.ż. i kobietom w ciąży.
Kapusta włoska jest też cennym źródłem magnezu, który wspiera procesy poznawcze, poprawia zdolność koncentracji, a także ułatwia zapamiętywanie.
Ze względu na bogactwo witamin i niską kaloryczność jest składnikiem większości diet odchudzających, poprawia perystaltykę jelit.
Kto walczy z wrzodami żołądka powinien pić pół szklanki świeżego soku z białej kapusty 2-3 razy dziennie przed posiłkami przez 3 tygodnie. Sok wspomaga także pracę wątroby, nerek i woreczka żółciowego.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Na oleju uduś cebulę z kapustą i szynką. Wymieszaj z resztą składników. Przypraw. Umieść w foremkach. Piecz 25 min w temp. 180 st.
Składniki:
Przygotowanie: