Jak złagodzić objawy jelita drażliwego? Pomoże chmiel, melisa i sok z cytryny
10.05.2021 11:53
Zespół jelita drażliwego może przybrać postać zaparciową lub biegunkową. Wśród najczęstszych przyczyn choroby wymienia się stres, predyspozycje genetyczne i częste stosowanie antybiotyków. Na szczęście możesz złagodzić uciążliwe objawy domowymi sposobami. Oto najskuteczniejsze terapie!
Nawracające bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia mogą wskazywać na zespół jelita drażliwego. Przyczyną schorzenia jest nadpobudliwość jelita grubego, którą powoduje stres, infekcje jelitowe, uwarunkowania genetyczne, częste stosowanie leków np. antybiotyków oraz dieta uboga w błonnik.
Objawy jelita drażliwego
Choroba (zwykle przewlekła) przebiega w postaci biegunkowej lub zaparciowej, niekiedy mieszanej, a po niej następuje faza wyciszenia objawów. Kuracje ziołowe trzeba dostosować do rodzaju objawów i stosować nie częściej niż raz na 2 miesiące. Warto też do posiłków wprowadzić na stałe zioła i przyprawy, które ograniczą częstość występowania objawów.
Jakie zioła pomogą na zaparcia?
Jeśli często dokuczają Ci zaparcia, wybierz kurację z bluszczykiem lub babką płesznik.
Bluszczyk kurdybanek
1 łyżkę ziela bluszczyk kurdybanek (25 g/3,20 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut.
Przecedź.
Między posiłkami pij po 1 szklance ciepłego naparu 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.
Babka płesznik
2 łyżeczki nasion babki płesznik (1 kg/17,50 zł) zalej szklanką przegotowanej, wystudzonej wody i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Następnie wymieszaj i wypij wraz z ziarnami.
Dla lepszego efektu popij jeszcze połową szklanki ciepłej wody.
Stosuj 20 minut przed posiłkiem 2 razy dziennie przez 7-9 dni.
Objawy biegunkowej postaci zespołu jelita drażliwego, złagodzi kurację z chmielu i melisy lub kobylaka. Dodatkowo jedz jagody.
Chmiel i melisa
15 g liści melisy (50 g/3,30 zł)
10 g szyszek chmielu (25 g/3,90 zł)
Przygotowanie:
Zioła rozdrobnij, zmieszaj i przechowuj w zamkniętym naczyniu w ciemnej szafce do 2 miesięcy.
1 łyżkę mieszanki zalej szklanką gorącej wody, przykryj spodeczkiem i odstaw na 20 minut.
Przecedź i pij po 1 szklance ciepłego napary 2 razy dziennie przez 9 dni.
Korzeń kobylaka
1 łyżkę korzenia kobylaka (100 g/7,60 zł) wsyp do rondelka, wlej 1,5 szklanki letniej wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Ściągnij naczynie z gazu, przykryj i odstaw na pół godziny.
Po tym czasie przecedź.
Między posiłkami pij po 1/2 szklanki ciepłego odwaru 2 razy dziennie przez 7-8 dni.
Owoce borówki czernicy (jagody) 1 łyżeczkę suszonych owoców borówki czernicy (50 g/12,30 zł) dodaj do jogurtu lub twarożku i jedz 2 razy dziennie przez tydzień.
Zioła, które uspokoją jelita
Wprowadź je na stałe do posiłków. Działają uspokajająco na jelita zarówno w postaci biegunkowej jak i zaparciowej.
Zioła i przyprawy
1/4 łyżeczki ziaren kminku (12 g/2,40 zł)
1/4 łyżeczka kurkumy (100 g/9,50 zł)
1/4 łyżeczki kory cynamonu (12 g/2,40 zł)
2-3 ziarna ziela angielskiego (10 g/1,80 zł)
2-3 liście laurowe (10 g/1,80 zł)
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1/4 laski wanilii (1 szt/9,90 zł)
1 łyżka natki kolendry (25 g/4,50 zł)
1/4 łyżeczki cząbra (12 g/4,20 zł)
Jak stosować? Codziennie używaj przynajmniej 3 wybranych ziół i przypraw. Możesz je dowolnie łączyć. Używaj ich nie tylko, gdy objawy są nasilone, ale też profilaktycznie w okresach remisji (gdy choroba jest w uśpieniu).