Jak złagodzić objawy jelita drażliwego? Pomoże chmiel, melisa i sok z cytryny
10.05.2021 11:53
Zespół jelita drażliwego może przybrać postać zaparciową lub biegunkową. Wśród najczęstszych przyczyn choroby wymienia się stres, predyspozycje genetyczne i częste stosowanie antybiotyków. Na szczęście możesz złagodzić uciążliwe objawy domowymi sposobami. Oto najskuteczniejsze terapie!
Nawracające bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia mogą wskazywać na zespół jelita drażliwego. Przyczyną schorzenia jest nadpobudliwość jelita grubego, którą powoduje stres, infekcje jelitowe, uwarunkowania genetyczne, częste stosowanie leków np. antybiotyków oraz dieta uboga w błonnik.
Objawy jelita drażliwego
Choroba (zwykle przewlekła) przebiega w postaci biegunkowej lub zaparciowej, niekiedy mieszanej, a po niej następuje faza wyciszenia objawów. Kuracje ziołowe trzeba dostosować do rodzaju objawów i stosować nie częściej niż raz na 2 miesiące. Warto też do posiłków wprowadzić na stałe zioła i przyprawy, które ograniczą częstość występowania objawów.
Jakie zioła pomogą na zaparcia?
Jeśli często dokuczają Ci zaparcia, wybierz kurację z bluszczykiem lub babką płesznik.
Bluszczyk kurdybanek
1 łyżkę ziela bluszczyk kurdybanek (25 g/3,20 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut.
Przecedź.
Między posiłkami pij po 1 szklance ciepłego naparu 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.
Babka płesznik
2 łyżeczki nasion babki płesznik (1 kg/17,50 zł) zalej szklanką przegotowanej, wystudzonej wody i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Następnie wymieszaj i wypij wraz z ziarnami.
Dla lepszego efektu popij jeszcze połową szklanki ciepłej wody.
Stosuj 20 minut przed posiłkiem 2 razy dziennie przez 7-9 dni.
Objawy biegunkowej postaci zespołu jelita drażliwego, złagodzi kurację z chmielu i melisy lub kobylaka. Dodatkowo jedz jagody.
Chmiel i melisa
15 g liści melisy (50 g/3,30 zł)
10 g szyszek chmielu (25 g/3,90 zł)
Przygotowanie:
Zioła rozdrobnij, zmieszaj i przechowuj w zamkniętym naczyniu w ciemnej szafce do 2 miesięcy.
1 łyżkę mieszanki zalej szklanką gorącej wody, przykryj spodeczkiem i odstaw na 20 minut.
Przecedź i pij po 1 szklance ciepłego napary 2 razy dziennie przez 9 dni.
Korzeń kobylaka
1 łyżkę korzenia kobylaka (100 g/7,60 zł) wsyp do rondelka, wlej 1,5 szklanki letniej wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Ściągnij naczynie z gazu, przykryj i odstaw na pół godziny.
Po tym czasie przecedź.
Między posiłkami pij po 1/2 szklanki ciepłego odwaru 2 razy dziennie przez 7-8 dni.
Owoce borówki czernicy (jagody) 1 łyżeczkę suszonych owoców borówki czernicy (50 g/12,30 zł) dodaj do jogurtu lub twarożku i jedz 2 razy dziennie przez tydzień.
Zioła, które uspokoją jelita
Wprowadź je na stałe do posiłków. Działają uspokajająco na jelita zarówno w postaci biegunkowej jak i zaparciowej.
Zioła i przyprawy
1/4 łyżeczki ziaren kminku (12 g/2,40 zł)
1/4 łyżeczka kurkumy (100 g/9,50 zł)
1/4 łyżeczki kory cynamonu (12 g/2,40 zł)
2-3 ziarna ziela angielskiego (10 g/1,80 zł)
2-3 liście laurowe (10 g/1,80 zł)
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1/4 laski wanilii (1 szt/9,90 zł)
1 łyżka natki kolendry (25 g/4,50 zł)
1/4 łyżeczki cząbra (12 g/4,20 zł)
Jak stosować? Codziennie używaj przynajmniej 3 wybranych ziół i przypraw. Możesz je dowolnie łączyć. Używaj ich nie tylko, gdy objawy są nasilone, ale też profilaktycznie w okresach remisji (gdy choroba jest w uśpieniu).
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.