Jak przygotować karpia, by był jeszcze zdrowszy i smaczniejszy? Wypróbuj 6 doskonałych przepisów
By karp był jeszcze zdrowszy najlepiej go upiec. Do ryby warto dodać warzywa, cytrynę, rodzynki, żurawinę czy orzechy.
Fot. 123RF/Picsel

Jak przygotować karpia, by był jeszcze zdrowszy i smaczniejszy? Wypróbuj 6 doskonałych przepisów

Wiemy, że karp jest zdrowy, ale większość z nas je go tylko na wigilię. A szkoda, bo ta ryba ma wiele właściwości zdrowotnych! Jedzony regularnie karp (wystarczy raz w tygodniu) poprawia pracę serca i pamięć oraz podnosi odporność organizmu. Na co zwrócić uwagę kupując karpia? Jak go przechowywać i przygotowywać, by jeszcze korzystniej wpływał na zdrowie? Wypróbuj 6 doskonałych przepisów.

Karp to średnio tłusta ryba, która zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu chroni nasze serca i wspiera pracę mózgu. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca jedzenie karpia jako jednego z gatunków ryb najmniej obciążonych metalami ciężkimi. Wystarczy spożywać tylko raz w tygodniu porcję karpia (150 g – 200 g), by wspomóc pracę układu krążenia, nerwowego i odpornościowego. Można go przyrządzić na wiele smacznych sposobów, więc się nie znudzi! A odpowiednio przygotowany ma jeszcze więcej wartości odżywczych (patrz na przepisy). Ważne jest też wybranie świeżej ryby.

Jak kupić dobrego karpia?

  • Szukaj karpia o wadze 1,2 kg – 1,5 kg. Młode ryby mają delikatniejsze i mniej tłuste mięso. Jednak, jeśli będzie zbyt mały (poniżej 1 kg), będzie mieć dużo ości.
  • Ryba powinna mieć czerwone skrzela, przylegające łuski, szkliste i wypukłe oczy, płetwy – wilgotne i śliskie, wydatny garb i okrągły brzuch.
  • W dotyku mięso powinno być sprężyste. Wystarczy lekko nacisnąć rybę. Jeśli nie zostaje ślad – ryba jest świeża.

Uwaga! Po kolorze ciężko rozpoznać dobrą rybę. Jest on uzależniony od tego, jaki materiał pokrywa dno zbiornika, w którym ona żyje. Karp może mieć kolor oliwkowy, ciemnozielony, a czasami wpadać nawet w brąz czy czerń. Kolor nie ma wpływu na smak mięsa.

Jak przechowywać i przygotować karpia, by był smaczny?

  • Karpia przynosimy w płóciennym woreczku (nie torebce foliowej).
  • Myjemy go w zimnej wodzie i moczymy dobę w czystej wodzie. Zmieniamy ją kilka razy. Dzięki temu pozbędziemy się mulistego smaku.
  • By łatwiej usunąć łuski, zanurzamy rybę na chwilę we wrzątku. Uważamy patrosząc, by nie naciąć pęcherzyka żółciowego. Jeśli wyleje, mięso nabierze gorzkiego smaku.
  • Rybę osuszamy ręcznikiem i umieszczamy w lodzie lub obkładamy wkładami mrożącymi – w takiej formie możemy ją przechowywać jeszcze 2 dni (lód czy wkłady zmieniamy co kilka godzin).
  • Rybę możemy też zamarynować, nacierając solą i obkładając świeżą cebulą lub smarując oliwą i skrapiając sokiem z cytryny. Wkładamy do pojemnika na wędlinę lub owijamy folią aluminiową. Trzymamy na dole lodówki.
  • Pamiętaj, że najzdrowszy karp jest pieczony, gotowany lub duszony. Najlepiej zrezygnuj ze smażenia ryby. Ale nie martw się, w zdrowszej wersji też masz do wyboru wiele pysznych dań!

Pieczony karp cytrynowy z migdałami

 -
Karp z migdałami i cytryną to bogactwo witaminy C i jeszcze więcej kwasów omega-3 i omega-6
Fot. 123rf.com

Ma dużo witaminy C, a dzięki migdałom – jeszcze więcej zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki:

  • 1 wypatroszony karp (ok. 1,5 kg) 
  • 2 cebule 
  • 2 cytryny 
  • 1 pietruszka 
  • 1 seler 
  • 1 marchewka 
  • 1 szklanka płatków migdałowych 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa 
  • garść natki pietruszki 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 listki laurowe 
  • 3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Karpia myjemy, skrobiemy i osuszamy. Jedną cebulę obieramy, kroimy w krążki, obkładamy nimi rybę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  2. Warzywa zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wkładamy liście laurowe, ziele i rybę (wcześniej usuwamy cebulę). Gotujemy 20 minut. Wyjmujemy rybę i marchewkę. Miksujemy pietruszkę, seler i połowę bulionu. Gotujemy sos do zgęstnienia. Wykładamy 2-3 łyżki sosu na półmisek. Ugotowaną marchewkę kroimy w talarki i układamy na półmisku. Dokładamy plasterki cytryny. Resztę sosu przekładamy do sosjerki.
  3. Mieszamy 4 łyżki oliwy z miodem i 1/2 płatków migdałowych. Rybę nacinamy w poprzek. Wkładamy część migdałowego farszu do środka ryby, a część w nacięcia. Karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy resztę bulionu z gotowania. Rybę pieczemy w 200 st. przez 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia w nacięcia wkładamy plasterki cytryny posmarowane oliwą, a karpia posypujemy resztą płatków migdałowych. Wykładamy karpia na półmisek na sos i marchewkę. Podajemy posypanego listkami pietruszki.

Karp w galarecie z żurawiną

 -
Karp dzięki galarecie dobrze wpływa na stawy. Dodatek żurawiny działa moczopędnie i pomaga usuwać z organizmu toksyny.
Fot. 123rf.com

Żelatyna zawiera dobry dla naszych stawów kolagen, a żurawina wzmacnia układ moczowy.

Składniki:

  • 1 wypatroszony karp (ok. 1 kg) 
  • 2 marchewki 
  • 1/2 selera 
  • 1 pietruszka 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • natka pietruszki 
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny 

Przygotowanie:

  1. Karpia patroszymy, usuwamy łuski i kroimy na 2,5-3 cm kawałki. Z włoszczyzny, przypraw i głowy karpia gotujemy wywar.
  2. Umyte kawałki ryby dodajemy do wywaru i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Kawałki ostrożnie wyjmujemy i układamy na półmisku. Dekorujemy plasterkami marchewki, żurawiną i natką. Wywar odcedzamy przez sitko i do gorącego dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aż żelatyna się rozpuści. Wywarem zalewamy rybę. Gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Nasza rada! Zamiast świeżej żurawiny możesz użyć 1/3 szklanki suszonej. Wcześniej ją namocz, zalewając wrzątkiem na 2-3 godziny i odcedź.

Karp pieczony w pomidorach i papryce

 -
Dzięki dodatkowi pomidorów i papryki karp będzie działać jeszcze bardziej przeciwzapalnie
Fot. 123rf.com

Pomidory i papryka są bogate w likopen, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Składniki:

  • 50 dag dzwonków karpia 
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • cebula 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 łyżeczka suszonych ziół, np. bazylii, lubczyku, oregano, estragonu 
  • sól 
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mieszamy pomidory, ketchup, zmiażdżony czosnek, pokrojoną cebulę i paprykę oraz zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Rybę moczymy 2-3 godziny w solance (1 litr wody i 1,5 łyżeczki soli). Myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do garnka, zalewamy sosem i pieczemy 30-40 minut w 180 st.

Karp pieczony w pomarańczach

 -
Marchewka i pomarańcza wzbogacą karpia o cenne dla zdrowia antyoksydanty m.in. karotenoidy.
Fot. 123rf.com

Dzięki dodatkowi pomarańczy i marchewki, tak przyrządzony karp, to bogactwo dobrego dla oczu beta-karotenu.

Składniki:

  • 1 sprawiona tuszka karpia (ok. 1,5 kg) 
  • sól 
  • pieprz 
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 
  • przyprawa do ryb 
  • 2 łyżki mąki 
  • olej 
  • 1 marchewka 
  • 1 pomarańcza 
  • 3-4 ziarenka czerwonego pieprzu 
  • garść płatków migdałowych  

Przygotowanie:

  1. Sprawioną tuszkę karpia kroimy na dzwonki szerokości 4 cm. Płuczemy zimną wodą, osuszamy. Rybę oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem i obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawą do ryb. Obsmażamy bardzo krótko na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  2. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry. Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry. Spód żaroodpornej formy wykładamy plasterkami marchewki i pomarańczy. Na tym kładziemy rybę. Zalewamy ją sokiem pomarańczowym. Pieczemy 15 minut w 160 st. Przed podaniem posypujemy ziarenkami czerwonego pieprzu i płatkami migdałowymi.

Pieczony karp nadziewany ziołami

 -
Dzięki warzywom karp będzie mieć dużo błonnika, który ułatwi trawienie
Fot. 123rf.com

Duża ilość warzyw i ziołowy farsz sprawią, że taki karp usprawni pracę układu pokarmowego. I łatwiej będzie nam strawić także inne potrawy wigilijne.

Składniki:

  • 1 oczyszczony karp bez głowy i ogona (ok. 1,5 kg) 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny 
  • 1/2 cytryny 
  • 1 cukinia 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 marchewka 
  • 4 ziemniaki 
  • garść natki pietruszki 
  • garść koperku 
  • garść świeżych ziół np. rozmarynu, tymianku, szałwii (lub łyżka suszonych) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki oleju + 1 łyżka 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w talarki. Z 1/2 cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z olejem, posiekanymi drobno ziołami, zmiażdżonym czosnkiem i papryką. Warzywa mieszamy z 1/3 ziołowej marynaty. Układamy je na tacce do grilla (lub w naczyniu żaroodpornym).
  2. Karp myjemy, osuszamy i nacinamy. Smarujemy łyżką oleju i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny. Smarujemy w środku resztą ziołowej marynaty. Układamy na warzywach. Pieczemy 40 minut w 180 st. Przed podaniem kroimy pół cytryny i wkładamy w nacięcia.

Karp duszony w szpinaku

 -
Dzięki rodzynkom karp będzie mieć więcej potasu, a szpinak zwiększy ilość żelaza w posiłku.
Fot. 123rf.com

Tak przyrządzony, ma sporo żelaza i kwasu foliowego oraz potasu.

Składniki:

  • 50 dag filetów z karpia 
  • 20 dag świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • sól 
  • oliwa 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • rozmaryn
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

  1. Filety z karpia myjemy. Nacieramy oliwą i połową zmiażdżonego czosnku. Obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 180 st.
  2. Rodzynki zalewamy lekkim naparem z herbaty. Moczymy 1 godzinę. 
  3. Oliwę mieszamy z 1/2 szklanki wody. Dodajemy szpinak, resztę czosnku, posiekaną cebulę i rodzynki z naparem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dusimy ok. 5 minut. Gdy szpinak zwiędnie, wkładamy rybę, dusimy do odparowania wody.

Karp pieczony w panierce z maślanki

 -
Karp w panierce z owsianki i maślanki jest bardziej chrupki, a zarazem kremowy.
Fot. 123rf.com

Ma więcej błonnika i nie zawiera glutenu.

Składniki:

  • 50 dag filetu z karpia 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • mąka 
  • 1/2 szklanki maślanki 
  • oliwa 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Płatki drobno kruszymy i mieszamy z mąką. Maślankę doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Karpia dzielimy na porcje. Każdą obtaczany w maślance i płatkach. Skrapiamy oliwą i pieczemy 20 minut w 160 st. Następnie odwracamy, skrapiamy oliwą i pieczemy kolejne 20 minut.  

 

Czytaj więcej