Kwiaty czerwonej koniczyny można spotkać na polach i łąkach w całej Polsce. Warto je zbierać i suszyć, bo mają wiele leczniczych właściwości. Pomagają m.in. przy menopauzie, bólach reumatycznych i schorzeniach pęcherza. Jak wykorzystać to prozdrowowtne działanie? Sprawdź, jak zrobić i stosować napar i nalewkę z kwiatów czerwonej koniczyny.
Czerwona odmiana koniczyny ma najwięcej właściwości leczniczych. Choć zakwita już w czerwcu, najlepiej zbierać ją w środku lata.
Kwiaty koniczyny czerwonej zawierają garbniki, fenolokwasy i dużą ilość izoflawonów, które działają podobnie do hormonów kobiecych.
Jak działają?
Kwiaty koniczyny czerwonej są niewskazane dla osób z zaburzeniami krzepliwości krwi. Nie powinny jej stosować kobiety, które planują ciążę (powiedz o tym córce lub synowej).
Kwiaty kwitną od czerwca do końca września, ale najbardziej wartościowe zbiory są z drugiej połowy lipca i całego sierpnia.
W celach leczniczych zrywaj przede wszystkim kwiaty z szypułkami. Do suszu możesz też dodać niewielką ilość liści, ale tylko z górnych części rośliny. Zrywaj w pełni rozkwitnięte kwiaty, najlepiej mocno wybarwione na różowo z niewielkimi jasnozielonymi przebarwieniami. Wybieraj nieuszkodzone kwiaty bez rdzawych plam.
Kwiaty zrywaj w pogodny dzień około południa, po odparowaniu rosy.
Kwiatów nie myj (zawierają cenny pyłek) i zacznij ich suszenie jeszcze tego samego dnia.
Rozłóż pojedynczą warstwę kwiatków na płótnie lub papierze do pieczenia i susz w zacienionym, przewiewnym i ciepłym miejscu przez 4-6 dni. Możesz je też suszyć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami w temperaturze 30-50 st.
Po wysuszeniu przechowuj je w zamykanym naczyniu lub szczelnie zamkniętej papierowej torebce. Kwiaty koniczyny zachowują swoje lecznicze właściwości do roku.
Przepis na napar z kwiatów czerwonej koniczyny:
1,5 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suszonych kwiatów koniczyny czerwonej (50 g/6 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 25 min. Przecedź.
Na co pomaga i jak stosować?
1 szklanka suszonych kwiatów koniczyny zalej 3 szklankami alkoholu 40 proc., zamknij i odstaw na 14 dni. Przecedź i rozlej do butelek. Przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
Na co pomaga i jak stosować?