Dlaczego warto jeść agrest? 9 najlepszych przepisów na potrawy z agrestem
Agrest występuje w kilku barwach - zielonej, żółtej i czerwonej. Każda jest bardzo zdrowa.
Fot. 123RF

Dlaczego warto jeść agrest? 9 najlepszych przepisów na potrawy z agrestem

Niezależnie od odmiany agrestu – czy to żółta, zielona, czerwona, z meszkiem czy gładka – każdą warto włączyć na stałe do letniej diety. Ten owoc ma wiele właściwości zdrowotnych, więc wystarczy pół szklanki agrestu dziennie, by oczyścić organizm, wesprzeć układ trawienny, nerwowy i odpornościowy. Jak jeść agrest i co można z niego zrobić? Przepisy na dania z agrestem.

Agrest to pyszny, ale dość zapomniany letni owoc z naszych sadów i pól. A to bardzo źle! Agrest ma bowiem tyle wartościowych witamin i minerałów, że znakomicie wpływa na nasze zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Jak wykorzystać jego zdrowotne właściwości? Przygotowując dania z tym owocem w roli głównej. 

Właściwości zdrowotne agrestu

Mało kto wie, że agrest jest odmianą porzeczki i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera w sobie wiele witamin i minerałów, przez co wpływa na pracę naszych narządów, a także układów: krążenia, odpornościowego, trawiennego i nerwowego.

Agrest chroni serce i żyły 

Ma dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, wspomagając pracę serca i żył. Zawiera także karotenoidy, które działają przeciwutleniająco, chroniąc układ krążenia przed wolnymi rodnikami.

Dzięki zawartości rutyny wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Pektyny, których najwięcej znajduje się w skórce, pomagają usuwać cholesterol z żył, „udrażniając je”. 

Agrest na odporność

Dzieje się tak dzięki temu, że zawiera dużo witaminy C. Także właściwości alkalizujące agrestu podnoszą odporność na infekcje.

Jest polecany osobom po operacjach i zabiegach chirurgicznych bo przyspiesza rekonwalescencję ale dopiero po 3 tygodniach po operacji czy zabiegu.

Właściwości przeciwzapalne agrestu

Zawiera dużo wapnia i magnezu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko osteoporozy i pomaga łagodzić objawy zwyrodnienia stawów. A także wzmacnia szkliwo zębów.

Działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga usuwać nadmiar kwasu moczowego i przynosi ulgę przy ataku dny moczanowej. Przy ataku dny moczanowej warto przygotować odwar z owoców agrestu. Siekamy pół szklanki owoców, wrzucamy do termosu, zalewamy wrzątkiem (ok. 800 ml) i zakręcamy na 4 godziny. Odcedzamy i dzielimy na 2 porcje, pijemy co 6 godzin. Taki odwar pijemy dwa razy na dobę.

Agrest wzmacnia oczy

Zawiera luteinę, która działa jak filtr na oczy, chroniąc je przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym UVA i UVB (intensywniejszym wiosną i latem). Zapobiega też chorobom oczu, jak np. zwyrodnieniu plamki żółtej czy zaćmy.

Jednak by luteina się wchłonęła, warto łączyć agrest z tłuszczem (np. oliwą, jak w przepisach na sos czy zapiekankę albo z mlekiem, jak w placku). 

Agrest na trawienie

Owoc ten zawiera kwasy jabłkowy i cytrynowy, które zapobiegają wzdęciom i zaparciom. a działanie żółciopędne, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby. Łagodzi też stany zapalne żołądka i jelit. Jednak jeśli mamy wrzody żołądka lub dwunastnicy kwasy z agrestu mogą zaostrzyć stan.

Substancje zawarte w owocach przyspieszają także wydalanie radionuklidów, związków toksycznych, soli metali ciężkich i innych trucizn dlatego co polecane osobom po chemioterapii oraz przyjmujących dużo leków.

Agrest na układ nerwowy

Agrest zawiera też dużo witamin z grupy B, które zwiększają możliwości zapamiętywania, poprawiają koncentrację i humor oraz zwiększają odporność na stres.

Przepisy na dania z agrestem

Najczęściej z agrestu robimy kompot ale owoc ten jest świetny nie tylko w wersji na słodko ale i na wytrawnie np. z dodatkiem przypraw korzennych. W sezonie warto też zrobić z niego dżem, zamarynować lub przygotować sos i zamknąć w słoiczkach tak, by i w zimie móc cieszyć się jego smakiem.

Sos agrestowy typu pesto 

 -
Agrestowe pesto to pyszny dodatek do chleba, sera i wędlin
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • garść agrestu
  • 3 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 garście liści szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/2 strąka papryczki chili lub szczypta zmielonej papryki chili

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy i podsmażamy z pokrojoną papryczką i agrestem.
  2. Sezam prażymy na suchej patelni.
  3. Miksujemy cukinię z sezamem i resztą składników. 

Pagaj czyli mokry placek z agrestem

 -
Pagaj czyli mokry placek z agrestem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • garść agrestu
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • 3 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając, dodajemy po kolei łyżkę stopionego masła, mleko, mąkę i śmietankę. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem.
  2. Wrzucamy umyty agrest. Pieczemy 35 minut w 180 st. 

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i agrestem

 -
Zapiekanka ziemniaczana z agrestem i warzywami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 3 buraki
  • sól
  • 30 dag agrestu
  • 2 łyżki miodu
  • oliwa
  • pieprz
  • 20 dag sera żółtego
  • marchew
  • łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

  1. Warzywa kroimy i mieszamy z oliwą, miodem i kolendrą. Doprawiamy do smaku, pieczemy 1 godzinę w 180 st.
  2. Dodajemy agrest i starty ser. Pieczemy jeszcze 10 minut w 180 st.

Nasza rada.

Jeśli nie wyobrażamy sobie dania bez mięsa do zapiekanki przed upieczeniem możemy dodać usmażony i pokrojony w kostkę filet z kurczaka (ok. 50 dag). I podać zapiekankę jako pełnowartościowe danie obiadowe.

Sos chutney agrestowy do mięsa i serów smażonych

 -
Sos agrestowo-korzenny pasuje do każdego rodzaju mięsa ale wyjątkowo podkreśla smak pieczystego
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • cebula
  • 1 kg agrestu
  • 25 dag rodzynek
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 25 dag cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml octu owocowego np. jabłkowego, winogronowego
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika albo po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu 
  • łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Przez noc namaczamy rodzynki w mleku, odcedzamy. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, przekrojony na połówki agrest i imbir. Dodajemy rodzynki, cukier i ocet. Gotujemy na małym ogniu 20 minut, mieszając.
  2. Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni i mielimy. Dodajemy do sosu.
  3. Dodajemy sos sojowy, pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze 20 minut.

Pieczona owsianka z agrestem

 -
Płatki owsiane zapieczone z agrestem to pyszne danie na deser lub pożywne i zdrowe śniadanie.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • opakowanie jogurtu naturalnego 180 g
  • jajko
  • 4 daktyle
  • łyżka suszonej żurawiny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
  • garść agrestu zielonego
  • garść agrestu czerwonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Pokrojone daktyle i żurawinę namaczamy na noc w mleku. Mieszamy namoczone daktyle i żurawinę z jogurtem, płatkami, cynamonem, miodem.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy masę z płatków.
  3. Posypujemy owsiankę umytym agrestem. Pieczemy 25 minut w 180 st. Podajemy oprószoną cukrem pudrem.

Marynowany agrest

 -
Marynowany agrest to smaczny dodatek do smażonych mięs
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 szklanka octu
  • 40 dag cukru
  • 3 goździki
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 2-3 liście cynamonu
  • laska cynamonu

Przygotowanie:

  1. Agresty czyścimy z szypułek, płuczemy na sicie, osączamy i wsypujemy do słoików.
  2. Cukier rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotujemy z octem, liściem, pieprzem, goździkami, cynamonem 5 minut.
  3. Do wyparzonego słoika wkładamy agrest. Zalewamy wodą z cukrem i przyprawami. Pasteryzujemy 20 minut.

Szpajza agrestowa z truskawkami

 -
Szpajza agrestowa to pyszny i lekki śląski krem-mus z dodatkiem truskawek
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • galaretka cytrynowa lub truskawkowa
  • 2 białka
  • szklanka cukru pudru
  • bita śmietana
  • 3-4 truskawki
  • kilka pistacji

Przygotowanie:

  1. Agrest myjemy, usuwamy szypułki i wyciskamy z niego sok (w sokowirówce lub miksujemy i odcedzamy skórki i pestki przez sitko). Podgrzewamy. W soku agrestowym rozpuszczamy torebkę galaretki. Studzimy.
  2. Ubijamy dwa białka na sztywno. Następnie dalej ubijamy z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy z ostudzoną, lekko stężałą, galaretką tak długo, aż osiągnie konsystencję pianki. 
  3. Na ściankach pucharków układamy plasterki pokrojonych truskawek. Przekładamy masę do pucharków i wstawiamy 2-3 godziny do lodówki. Deser podajemy udekorowany bitą śmietaną i posypany posiekanymi pistacjami.

Konfitura agrestowa

 -
Konfitura z agrestu to pyszny dodatek do omletów, naleśników czy chałki.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 kg agrestu
  • 2 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Agrest myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół i przelewamy wrzątkiem. Z 2 szklanek wody i 2 kg cukry gotujemy gęsty syrop. Zalewamy agrest na noc (na około 12 godzin lub dłużej).
  2. Zlewamy syrop, ponownie go zagotowujemy i gorącym znowu zalewamy agrest na co najmniej 12 godzin.
  3. Podgrzewamy agrest i smażymy na wolnym ogniu ok.2 godziny (aż owoce będą szkliste). Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i wekujemy 20 minut. 

Nasza rada: Jeśli nie lubimy skórek i pestek przed zawekowanie możemy przetrzeć konfiturę przez sitko.

Krajanka agrestowa z kiwi

 -
Krajanka z agrestem i kiwi ma orzeźwiający smak
Fot. 123rf.com

Składniki:

Ciasto:

  • 3  jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 1 szklanka mleka

Masa kiwi:

  • 1 kg kiwi
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, ubijając. Wlewamy cienką strużką olej, dalej ubijając.

  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem  i delikatnie mieszamy z jajkami. Ciasto wlewamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 25 minut. Studzimy.

  3. Agrest myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Zasypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy.

  4. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy 2 budynie w proszku. Dodajemy do agrestu, zagotowujemy do zgęstnienia. Gorący budyń agrestowy przełożyć na ciasto, studzimy.

  5. Kiwi obieramy, usuwamy ogryzek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy.

  6. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy 2 budynie w proszku. Dodajemy do kiwi, zagotowujemy do zgęstnienia. Gorący budyń o smaku kiwi wykładamy na masę agrestową, studzimy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed włożeniem do lodówki możemy udekorować np. owocami agrestu.

 

 

Czytaj więcej