Agrest występuje w kilku barwach - zielonej, żółtej i czerwonej. Każda jest bardzo zdrowa.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dlaczego warto jeść agrest? 9 najlepszych przepisów na potrawy z agrestem
Marta Barczyńska
12.07.2023 07:42
Niezależnie od odmiany agrestu – czy to żółta, zielona, czerwona, z meszkiem czy gładka – każdą warto włączyć na stałe do letniej diety. Ten owoc ma wiele właściwości zdrowotnych, więc wystarczy pół szklanki agrestu dziennie, by oczyścić organizm, wesprzeć układ trawienny, nerwowy i odpornościowy. Jak jeść agrest i co można z niego zrobić? Przepisy na dania z agrestem.
Agrest to pyszny, ale dość zapomniany letni owoc z naszych sadów i pól. A to bardzo źle! Agrest ma bowiem tyle wartościowych witamin i minerałów, że znakomicie wpływa na nasze zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Jak wykorzystać jego zdrowotne właściwości? Przygotowując dania z tym owocem w roli głównej.
Właściwości zdrowotne agrestu
Mało kto wie, że agrest jest odmianą porzeczki i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera w sobie wiele witamin i minerałów, przez co wpływa na pracę naszych narządów, a także układów: krążenia, odpornościowego, trawiennego i nerwowego.
Agrest chroni serce i żyły
Ma dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, wspomagając pracę serca i żył. Zawiera także karotenoidy, które działają przeciwutleniająco, chroniąc układ krążenia przed wolnymi rodnikami.
Dzięki zawartości rutyny wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Pektyny, których najwięcej znajduje się w skórce, pomagają usuwać cholesterol z żył, „udrażniając je”.
Agrest na odporność
Dzieje się tak dzięki temu, że zawiera dużo witaminy C. Także właściwości alkalizujące agrestu podnoszą odporność na infekcje.
Jest polecany osobom po operacjach i zabiegach chirurgicznych bo przyspiesza rekonwalescencję ale dopiero po 3 tygodniach po operacji czy zabiegu.
Właściwości przeciwzapalne agrestu
Zawiera dużo wapnia i magnezu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko osteoporozy i pomaga łagodzić objawy zwyrodnienia stawów. A także wzmacnia szkliwo zębów.
Działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga usuwać nadmiar kwasu moczowego i przynosi ulgę przy ataku dny moczanowej. Przy ataku dny moczanowej warto przygotować odwar z owoców agrestu. Siekamy pół szklanki owoców, wrzucamy do termosu, zalewamy wrzątkiem (ok. 800 ml) i zakręcamy na 4 godziny. Odcedzamy i dzielimy na 2 porcje, pijemy co 6 godzin. Taki odwar pijemy dwa razy na dobę.
Agrest wzmacnia oczy
Zawiera luteinę, która działa jak filtr na oczy, chroniąc je przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym UVA i UVB (intensywniejszym wiosną i latem). Zapobiega też chorobom oczu, jak np. zwyrodnieniu plamki żółtej czy zaćmy.
Jednak by luteina się wchłonęła, warto łączyć agrest z tłuszczem (np. oliwą, jak w przepisach na sos czy zapiekankę albo z mlekiem, jak w placku).
Agrest na trawienie
Owoc ten zawiera kwasy jabłkowy i cytrynowy, które zapobiegają wzdęciom i zaparciom. a działanie żółciopędne, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby. Łagodzi też stany zapalne żołądka i jelit. Jednak jeśli mamy wrzody żołądka lub dwunastnicy kwasy z agrestu mogą zaostrzyć stan.
Substancje zawarte w owocach przyspieszają także wydalanie radionuklidów, związków toksycznych, soli metali ciężkich i innych trucizn dlatego co polecane osobom po chemioterapii oraz przyjmujących dużo leków.
Agrest na układ nerwowy
Agrest zawiera też dużo witamin z grupy B, które zwiększają możliwości zapamiętywania, poprawiają koncentrację i humor oraz zwiększają odporność na stres.
Przepisy na dania z agrestem
Najczęściej z agrestu robimy kompot ale owoc ten jest świetny nie tylko w wersji na słodko ale i na wytrawnie np. z dodatkiem przypraw korzennych. W sezonie warto też zrobić z niego dżem, zamarynować lub przygotować sos i zamknąć w słoiczkach tak, by i w zimie móc cieszyć się jego smakiem.
Sos agrestowy typu pesto
Składniki:
garść agrestu
3 cukinie
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
3 łyżki sezamu
3 garście liści szpinaku
2 łyżki soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
1/2 strąka papryczki chili lub szczypta zmielonej papryki chili
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy i podsmażamy z pokrojoną papryczką i agrestem.
Sezam prażymy na suchej patelni.
Miksujemy cukinię z sezamem i resztą składników.
Pagaj czyli mokry placek z agrestem
Składniki:
garść agrestu
100 ml śmietany 36 proc.
3 jajka
łyżka cukru pudru
8 łyżek mąki
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając, dodajemy po kolei łyżkę stopionego masła, mleko, mąkę i śmietankę. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem.
Wrzucamy umyty agrest. Pieczemy 35 minut w 180 st.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i agrestem
Składniki:
80 dag ziemniaków
3 buraki
sól
30 dag agrestu
2 łyżki miodu
oliwa
pieprz
20 dag sera żółtego
marchew
łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
Warzywa kroimy i mieszamy z oliwą, miodem i kolendrą. Doprawiamy do smaku, pieczemy 1 godzinę w 180 st.
Dodajemy agrest i starty ser. Pieczemy jeszcze 10 minut w 180 st.
Nasza rada.
Jeśli nie wyobrażamy sobie dania bez mięsa do zapiekanki przed upieczeniem możemy dodać usmażony i pokrojony w kostkę filet z kurczaka (ok. 50 dag). I podać zapiekankę jako pełnowartościowe danie obiadowe.
Sos chutney agrestowy do mięsa i serów smażonych
Składniki:
cebula
1 kg agrestu
25 dag rodzynek
2 łyżki startego imbiru
25 dag cukru trzcinowego
2 łyżki oleju
120 ml octu owocowego np. jabłkowego, winogronowego
pół łyżeczki przyprawy do piernika albo po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu
łyżka nasion kolendry
2 łyżki sosu sojowego
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Przez noc namaczamy rodzynki w mleku, odcedzamy. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, przekrojony na połówki agrest i imbir. Dodajemy rodzynki, cukier i ocet. Gotujemy na małym ogniu 20 minut, mieszając.
Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni i mielimy. Dodajemy do sosu.
Dodajemy sos sojowy, pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze 20 minut.
Pieczona owsianka z agrestem
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
opakowanie jogurtu naturalnego 180 g
jajko
4 daktyle
łyżka suszonej żurawiny
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
garść agrestu zielonego
garść agrestu czerwonego
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Pokrojone daktyle i żurawinę namaczamy na noc w mleku. Mieszamy namoczone daktyle i żurawinę z jogurtem, płatkami, cynamonem, miodem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy masę z płatków.
Posypujemy owsiankę umytym agrestem. Pieczemy 25 minut w 180 st. Podajemy oprószoną cukrem pudrem.
Marynowany agrest
Składniki:
1 kg agrestu
1 szklanka octu
40 dag cukru
3 goździki
3-4 ziarenka pieprzu
2-3 liście cynamonu
laska cynamonu
Przygotowanie:
Agresty czyścimy z szypułek, płuczemy na sicie, osączamy i wsypujemy do słoików.
Cukier rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotujemy z octem, liściem, pieprzem, goździkami, cynamonem 5 minut.
Do wyparzonego słoika wkładamy agrest. Zalewamy wodą z cukrem i przyprawami. Pasteryzujemy 20 minut.
Szpajza agrestowa z truskawkami
Składniki:
1 kg agrestu
galaretka cytrynowa lub truskawkowa
2 białka
szklanka cukru pudru
bita śmietana
3-4 truskawki
kilka pistacji
Przygotowanie:
Agrest myjemy, usuwamy szypułki i wyciskamy z niego sok (w sokowirówce lub miksujemy i odcedzamy skórki i pestki przez sitko). Podgrzewamy. W soku agrestowym rozpuszczamy torebkę galaretki. Studzimy.
Ubijamy dwa białka na sztywno. Następnie dalej ubijamy z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy z ostudzoną, lekko stężałą, galaretką tak długo, aż osiągnie konsystencję pianki.
Na ściankach pucharków układamy plasterki pokrojonych truskawek. Przekładamy masę do pucharków i wstawiamy 2-3 godziny do lodówki. Deser podajemy udekorowany bitą śmietaną i posypany posiekanymi pistacjami.
Konfitura agrestowa
Składniki:
2 kg agrestu
2 kg cukru
Przygotowanie:
Agrest myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół i przelewamy wrzątkiem. Z 2 szklanek wody i 2 kg cukry gotujemy gęsty syrop. Zalewamy agrest na noc (na około 12 godzin lub dłużej).
Zlewamy syrop, ponownie go zagotowujemy i gorącym znowu zalewamy agrest na co najmniej 12 godzin.
Podgrzewamy agrest i smażymy na wolnym ogniu ok.2 godziny (aż owoce będą szkliste). Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i wekujemy 20 minut.
Nasza rada: Jeśli nie lubimy skórek i pestek przed zawekowanie możemy przetrzeć konfiturę przez sitko.
Krajanka agrestowa z kiwi
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 szklanka mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa agrestowa:
1 kg agrestu
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 szklanka mleka
Masa kiwi:
1 kg kiwi
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, ubijając. Wlewamy cienką strużką olej, dalej ubijając.
Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy z jajkami. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 25 minut. Studzimy.
Agrest myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Zasypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy.
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy 2 budynie w proszku. Dodajemy do agrestu, zagotowujemy do zgęstnienia. Gorący budyń agrestowy przełożyć na ciasto, studzimy.
Kiwi obieramy, usuwamy ogryzek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy.
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy 2 budynie w proszku. Dodajemy do kiwi, zagotowujemy do zgęstnienia. Gorący budyń o smaku kiwi wykładamy na masę agrestową, studzimy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed włożeniem do lodówki możemy udekorować np. owocami agrestu.