Dietę 5x5 pokochały gwiazdy Hollywood, bo pozwala schudnąć bez efektu jo-jo! Wypróbuj jej jadłospis
W diecie 5x5 stawiamy na surowe lub krótko gotowane warzywa, więc dobrym wyborem są sałatki
Fot. 123rf.com

Dietę 5x5 pokochały gwiazdy Hollywood, bo pozwala schudnąć bez efektu jo-jo! Wypróbuj jej jadłospis

Dieta 5x5 to jedna z ulubionych diet gwiazd Hollywood. Pozwala zdrowo schudnąć i dopuszcza dietetyczne grzeszki. Na czym polega dieta 5x5 i jakie daje efekty? Poznaj jej zasady, produkty zalecane i zakazane oraz wypróbuj jadłospis na 3 dni i przepisy na dania w diecie.  

Kuracja opracowana przez doradcę żywieniowego z Hollywood uczy komponowania prostych posiłków podkręcających metabolizm.

Na czym polega dieta 5x5?

Nazywana jest dietą 5 czynników, bo... opiera się na cyfrze 5! Przez 5 tygodni należy jeść 5 posiłków dziennie – 3 główne i 2 przekąski. Każdy 5. dzień diety, to tzw. dzień oszusta, kiedy można jeść to, na co ma się ochotę!

Jadłospis, skomponowany przez Harleya Pasternaka, twórcę tego planu dietetycznego, składa się z dań, które nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Za to pobudzają metabolizm i pomagają schudnąć.

Dziennie zjadamy ok 1500 kcal, więc deficyt kaloryczny nie jest duży. Dodatkowo dietę wspomagamy regularną, ale mało forsowną aktywnością fizyczną. Dzięki temu chudniemy może nie w zawrotnym tempie, ale zdrowo. Dzięki temu, że nie eliminujemy z diety dużych grup produktów, a raz na 5 dni możemy sobie pozwolić na dietetyczne grzeszki, unikamy napadów głodu i nadmiernego apetytu na słodycze. Po zakończeniu diety nie zwiększamy więc drastycznie kaloryczności produktów, więc unikamy efektu jo-jo. 

Co jeść na diecie 5x5? Produkty zalecane

Każdy posiłek powinien zawierać 5 składników odżywczych:

  • białko niskotłuszczowe (np. z chudego nabiału, białego mięsa);
  • błonnik (np. z otrąb, razowego pieczywa);
  • tłuszcze nienasycone (np. z ryb, oliwy z oliwek);
  • węglowodany (z pełnoziarnistych makaronów, ryżu brązowego, grubych kasz, ziaren);
  • wodę niegazowaną lub mineralną, bezcukrowe napoje, herbatę ziołową i owocową, świeżo wyciskane soki jarzynowe.

Zaleca się wybieranie składników jak najmniej przetworzonych, czyli:

  • warzywa na surowo lub krótko gotowane;
  • mięso i ryby pieczone beztłuszczowo (np. na grillu) lub gotowane.

Najlepsze są produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55). Zapewnią one stabilny poziom cukru we krwi (unikniemy napadów wilczego głodu). Wybieramy więc razowe pieczywo zamiast jasnego, unikamy suszonych owoców, winogron i arbuzów, które charakteryzują się wysokim IG. Tabelę produktów z niskim IG znajdziesz np. na stronie: montignac.tv/pl lub glycemicindex.com

Czego nie jeść na diecie 5x5? Produkty zakazane

Należy wyeliminować m.in: innymi:

  • tłuste mięsa i tłuszcze zwierzęce,
  • chleb pszenny,
  • banany,
  • rodzynki,
  • śmietanę,
  • majonez.

Aktywność fizyczna na diecie 5x5

Trener gwiazd zaleca nieobciążające ćwiczenia – 5 razy w tygodniu przez 25 minut. Nie trzeba chodzić na siłownię – wystarczą marsze lub jazda na rowerze. Według trenera korzystniejsza dla figury jest częstsza i krótsza aktywność fizyczna niż długie ćwiczenia na siłowni.

Przykładowy jadłospis w diecie 5x5 na 3 dni

Ten jadłospis zawiera nie tylko przykładowe dania, ale również przepisy, więc bez problemu przygotujesz te potrawy. Możesz też mieszać dania, dzięki czemu jadłospis wykorzystasz na więcej niż 3 dni. 

Dzień 1

Śniadanie ok. 360 kcal

Kolorowa jajecznica:

Na 1 łyżeczce oliwy usmaż na szklisto 1/2 cebuli, dodaj 2 jajka oraz 1/2 średniego pomidora. Zjedz z 2 kromkami chleba pełnoziarnistego. 

II śniadanie ok. 160 kcal

Shake owocowy

Zmiksuj na gładko: 1 szklankę malin z 1/2 szklanką kefiru oraz 1 łyżeczkę siemienia lnianego.

Obiad ok. 500 kcal

Indyk z brokułem

Pierś indyka (100 g) przypraw ulubionymi ziołami, usmaż bez tłuszczu. Brokuł (150 g) włóż do wrzątku, gotuj 3-4 minuty. Ryż brązowy (70 g) ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Dodaj po 1 łyżce oliwy, otrębów oraz natki. Wymieszaj z brokułem i mięsem.

Podwieczorek ok. 150 kcal

Koktajl z jabłkiem

Upiecz jabłko, pokrój w kostkę, wymieszaj z jogurtem. Przypraw cynamonem.

Kolacja ok. 350 kcal

Sałatka z tuńczyka

Wymieszaj 2 garści sałaty, 4 łyżki tuńczyka z zalewy, siekaną cebulę, 1 łyżkę kukurydzy. Po 1 łyżeczce musztardy, miodu i octu utrzyj z 1 łyżką oliwy, polej sałatkę. Dołóż jajko i pomidor.

Dzień 2

Śniadanie ok. 370 kcal

Frittata 

Roztrzep 2 jajka i 1 łyżkę mleka, dodaj garść posiekanego szpinaku, 2 plastry szynki pokrojone w paski. Usmaż na oliwie, posyp fetą. Potem przełóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 170.

II śniadanie ok. 140 kcal

Panna cotta 

3 łyżki jogurtu naturalnego zmiksuj z 1 kiwi i 1 łyżeczką miodu. Połącz z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną (1 łyżeczka na 1 szkl. wody). Chłodź przez 5 godzin.

Obiad ok. 540 kcal

Risotto grzybowe

Garść suszonych grzybów namocz, ugotuj do miękkości. 1 cebulę zeszklij na 1 łyżeczce oliwy, dodaj ugotowany ryż (80 g). Dolej 1/2 szklankę bulionu, dodaj grzyby. Podaj z mozzarellą light.

Podwieczorek ok. 190 kcal

Serek z otrębami zbożowymi

Lekki serek wiejski (1 op.) wymieszaj z 1 łyżką otrębów np. pszennych.

Kolacja ok. 290 kcal

Chłodnik z łososiem

Połącz posiekane: 1/2 ogórka, kilka rzodkiewek, koper. Wymieszaj z jogurtem. Udekoruj plastrem łososia. 

Dzień 3

Śniadanie ok. 390 kcal

Płatki z owocami

Zalej 3 łyżki płatków owsianych 1 szkl. ciepłego mleka. Posyp 1 łyżką posiekanych orzechów włoskich i polej musem z 1 szkl. malin.

II śniadanie ok. 130 kcal

Ogórek z dipem

Zrób dip z: plastra chudego twarogu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżki szczypiorku. Polej ogórek krojony w paski.

Obiad ok. 420 kcal

Dorsz z grilla

Dorsza (150 g) zgrilluj. Zjedz z sałatką z: kalarepy startej na tarce, 1 pokrojonej papryki, 40 g grzanek. Skrop ją sosem z 1 łyżeczki oliwy i przypraw.

Podwieczorek ok. 150 kcal

Zmiksuj 1 brzoskwinię, 1 kiwi, garść szpinaku, 1 szkl. napoju migdałów.

Kolacja ok. 380 kcal

Kurczak po chińsku 

Pierś kurczaka (100 g) pokrój w paski, dopraw. 1 cebulę posiekaj, podsmaż z odrobiną wody i szczyptą imbiru, dodaj mięso i smaż 5 minut.

Czytaj więcej