Dieta niebieskich stref (Blue Zones) należy do najzdrowszych na świecie dzięki temu, że łączy w sobie jadłospis z takich miejsc na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej i rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne, jak np. cukrzyca, nadciśnienie czy nadwaga i otyłość. Poznaj zasady diety niebieskich stref, produkty zalecane i wypróbuj jadłospis na 3 dni.
Spis treści
Są miejsca na świecie, gdzie ludzie żyją długo, w dobrym zdrowiu i bez nadwagi! Świetną formę do późnej starości zawdzięczają temu, co mają na talerzu – naturalnym produktom. Na podstawie ich jadłospisu stworzono jedną z najzdrowszych diet świata - dietę niebieskich stref (Blue Zones). Na tej diecie można zdrowo schudnąć, ale chodzi w niej bardziej o zmianę stylu życia na stałe, niż tymczasowy post, który pozwoli szybko stracić zbędne kilogramy.
Miejsca słynące z długowieczności mieszkańców to wyspy Ikaria w Grecji, Okinawa w Japonii, Sardynia we Włoszech, miasto Loma Linda w Kalifornii i półwysep Nicoya (Kostaryka). Dietetycy przyjrzeli się jadłospisowi i stylowi życia 90-latków z tych, tak różnych rejonów, i rozwikłali, na czym polega tajemnica diety Blue Zones:
Choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca nowotwory, otyłość, miażdżyca i nadciśnienie tętnicze, to prawdziwa plaga naszych czasów. Skracają życie i zmniejszają jego komfort!
Jak pokazują badania – zasady odżywiania mieszkańców tak zwanych stref niebieskich skutecznie chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Receptą jest bazowanie w dużej mierze na diecie śródziemnomorskiej (z przewagą świeżych produktów roślinnych), czyli najzdrowszej diecie świata.
Oprócz powyższych zasad odżywiania warto wziąć pod uwagę też codzienną aktywność fizyczną, odpoczynek, ograniczenie alkoholu (wino czerwone polecane jest z umiarem). I ważne jest pozytywne nastawienie do życia.
Jeśli chodzi o produkty w jadłospisie diety niebieskich stref, to w dużej mierze są one zapożyczone z diety śródziemnomorskiej. Powinniśmy jeść głównie pokarmy pochodzenia roślinnego, ryby, niewielkie ilości mięsa i produktów mlecznych. Jednak na niektóre z produktów powinniśmy położyć znacznie większy nacisk.
Co warto wprowadzić do jadłospisu w diecie niebieskich stref?
Każdego dnia jemy 5-6 małych posiłków i nie najadamy się do syta. Ponadto w jadłospisie znajdziesz napoje, które możesz i powinnaś pić przez cały dzień z uwzględnieniem ich wartości kalorycznej.
Śniadanie ok. 400 kcal
Omlet (z 1 jajka i 2 białek) przełożony duszonymi warzywami, z dodatkiem świeżych pomidorów skropionych oliwą, 2 kromki grahama.
Przekąska ok. 50 kcal
1/2 pomarańczowego grejpfruta.
Lunch ok. 280 kcal
Surówka z kapusty pekińskiej, pora i tuńczyka.
Obiad ok. 650 kcal
Pieczony kurczak z kaszą gryczaną, surówka z marchewki.
Przekąska ok. 110 kcal
3 wafle ryżowe, 1 szklanka wiśni lub innych owoców sezonowych.
Kolacja ok. 300 kcal
Ryba z fasolką (150 g ryby duszonej w wodzie z 1 łyżeczką sosu sojowego i 100 g fasolki szparagowej), posypana 1 łyżeczką sezamu.
Napoje na cały dzień ok. 30 kcal
Domowa lemoniada, zielona herbata, woda z miętą – łącznie 2 l.
Śniadanie ok. 350 kcal
Kanapki z rybą (2 kromki chleba żytniego, 2 kawałki ryby pieczonej, świeże kolorowe warzywa, np. papryka, sałata, ogórek małosolny).
Przekąska ok. 60 kcal
1 szklanka malin lub porzeczek (czarnych, czerwonych).
Lunch ok. 230 kcal
Sałatka z pomidorów (2 szt.) i sera tofu (50 g), z octem jabłk. i sosem sojowym, udekorowana bazylią.
Obiad ok. 560 kcal
Ryba (200 g) pieczona w folii razem z marchewką, porem, ziołami, do tego 1/2 torebki ryżu.
Przekąska ok. 260 kcal
2 pomidory, 2 grzanki z grahama.
Kolacja ok. 250 kcal
Gulasz z tofu (tofu, passata pomidorowa, cukinia), sałata.
Napoje ok. 80 kcal
Smoothie ze szpinaku, jabłka i selera, woda, herbata ziołowa – 2 l.
Śniadanie ok. 290 kcal
Kanapki z serem owczym (2 kromki chleba żytniego, 50 g serka owczego), warzywa, np. seler naciowy, sałata, ogórek gruntowy.
Przekąska ok. 90 kcal
1 młode jabłko lub 1/2 szklanki borówek albo agrestu.
Lunch ok. 270 kcal
Miska sałat, oliwki, pomidorki doprawione ziołami oraz oliwą.
Obiad ok. 590 kcal
Zupa rybna (200 g dorsza, kilka krewetek, bulion, warzywa) z makaronem ryżowym.
Przekąska ok. 80 kcal
1/2 szklanki wiśni, 1 gruszka.
Kolacja ok. 440 kcal
Kasza gryczana (1/2 torebki) z duszonymi warzywami – papryką, marchewką, porem.
Napoje ok. 50 kcal
Woda z arbuzem, napar kawy bez cukru, lemoniada z ogórkiem – 2 l.