Najnowsze badania: Dieta wegetariańska jest zdrowsza niż myśleliśmy! Jakie daje korzyści?
Posiłkami wegetariańskimi zastąp te mięsne
Fot. 123rf

Najnowsze badania: Dieta wegetariańska jest zdrowsza niż myśleliśmy! Jakie daje korzyści?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? Okazuje się, że jest jeszcze zdrowsza niż myśleliśmy i potwierdzają to ostatnie badania naukowe. Profesor Harvarda uważa nawet, że co trzeciego zgonu można by uniknąć, gdybyśmy przeszli na dietę wegetariańską. Dlaczego tak się dzieje i jakie korzyści zdrowotne daje dieta wegetariańska? Sprawdź, co mówią na ten temat najnowsze badania i specjaliści. 

Wegetarianie od lat twierdzą, że dieta bezmięsna jest znacznie zdrowsza dla naszego organizmu niż jedzenie mięsa. Tymczasem miłośnicy mięsnych potraw nie dają się przekonać i uważają, że mięso dostarcza wielu witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Która z tych grup ma rację? Najnowsze badania naukowe dają odpowiedź na to pytanie. 

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? Najnowsze badania

Najnowsze badania naukowe dostarczają nowych dowodów na to, że dieta wegetariańska służy zdrowiu. Dotąd jej przeciwników było tylu, co zwolenników, ale wkrótce tych drugich może być znacznie więcej. Dr Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard Medical School przeprowadził badania na temat diety wegetariańskiej. Na ich podstawie twierdzi, że przejście na dietę wegetariańską pozwoliłoby uniknąć nawet 1/3 zgonów. To bardzo dużo, tym bardziej że badania uwzględniały tylko sposób odżywiania się, a nie brały pod uwagę innych czynników ryzyka, takich jak aktywność fizyczna czy nadwaga i otyłość. 

Badania prof. Willeta potwierdzają publikację Oxford University Press autorstwa dr. Gary'ego Frasera. Naukowiec analizuje w niej wyniki badań przeprowadzonych wśród Adwentystów Dnia Siódmego i innych wegetarian. Podczas eksperymentu część członków tej grupy religijnej zdecydowała się przejść na wegetarianizm, a część nie. Badacze porównali stan zdrowia i średnią długość życia adwentystów wegetarian i tych, którzy pozostali przy diecie mięsnej. Okazało się, że w badanej grupie kobiety, które przeszły na wegetarianizm, żyły średnio o sześć lat dłużej niż te, które spożywały mięso. Wśród mężczyzn różnica wynosiła aż dziewięć lat!

9 zdrowotnych korzyści diety wegetariańskiej

Wiele osób wie, że dieta wegetariańska jest zdrowa. Ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie tak naprawdę daje korzyści. A jest ich wiele.

  1. Osoby na diecie wegetariańskiej są zazwyczaj szczuplejsze, mają niższe BMI od ludzi wszystkożernych. Dieta bezmięsna pomaga pozbyć się nadmiaru kilogramów. Udowodniono bowiem, że osoby otyłe i z nadwagą, które stosują dietę wegetariańską, tracą więcej kilogramów niż ludzie jedzący mięso (nawet wówczas, gdy obie grupy spożywają tyle samo kalorii). A nadwaga i otyłość przyczyniają się do nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych (czyli m.in. zawału serca czy udaru mózgu), problemów ze stawami i kręgosłupem. Nadwaga bywa przyczyną niepłodności i nowotworów. 
  2. Więcej warzyw i owoców w diecie wiąże się m.in. z mniejszym ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca. W EPIC-Oxford Study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) wykazano mniejsze ryzyko jej wystąpienia u osób na diecie laktoowowegetariańskiej i wegańskiej – odpowiednio o 24 proc. i 27 proc.!
  3. Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Udowodniono bowiem, że duże spożycie czerwonego mięsa i przetworzonego drobiu zwiększa ryzyko cukrzycy o 43 proc. u mężczyzn i o 30 proc. u kobiet. Do cukrzycy typu II przyczynia się też nadwaga i wysoki poziom cholesterolu spowodowany nadmiarem spożywanego mięsa.
  4. Wegetarianie rzadziej chorują na raka jelita grubego, bo jedzą więcej błonnika i rzadziej cierpią na zaparcia. Zapadają też rzadziej na inne rodzaje nowotworów. Badanie przeprowadzone w 2013 roku, finansowane częściowo przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AICR), wykazało, że wegetarianie mieli o prawie 10 procent niższe ryzyko zachorowania na raka niż osoby niewegetariańskie.
  5. Dieta wegetariańska może przyczynić się do długowieczności poprzez redukcję ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i niektóre nowotwory. Wpływa korzystnie na zdrowie serca, poziom cholesterolu oraz masę ciała, a także może prowadzić do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. Badania epidemiologiczne i kliniczne potwierdzają korzyści zdrowotne diety wegetariańskiej. Przykładowo, badanie opublikowane w „JAMA Internal Medicine” w 2013 roku wykazało, że dieta wegetariańska jest związana z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób przewlekłych.
  6. Wegetarianizm jest doskonałą receptą na problemy ze skórą. Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste dostarczają organizmy antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się i można zapomnieć o zmarszczkach, brązowych plamach i innych problemach skórnych dodających nam lat.  Produkty roślinne zawierają też witaminy i mikroelementy, które poprawiają przemianę materii i zapobiegają trądzikowi. Szpinak, jarmuż, fasola są bogate w azotany. „Otwierają” naczynia krwionośne, ułatwiając dotlenienie całego organizmu.
  7. Specjaliści potwierdzają, że dzięki wykluczeniu mięsa z diety, pachniemy bardziej przyjemnie i atrakcyjnie dla płci przeciwnej.
  8. Wegetarianie mają lepszy nastrój i są łagodniejsi. Z badań naukowych wynika, że każda dodatkowa porcja warzyw 
i owoców prowadzi do wzrostu tzw. dobrostanu psychicznego. Najlepiej się czujemy, jedząc 7 porcji (5 warzyw i 2 owoców) dziennie.
  9. Osoby, które wykluczyły z diety mięso, mogą całkowicie kontrolować choroby, takie jak toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Do takich wniosków doszła Melissa Halas-Liang, dietetyczka i rzeczniczka California Academy of Nutrition and Dietetics, która w rozmowie z Healthline.com powiedziała, że widziała pacjentów z toczniem i reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy całkowicie kontrolowali chorobę dzięki spożywaniu większej ilości roślin. Dietetyczka uważa, że skłanianie się ku diecie wegetariańskiej ma pozytywny wpływ na kwestie autoimmunologiczne.

Jak przejść na dietę wegetariańską?

Jak przejść na wegetarianizm? Małymi kroczkami. Na przykład stopniowo wprowadzać całkowicie roślinne posiłki, zastępować żółty ser serkiem sojowym tofu lub domowymi twarożkami (pastami) z orzechów i pestek co drugi dzień. Czerwone mięso i drób można zastąpić rybami (ale jadać je nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu) oraz potrawami z jaj. Można również wprowadzić jeden dzień w tygodniu zupełnie roślinny albo na przykład roślinne weekendy. Wtedy postawmy na rośliny strączkowe: ciecierzycę, soczewicę, różnego rodzaju fasole.

Melissa Halas-Liang w rozmowie z Health.com stwierdziła, że bardzo restrykcyjne diety, w tym wegańska czy wegetariańska mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania. Sama Halas-Liang nie je mięsa od ponad 20 lat. Główną rzeczą, którą podkreśla, jest unikanie przetworzonego mięsa i używanie mięsa jako akcentu, a nie centralnego elementu każdego posiłku. „Jeśli ktoś uwielbia zasiadać do obiadu ze stekiem kilka razy w tygodniu, a ty mówisz: 'Hej, powinieneś być wegetarianinem', to całkowicie go zniechęcisz” - mówi Halas-Liang.

Jak wegetarianizm wpływa na środowisko?

Osoby, które rezygnują z mięsa, przyczyniają się do poprawy stanu środowiska naturalnego. To nie są tylko puste słowa. Produkcja mięsa ma realny, niekorzystny wpływ na planetę, zanieczyszcza powietrze i przyczynia się do ocieplenia klimatu – a to ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i długość życia.  

Autorka książki „Mięsoholicy”, Marta Zaraska, pisze, że każdy burger ma taki sam wpływ na globalne ocieplenie jak przejechanie zwykłym samochodem ponad 500 km. Uzyskanie 1 kalorii z białka zwierzęcego uwalnia do atmosfery 11 razy więcej dwutlenku węgla niż uzyskanie tejże kalorii z rośliny. Na skutek jedzenia mięsa powstaje 22 proc. wszystkich gazów cieplarnianych, lotnictwo jest odpowiedzialne zaledwie za 2 proc. takich gazów. Skutkiem globalnego ocieplenia może być wzrost poziomu mórz i oceanów o 5–9 m i zalanie np. Nowego Jorku czy Szanghaju.

Czytaj więcej