Warzywa w oryginalnej odsłonie. Wypróbuj wege steki lub makaron z warzyw
Makaron z cukinii.
Fot. 123RF

Warzywa w oryginalnej odsłonie. Wypróbuj wege steki lub makaron z warzyw

Dzięki naszym przepisom na warzywa w oryginalnej formie z chęcią będziesz jeść ich więcej. Wystarczy doprawić je orientalnymi przyprawami lub przygotować w formie steków czy makaronu. Brukselkę podaj w sosie curry a bakłażany z grzybami mun. Steki z kapusty polej sosem barbecue. Będą smakować obłędnie.

Dodanie do warzyw egzotycznych przypraw i sosów, które podajemy do mięs, sprawi, że nabiorą nowego smaku, a bliscy będą się nimi zajadali.

Wege steki z warzyw

Warzywa możemy przygotować tak jak kotlety i podać z sosem do mięs, np. amerykańskim. Kapustę, kalafior czy seler tniemy na plastry, smarujemy olejem i pieczemy lub obtaczamy w jajku, bułce i smażymy.  Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sos barbeque.

121020414_m
Steki z kalafiora.
123RF

Warzywa z orientalnymi przyprawami

Warzywa, które gotujemy w wodzie, jak kalafior, brokuły i brukselka, zamiast okrasić bułką tartą z masłem, można polać sosem curry i posypać bakaliami (przepis poniżej). Smak bakłażana czy cukinii urozmaicimy, dodając grzyby mun i sos sojowy (przepis niżej). Zaś ziemniaki, marchew, brokuły i brukselkę odkryjemy na nowo, czerpiąc pomysły z kuchni arabskiej.

Obrane i pokrojone warzywa mieszamy z oliwą, przyprawą sumak, tymiankiem i sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 st.

Makaron z warzyw

Z twardych, długich warzyw łatwo zrobimy też makaron. Podajemy go z włoskimi sosami. Z marchwi, białej rzodkwi i cukinii obierakiem do warzyw ścinamy cienkie wstążki (możemy zrobić to też zwykłą obieraczką, a wstążki przekroić na pół, by były cieńsze). Wstążki dusimy do miękkości w wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy i polewamy dowolnym sosem do makaronu (np. śmietanowym, pomidorowym).

52586120_m
Makaron z warzyw.
123RF

Przepisy na warzywa w nowoczesnej wersji

Steki z kapusty z sosem barbecue 

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • olej
  • sos barbecue 

Przygotowanie:

Kapustę pokrój w 2 cm plastry. Posmaruj olejem. Piecz 40 min w 180 st. Podawaj polaną sosem barbecue.

58121327_m
Upieczoną kapustę wystarczy polać sosem.
123RF

Brukselka w sosie curry

Składniki:

  • 50 dag brukselki
  • sól
  • 8 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • pieprz
  • olej
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • cytryna

Przygotowanie:

Brukselkę, cebulę, czosnek i imbir potnij na plasterki. Usmaż z przyprawami i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej 1 szklankę wody i dodaj żurawinę (lub rodzynki). Duś 15 minut. Podawaj z ryżem na obiad lub kolację.

Bakłażan z grzybami mun

Składniki:

  • bakłażan
  • 10 g suszonych grzybów mun
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej sezam
  • marchew
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 10 g makaronu sojowego
  • pieprz do smaku
  • gałązka natki

Przygotowanie:

Grzyby namocz 30 min. Odlej. Podsmaż ze startą marchwią, sosami i pieprzem. Ugotuj makaron i dodaj do grzybów. Bakłażan pokrój na plastry. Usmaż z obu stron. Plastry bakłażana przełóż grzybami. Posyp sezamem. Udekoruj natką.

Czytaj więcej