Dzięki naszym przepisom na warzywa w oryginalnej formie z chęcią będziesz jeść ich więcej. Wystarczy doprawić je orientalnymi przyprawami lub przygotować w formie steków czy makaronu. Brukselkę podaj w sosie curry a bakłażany z grzybami mun. Steki z kapusty polej sosem barbecue. Będą smakować obłędnie.
Dodanie do warzyw egzotycznych przypraw i sosów, które podajemy do mięs, sprawi, że nabiorą nowego smaku, a bliscy będą się nimi zajadali.
Warzywa możemy przygotować tak jak kotlety i podać z sosem do mięs, np. amerykańskim. Kapustę, kalafior czy seler tniemy na plastry, smarujemy olejem i pieczemy lub obtaczamy w jajku, bułce i smażymy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sos barbeque.
Warzywa, które gotujemy w wodzie, jak kalafior, brokuły i brukselka, zamiast okrasić bułką tartą z masłem, można polać sosem curry i posypać bakaliami (przepis poniżej). Smak bakłażana czy cukinii urozmaicimy, dodając grzyby mun i sos sojowy (przepis niżej). Zaś ziemniaki, marchew, brokuły i brukselkę odkryjemy na nowo, czerpiąc pomysły z kuchni arabskiej.
Obrane i pokrojone warzywa mieszamy z oliwą, przyprawą sumak, tymiankiem i sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 st.
Z twardych, długich warzyw łatwo zrobimy też makaron. Podajemy go z włoskimi sosami. Z marchwi, białej rzodkwi i cukinii obierakiem do warzyw ścinamy cienkie wstążki (możemy zrobić to też zwykłą obieraczką, a wstążki przekroić na pół, by były cieńsze). Wstążki dusimy do miękkości w wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy i polewamy dowolnym sosem do makaronu (np. śmietanowym, pomidorowym).
Steki z kapusty z sosem barbecue
Składniki:
Przygotowanie:
Kapustę pokrój w 2 cm plastry. Posmaruj olejem. Piecz 40 min w 180 st. Podawaj polaną sosem barbecue.
Brukselka w sosie curry
Składniki:
Przygotowanie:
Brukselkę, cebulę, czosnek i imbir potnij na plasterki. Usmaż z przyprawami i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej 1 szklankę wody i dodaj żurawinę (lub rodzynki). Duś 15 minut. Podawaj z ryżem na obiad lub kolację.
Bakłażan z grzybami mun
Składniki:
Przygotowanie:
Grzyby namocz 30 min. Odlej. Podsmaż ze startą marchwią, sosami i pieprzem. Ugotuj makaron i dodaj do grzybów. Bakłażan pokrój na plastry. Usmaż z obu stron. Plastry bakłażana przełóż grzybami. Posyp sezamem. Udekoruj natką.